Creeper

fredag, november 14, 2008

Om IPRED i Expressen

I dag skriver jag om IPRED-lagen på Expressens sidan fyra. Finns att läsa på nätet här. Rubriken är att man inte skall kompromissa om rättssäkerheten, och jag gillar framför allt den här formuleringen:
"Om alla resurser och den energi som lagts på att reglera digital kopiering och marknaden för upphovsrättsskyddade verk i stället lagts på att utveckla smarta affärsmodeller för kultur och media hade vi inte behövt ha den här debatten. Både kreatörer och kopierare älskar kultur och vill att verk ska fortsätta produceras, något som säkerligen kommer att ske med lite tilltro till fria marknadskrafter."
Det handlar inte om för eller emot upphovsrätt. Det handlar inte om att vara för eller emot kulturproduktion. Det handlar inte om moral eller rätt eller fel. Det handlar om att digital kopiering inte går att reglera.

Etiketter: , ,

9 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

ACE! :D

14 november, 2008 14:38  
Anonymous ChrisK sa...

Word up! Bra att du trycker hårt på rättssäkerheten, en aspekt som kanske hamnar i skymundan när självutnämnd "artistelit" går ut och pratar "stöld".

14 november, 2008 15:20  
Blogger Leo sa...

Mycket bra artikel!

14 november, 2008 20:24  
Anonymous Shaun sa...

"..Nylander briljerar"
Jo, faktiskt, lite.
Snyggt.

15 november, 2008 13:24  
Anonymous JohanR sa...

Hmm..

Om det är något jag inte tycker att man bör ha så är det "lite tilltro till fria marknadskrafter". Jag håller med dig i övrigt, men vi måste akta oss så att vi inte gör detta till en höger-vänster-fråga.

Jag är för en allmänt höjd skatt att fördelas till kulturen (inte som STIM-modellens teknikfientliga straffskatt alltså).

15 november, 2008 13:27  
Anonymous Anonym sa...

Jamba Crazy frog!

Bredbandsbolagen som vinnare - kulturen som förlorare!
Låt oss ersätta all filmproduktion i Sverige med teater!

/mix

16 november, 2008 19:32  
Anonymous Anonym sa...

Du skriver att: "Det handlar om att digital kopiering inte går att reglera". Om det är så (och jag är benägen att hålla med) så har Expressen glömt vissa ord i det textavsnitt som Du citerar.
Det ska lyda sålunda: Kopierare älskar kultur och vill att verk ska produceras gratis.
Den efterföljande meningen kan Du lämpligen då själv formulera om.

22 november, 2008 16:29  
Anonymous Storebror sa...

Om digital kopiering inte går att reglera, vad är då IPRED? Man lämnar alltid spår efter sig på internet och dessa går att nysta upp med visst detektivarbete.

Sedan tror jag inte att man behöver oroa sig vid mindre kopiering. Så länge ev. krav hamnar under ett halvt basbelopp står parterna för sina egna juridiska kostnader och jag tror knappast att man kommer driva mål som garanterat går med förlust.

26 november, 2008 15:05  
Anonymous eric sa...

Hur länge har våldtäkt varit förbjudet i Sverige? Kan vi stoppa dem?

Fullkomligt meningslöst resonemang.

Det handlar om att tala om vad som är rätt och fel, och förhoppningsvis MINSKA antalet våldtäkter.

04 december, 2008 20:57  

Skicka en kommentar

<< Home