Creeper

onsdag, november 05, 2008

Antipiraterna hatar minst lika mycket

Antipiratbyråns Henrik Pontén skriver på svt:s opinionsida om fildelning och nivån i debatten. Visst förekommer det överdrifter från båda håll, och jag vet inte riktigt vad Pontén egentligen vill med artikeln, så jag skall fokusera på en enda del, nämligen hatmail och hot.

Ponten skriver:
"För mig har hatmejlen och telefonsamtalen från de mest militanta piraterna blivit en del av vardagen. Tidvis har det även riktats hot mot min familj och andra i min närhet, vilket givetvis passerar alla gränser för vad som är acceptabelt."
Det är beklagligt när personer inte kan skilja mellan en privat och en proffessionell eller offentlig roll. Hot mot personer är aldrig okej, och jag försvarar inte någon som med militanta medel försöker påverka en demokratisk debatt.

Nu ska jag berätta en sak jag nämnt tidigare på den här bloggen; Antipirater och fildelningsmotståndare är minst lika militanta och "hatfulla".

För trots alla kontroversiella frågor jag skrivit om under de dryga tre år jag bloggat och skrivit på andra ställen, är det fildelningsfrågan som genererat flest obehagligheter. Jag har fått min dos av hatbrev, de som tycker jag borde stanna hemma och koka kaffe, kommenterar mitt utseende eller de som tycker jag "skall passa mig". Jag har blivit uppringd på arbetstid och har haft människor runt mig som blivit både telefonterroriserade och spammade med sms. Jag har fått länkar till barnporrbilder i mail och råkat ut för rena lögner om mig som person. Alla dessa händelser har varit kopplade till personer som tyckt att jag haft fel åsikt om fildelning.

De allra flesta pirater och fildelare är fredliga. Några kan vara arga, men liksom den stora majoriteten fildelningsmotståndare är vi på den andra sidan lika fredliga. Vi försöker debattera, diskutera, skapa opinion och påverka beslut. När Henrik Pontén tar upp hatmail till den debatten är det han som är osmaklig. Det har ingenting med sakfrågan att göra.

---


Läs även Brokep på samma ämne.

Etiketter: ,

4 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Hehehe, jämställdheten är klockren.
Pontén drar en snyftis, traditionellt förbehållen det kvinnliga könet, och blir knäppt på näsan av en tös.

Det är trots allt härliga tider vi lever i, ehh, om man blundar för vad vår regering kokar ihop dvs..

/Smen

06 november, 2008 02:23  
Anonymous kyrkans man (revolutionär) sa...

För övrigt anser jag att vi ska bojkotta hela skiten. Svält ut dem jäääävlarna! Då blir Pontén så småningom arbetslös när industrin går i konkurs, kaos utbryter och det västerländska samhället går under. Sedan kan vi börja bygga något nytt.

06 november, 2008 14:39  
Blogger Johanna sa...

Smen, jag är ju dessutom i jämförelse med Pontén inte någon framträdande figur i fildelningsdebatten, utan en av många fildelningsförespråkare. Men han gör väl ett försök med att argumentera för det "hatfulla" och mörka internet. Jag tycker inte det minsta synd om mig själv, och det borde inte Pontén göra heller. Sen är det givetvis trist när folk blir hotade.

Kyrkans man (revolutionär), Pontén skulle säkert hitta ett nytt jobb (jag tvivlar inte på hans kompetens), men visst är det lite av en överdriven dystopi att samhället skulle gå under för att vi kopierar ettor och nollor :)

06 november, 2008 21:24  
Anonymous Tomas sa...

Ni i fildelningslägret har fel fokus. Det är enligt min bedömning omöjligt att vinna gehör för en argumentation som i det närmaste syftar till att inordna fildelningen bland de mänskliga rättigheterna. Definitionsmässigt håller däremot gräskipparliknelsen. Så är det och så kommer det troligen alltid att vara. Sedan finns det olika juridiska skolor om lämpligheten att bestraffa beteenden som är allmänt accepterade, jfr. svart-jobbar-debatten (det är dock fortfarande förbjudet här och i samtliga andra jämförbara stater att ha svartjobbare hemma arbetande i kåken). Snarare bör diskussionen handla om att prissättningen och tillgängligheten av kulturindustrins produkter är omodernt, och orimligt, utformad. Jag skulle tro, utan att närmare ha forskat i saken, att systemen "sattes" innan massproduktionens tid. Det känns i vart fall så. Det ger nu, för vissa, fullständigt orealistiska avkastningar. Och vilken hänsyn ska man ta till de olika aktörerna inom distributionskedjan. Jag sitter själv här hemma och är sur över att jag inte kan se "Baader Meinhof Komplex” redan idag här hemma. Jag har inte tid att gå på bio men vill ha tillgänglighet nu. Det senare sympatiserar nästan alla med. Varför inte börja i den ändan? Det är ju så politiskt påverkansarbete brukar bedrivas.

09 november, 2008 20:09  

Skicka en kommentar

<< Home