Creeper

måndag, november 10, 2008

Vad som är värt att bevara

I bland undrar jag vad de tänker på de kommunala kulturförvaltningarna och i stadsplaneringsprocesserna.

I Stockholm vill man riva en nästan tjugo år gammal graffitimålning för att de moderata politikerna menar att den bidrar till "otrygghet" i området. Trots att det är ett helt lagligt uppfört konstverk. Varför upprör sprayburkar så mycket mer än penslar?

Moderaten Kristina Alvendal kallar målningen klotter, och Stockholms stadsmuseum ser målningen som ett viktigt kulturarv. Själv tycker jag att om man ändå håller på att detaljplanera färger på husväggar och statyer i parker, låter målningen som en rätt klockren grej att behålla. Fast de som bor där väggen är borde väl vara rätt personer att avgöra det.

I sossestyrda Malmö går man å andra sidan åt andra hållet i bevaringsivern. I en kulturhistorisk utredning över området kring köpcentret Mobilia ser man ett stort värde i att bevara ett sågtandstak ingen kan se så länge man inte befinner sig i luften...

Etiketter:

2 Kommentarer:

Blogger Spectraz sa...

För fler artiklar angående graffitin betydelse för historien, samhället och samtiden: se Jacob Kimvalls artikelserie i Fria Tidningen om målningar som han tycker bör kulturskyddas och Ivar Andersens artikel om k-märkning av Stockholmsgraffiti.

http://www.fria.nu/artikel/8499

http://www.stockholmsfria.nu/byline/jacob-kimvall

10 november, 2008 22:02  
Blogger vänsterwiki sa...

Problemet kommer från att kidsen som sprayar inte förstår skillnaden på ditt och mitt. När de ser en laglig målning på en vägg tror de att väggen bredvid också behöver "dekoreras". Sen är steget inte långt till att "förbättra" tunnelbanevagnar och din bil. Det grundar sig i en vanföreställning från diverse vänsterfora, exempelvis Stockholms Fria och Yelah där det talas om gemensam egendom men man glömmer att förklara att bara för att alla äger tilsammans är det inte en enskild finnig tonåring som äger rätten att bestämma färg på objektet, eller ta sig rätten att bo eller slå sönder för den delen.

Jag ser gärna väggmålningar och Banksy gör bra grejor men klottrarna som sprider sin färg överallt borde sändas till Kiruna raketfält för omprogrammering.

22 november, 2008 09:36  

Skicka en kommentar

<< Home