Creeper

söndag, januari 13, 2008

Kvinnoliv mer värda än mansliv?

Barbro Hedvall skrev i fredags en signerad ledare om regeringens förslag om att tillsätta en särskild kommission varje gång en kvinna mördas. Det är en läsvärd ledare som försvarar synen att män och kvinnor är lika värda.

Problemet ligger i att Hedvall borde läsa på lite bättre. Läser man regeringens förslag (s.37), som kom redan i november (och jag kommenterade det då här), så står det som följer:
"Åtgärd 56: Regeringen avser att ge Socialstyrelsen i uppdrag att utreda och analysera förutsättningarna för att införa ett system för utredningar avseende kvinnor som har avlidit med anledning av brott i nära relationer."
När då Hedvall ger sig på att jämföra dessa utredningar med brott som dödsskjutningen i Rödeby blir det fel. Brott i nära relationer, eller relationsvåld som är ett enklare begrepp, är inte samma sak som ett vanligt våldsbrott. Det är alltid lika hemskt när någon dör till följd av våld, men beroendeställningen och normaliseringsprocessen som föregår relationsvåld bör ha tyngre straffsatser än i fall av våld där gärningsman och offer inte kände varandra.

Felet i regeringens utredning är att de bara särskilt vill utreda fall där kvinnor blivit dödliga offer för relationsvåld, i stället för att utreda alla fall av dödsfall efter relationsvåld. DET är som Hedvall skriver "att särskilja könen och ge dem olika värde".

Om man skall rikta kritik mot något, så bör man rikta kritik mot rätt saker. Man bör dessutom alltid kolla upp att man har rätt fakta bakom sig. När Hedvall skriver att alla mord på kvinnor skall utredas har hon inte rätt fakta bakom sig.

Regeringens förslag är likväl ett förslag som ger olika kön olika värde. Det är bra i grund och botten, men borde utgå från typ av brott, istället för kön på offret.

---

Tipstack till Oskar.

Etiketter: , ,

2 Kommentarer:

Anonymous anders b westin sa...

Hej! Johanna. Visst vart det ett syftningsfel i sista stycket. Om inte annat så kan du säkert finna nya kunskaper som du har glädje av resten av ditt liv om du klistrar in följande länk och sedan laddar ner det 140 sidiga pdf dokumentet. Du behöver inte läsa allt. Det räcker med sammanfattningar och tabeller och slutsatser för att du får något att fundera över.

http://www.dohc.ie/publications/men_domestic_violence.html

Hälsar Anders B Westin

14 januari, 2008 21:09  
Blogger Johanna sa...

Jo, det har du så rätt i. Det skulle vara att förslaget är bra, men inte den delen i förslaget som säger att olika kön är olika värda.

Ska titta på rapporten. Det finns för lite fakta om relationsvåld där det inte är en manlig förövare och/eller kvinnligt offer.

14 januari, 2008 21:28  

Skicka en kommentar

<< Home