Creeper

måndag, maj 14, 2007

Schlager, barnporr, knark och utvik

En helg har passerat, och eftersom jag gjort roligare saker än att sitta framför datorn, blir det bara lite kortare kommentarer.

- Den kvinnliga psykologistudenten blev illa behandlad av Göteborgs universitet. Anledningen var att hon hade vikt ut sig. Universitetet tycker sig inte ha gjort något fel, utan att hon betett sig omoget. Vad är det för kvinnosyn egentligen? Vad har en högskoleutbildning egentligen att göra med vad en student gör på sin fritid? Varför upprör egentligen nakna kvinnokroppar så mycket?

- The Ark vann inte schlagern. Serbien var dock uppenbart bäst. Har svårt att förstå resonemanget om en öst/väst-uppdelning. Förra året vann Finland, har alla redan glömt bort det? Eller är Finland för mycket öst för proffstyckarnas smak? Noterbart är att det var en seger för flatorna, eller i alla fall en lesbisk kampsång. Schlager har länge varit gay, men fortfarande lika mansdominerat som resten av musikindustrin.

- Aftonbladet upprör sig över en kille som inte kan köpa jeans för 700 spänn. Visst att barnfattigdomen ökar, men då handlar det om att inte kunna köpa h&m-byxorna för 200kronor eftersom saldot på banken är noll så fort matkontot är borträknat. Jag har heller inte råd att köpa jeans för 700kronor, var är min tycka-synd-om-ledare? Lite bättre perspektiv tack.

- Förra veckan fick knark lite större fokus efter att Federley gått ut och berättat att han testat kokain. Jag tycker det är sorligt att det svenska taket i knarkdebatten är så lågt att man knappt tas på allvar om man förespråkar en avkriminalisering. Alla som använt droger är automatiskt grova brottslingar som ska spärras in. Annars kan vi inte minska antalet som testar. En human syn som går ut på att hjälpa missbrukare istället för att spärra in dem, och minska antalet som faller dit ordentligt verkar det inte vara tal om. Istället så ska personer som behöver hjälp spärras in bakom lås och bom.

- Samma resonemang förs i debatten om pedofili. "Skandalen" i spelet/communityn Second Life som gick ut på att vuxna människor hade sex med avatarer som såg ut som barn, har lett till att förra justitieministern Thomas Bodström vill kriminalisera även den typen av bilder. För att ett brott ska vara begått, så borde det rimligen finnas ett offer, men var är offret i dessa fallen? Lita på mig, men polygoner och vertexpunkter har inte känslor. Fokus borde ligga på att ta fast och hjälpa de pedofiler som ger sig på riktiga barn, och handlar med bilder på riktiga barn. Förslaget kommer å andra sidan från mannen som prioriterade ner barnporrsbekämpningen till förmån för att ta fast fildelare.

Jag ogillar autentisk barnporr å det grövsta, men att blanda in tecknade/animerade bilder i frågan, gör motståndarna bara löjliga, och hjälper knappast de faktiska offren som finns.

Etiketter: , ,

5 Kommentarer:

Blogger Vidde sa...

Angående virtuell barnporr så har vi tydligen en lag som säger att man inte får sprida bilder av övergrepp på barn, även om man ritat dem själv. Jag vet inte om man måste ha ett direkt offer. Men jag vet å andra sidan inte hur det resonerades när denna lagen skapades. Som jag ser det är teknade bilder ett mycket bättre alternativ till verkliga fotografier.

Jag hörde Bodström på radion, och även om jag skyr den mannen som pesten, så måste jag säga att det han sa var vettigt. Eftersom det finns en lag som säger att man inte får sprida tecknade bilder, vill Bodström få prövat om detta i Second Life är samma sak som att sprida egenhändigt tecknade bilder.

Jag tycker det låter som det enda raka när vi har den lagstiftningen vi har...

14 maj, 2007 10:57  
Anonymous SixDays sa...

@vidde

Ja mer förbud är ju skitsmart, den dagen folk vill förbjuda din existens pga nån orsak så tror jag du ändrar åsikt...fråga bara judarna...
Bättre då att riva upp den gamla lagen.

@Johanna.

Serbien var ett av de sämsta bidragen, oavsett vad man tycker så kan man inte förneka att ex soviet röstade på sig själv.

Personligen tycker jag att bulgarien, moldavien, sverige och finland var bäst.

14 maj, 2007 14:01  
Anonymous Anonym sa...

"Varför upprör egentligen nakna kvinnokroppar så mycket?"

Ingen aning, men du kan prova att byta ut din presentationsbild till en nakenbild istället som ett praktiskt experiment.

"Alla som använt droger är automatiskt grova brottslingar som ska spärras in."

Att det finns folk som anser att missbruk inte bör avkriminaliseras betyder inte alls att alternativet är att de ska "spärras in". Flertalet missbruk är ju redan idag kriminalliserat, och det leder inte till att någon spärras in, däremot får man böter, samhälsstjänst, och vård, man kan även be om att få vård om man känner för det. Du framställer motståndarsidan lite orättvist ibland.

"polygoner och vertexpunkter har inte känslor" & "att blanda in tecknade/animerade bilder i frågan, gör motståndarna bara löjliga, och hjälper knappast de faktiska offren som finns"

Om du nu funderar över möjligheterna till fotorealistisk avbildning, av existerande ting, så som människor, som troligtvis har känslor, dock är dessa avbildningar endast skapade av hand, med eller utan digitala hjälpmedel (fotorealism där gränsen mellan objektet och objektets representation har trots allt hundratals år på nacken) och att det ej går att skilja den för hand skapade bilden, från en "äkta" "verklig" bild. Vart hamnar du då i din argumentation? Finns det längre inga offer då, för den fotorealistiska bilden är "bara" "en bild" utan känslor? Det finns inga referenser till den "verkliga världen" eller? Den kan inte åsamka skador eller förtret för individer?

Det är inte så enkelt som du framställer det. Att det enbart är "polygoner och vertexpunkter" och dessa inte på något vis har en koppling till vår fysiska verklighet.

14 maj, 2007 19:54  
Anonymous toxi sa...

ang barnporr i spel frågan så ska detta själv klart inte vara kriminellt, att barnporr och utnyttjande av barn sexuellt är förbjudet ska så klart vara grundat på att detta är ett vidrigt beteende och skadar en fysik varelse, ett barn i fråga.

Det som händer i ett spel är inte i verkligheten och kan så klart knappast hanteras som om händelsen verkligen ägt rum i verkligheten, liksom vad är nästa steg, åtala CS spelare för massmord?

Förvisso hade spel tillverkarna enkelt kunnat förhindra att minderåriga karaktärer att bli utsättas för denna typ av handlingar.

15 maj, 2007 01:20  
Anonymous Mind sa...

Angående barnporr:

Jag tror att det handlar om avsensitivering för tankebrott. Man börjar med något som nästan alla människor instinktivt finner avskyvärt, barnporr. Om man börjar vänja människor vid att vissa tankar rent utav är brottsliga kan man sedan fortsätta på samma spår tills alla är slavar. Gör allting olagligt så är den som tolkar lagen maktfullkomlig. Kom ihåg detta när nästa tankebrott dyker upp, och nästa, och nästa. Kan ju säga att jag också rent instinktivt avskyr barnporr, och jag finner det avskyvärt vad de pysslade med, men o andra sidan finner gamla människor counterstrike avskyvärt. Så man måste fråga sig, vem blev skadad? Vem var offret? Ett brott utan offer är fortfarande ett brott?

15 maj, 2007 02:25  

Skicka en kommentar

<< Home