Creeper

onsdag, januari 09, 2008

Den fantastiska Simone de Beauvoir


Simone de Beauvoir
hade fyllt 100år idag om hon fortfarande levt. Hon är författaren som skrivit den feministiska bibeln "Det andra könet" och flera skönlitterära verk.

Simones största bidrag till feminismen är att hon i sin filosofi inte gräver ner sig på någon politisk sida, utan i stället fokuserar enbart på sitt ämne. Hon utgår från människan som individ och hur vi skapas till våra kön samtidigt som det manliga alltid är normen.

Även om man inte håller med henne i allt, och om några av hennes teorier kanske passerat ett litet bäst-före-datum, så är hennes huvudbudskap fortfarande viktigt. Hennes ifrågasättande av den manliga normen som bottnar i att vi inte bemöts som individer, ett ifrågasättande av den monogama relationen som optimal, och ett stort resonemang över vad som egentligen ligger i vår natur, och vad som är inlärt.

Simone kommer inte alltid med svar, utan väcker tankar. Hennes verk vid sidan av "Det andra könet" är inte lika kända eller uppmärksammade, men de tåls att upptäckas. "Mandarinerna" är en av dem, och i den återfinns inte bara ett lite lättare språk (det andra könet är en rätt tung bok), utan också en fascinerande berättelse som bygger på Simones eget liv.

Simone de Beauvoir är en av de som borde fått nobelpriset.

Till sist, så den som funderar över bildvalet, så är det de Beauvoir på bilden. Ett franskt nyhetsmagasin har den som omslag för numret som firar hennes 100-årsdag. Kanske upprörande för att det inte är ett porträtt på hennes ansikte, men de Beauvoir var allt annat än ett ansikte. Hon var en hel människa.

---

Det andra könet finns som ljudbok på Piratebay (lite få som seedar bara), och att köpa på svenska som storpocket.

Etiketter: ,

3 Kommentarer:

Anonymous Rasmus sa...

Är det "lite få" som seedar ljudboken, eller ingen alls?
Just nu ingen, men jag håller tummarna för att någon seeder finns som sätter igång sin klient – skulle vara riktigt spännande att ta in Det andra könet i ljudboksformat.
Hojta gärna till om den dyker upp annorstädes.

09 januari, 2008 22:21  
Blogger Johanna sa...

"Lite få" som att man får ner en del, men inte hela filen (i alla fall för mig). Jag tycker den borde finnas att tillgå någon annanstans. Kanske på engelska, men sökningar på de beauvoir är tyvärr inte så lycksamma...

09 januari, 2008 23:18  
Anonymous Gabriel sa...

Det andra könet finns på engelska "The second sex" på siten:
http://www.marxists.org/reference/subject/ethics/de-beauvoir/2nd-sex/index.htm
där finns även annan intressant litteratur även om du är oberoende liberal
lycka till

04 februari, 2008 12:48  

Skicka en kommentar

<< Home