Creeper

torsdag, maj 03, 2007

En obekväm talföljd och miljöfarligt musiklyssnande

Jag brukar gilla nyhetsportalen IDG, mest för att det är tekniknyheter på svenska, nåt som fortfarande är rätt ovanligt. Senaste dagarna har det däremot inte klickat riktigt lika bra.

Först väljer man att inte publicera den omtalade kodnyckeln till blueray/hd-skivor. Okej att man skippar en rätt sjysst rubrik, inte mina annonspengar som går till spillo, och de flesta har säkert redan sett den. Problemet är anledningen till att den inte publiceras:
"Man kan tycka vad man vill om upphovsrätt och piratkopiering. Att det är urfånigt att kopieringsskydd till nästa generations filmmedia är så barnsligt enkelt att knäcka. Men så länge det är ett brott mot svensk lagstiftning har vi ingen anledning att publicera material som strider mot den."
Grejen är att det inte alls är ett brott mot svensk lagstiftning att knäcka kopieringsskydd så länge du måste för att använda din lagligt tillförskaffade produkt. Om du tex. har en skiva som inte går att spela i en spelare för att den är skyddad. Mer om det kan du läsa här.

Förhoppningsvis så gjorde den bortförklarande artikeln att rätt många googlade själv. Tyvärr är det väl återigen den minst tekniskt insatta gruppen människor som inte får tag i informationen. Sen sprider artikeln i sig ett rätt missvisande budskap om att det är koden i sig som är olaglig.

De obekväma siffrorna är: 09F911029D74E35BD84156C5635688C0. Copyriot nämner mer om det.

---

Den andra nyheten som gör att IDG verkar fått solsting är ickestoryn om den påstådda stängningen av nätradion Pandora. Det är en sak att skriva om turbulensen och lagförslagen på andra sidan atlanten vars konsekvenser kan bli att nätradion blir omöjlig att driva lagligt. Men sidan går visst att komma åt härifrån. Är ens en spärr möjlig?

Pandora är dessutom miljövänligt. Mitt alternativ till musiklyssnande i radiokanalen vore mp3-spelare. Min går på AAA-batterier. Jag har igång radion ungefär 8 timmar varje dag i skolan. Ett batteri håller ungefär en dags lyssnande. 5 arbetsdagar i veckan. 5 batterier. Fundera sedan på hur många lyssnare nätradion har, och du kommer upp i en hel del miljöutsläpp... Om miljöargumentet inte hjälper, så ger min musiken i min mp3-spelare inte en krona till upphovsrättsindustrin i intäkter. Knappast ekonomiskt försvarbart att chockhöja avgifterna då...

Etiketter: ,

3 Kommentarer:

Anonymous Johannes sa...

Funkar Pandora för dig idag också?

04 maj, 2007 09:39  
Blogger David sa...

How to: access pandora from outside the us

04 maj, 2007 18:27  
Blogger Aewheros sa...

Laddningsbara batterier funkar i mp3-spelare de också. Också den billigaste sorten, även om man måste byta litet oftare.

06 maj, 2007 13:00  

Skicka en kommentar

<< Home