Creeper

onsdag, november 05, 2008

Valvakor och förändring i världen

Ett par reflektioner från nattens valvaka; Femmans Filip & Fredrik var tydliga Obama-anhängare. Befriande att se dem hålla en valvaka, i stället för den låtsasobjektivitet som förekom i de andra kanalerna. Dessutom delar de säkerligen åsikt med de flesta i det här landet.

Det underligaste var dock när Mona Sahlin var på besök och fick frågan om vad som var det sämsta med Sarah Palin och Barack Obama. Tydligen var Palins abortmotstånd hennes värsta ställningstagande, och Obamas försiktighet i sociala välfärdsfrågor var hans akilleshäl. Vad hände med båda sidors gillande av dödsstraffet? Palins religiösa fundamentalism, eller Obamas protektionism i handels-, arbets- och invandringsfrågor? Fast det senare kanske Sahlin håller med om...

På Svt begick programledaren Claes Elfsberg nästintill tjänstefel när han kallade sveriges mest kända gospelsångerska Cyndee Peters för "en kvinna på valvakan".

Obama är i alla fall vald, och även om jag tippar på att hjälteglorian kommer trilla av nån gång i slutet av januari, har han fantastiska förutsättningar att genomföra sin politik. Med demokratisk majoritet i både senaten och kongresshuset finns det bara interna hinder för förändringar, och det finns ingen republikansk mur att skylla eventuella misstag på. Kanske är det hälsosamt att USA får ett riktigt demokratstyre som omväxling, frågan är väl snarast vilka som hamnar i kläm...

Själv hoppas jag på att Obama bidrar med de där sociala förändringarna som de konservativaste republikanerna inte vågar ta i med tång. Som att garantera homosexuella par lika juridiska rättigheter som heterosexuella, eller slutar tävla med påven om vilka biståndsorganisationer som mest undervisar avhållsamhet istället för att prata om preventivmedel.

Någon form av "change" lär det i alla fall bli. På gott och ont.

---

Till sist anser jag fortfarande att FRA-lagen bör rivas upp, och att IPRED-förslaget skall kastas i papperskorgen.

Etiketter: ,

1 Kommentarer:

Anonymous Liberalen sa...

"Själv hoppas jag på att Obama bidrar med de där sociala förändringarna som de konservativaste republikanerna inte vågar ta i med tång.".

Det ska bli intressant att se om han klarar av detta under sin korta mandatperion, som ju fyra år är. Kan tro att det fordras betydligt längre tid för detta "förlopp".

05 november, 2008 13:28  

Skicka en kommentar

<< Home