Creeper

torsdag, december 28, 2006

Fildelningsjakten tar resurser från barnporrsbekämpningen

Just nu pågår det en namnunderskriftsinsamling på organisationen Ecpats hemsida. Anledningen är att polisens barnpornografigrupp enligt Ecpat har bristande resurser, och att det i sin tur drabbar utsatta barn.

Jag gillar inte barnporr, och tycker att polisen borde få mer resurser till att bekämpa spridningen. För att få lite perspektiv på hur svenskt rättväsende prioriterar, får man inte glömma bort det uppdrag förra regeringen gav till rikspolisstyrelsen och åklagarmyndigheten tidigare i år, nämligen att prioritera en "Effektivare bekämpning av immaterialrättsliga brott", dvs. brott kopplade till fildelning av upphovsrättsskyddat material.

Den omprioriteringen har drabbat barnporrbekämparna eftersom det är på IT-enheterna båda brottstyperna försöks lösa. Någonting både åklagare och förra ministern erkände (den senare i en svt-intervju).

Jag kan bara tala för mig själv, men i mina ögon är barnporrbrott betydligt värre än fildelning, och den nuvarande justitieministern borde genast ta och vända på prioriteringsordningen och se till att det är barnporrsbrottsligar det blir razzior hos och inte vanliga fildelare. När Bodström var justitieminister jämställde han människohandel med fildelning. Beatrice Ask borde vara klok nog och inse att det är stor skillnad.

---

Inlägget är korspostat på bloggregeringen. Det passade för mycket in på båda sidor för att välja.

Etiketter: ,

1 Kommentarer:

Anonymous Mind sa...

Inte bara från barnporrsutredningar det tar resurser. Blev förgiftad på mitt jobb. Jag såg det som mordförsök. Polisen uppmanade mig att spara bevismaterialet i min egen frys. Efter någon månad lade de ned det i brist på bevis, då hade de fortfarande inte kommit och kollat på bevismaterialet. Blev grymt förbannad och skällde mig och argumenterade mig fram tills jag fick prata med en högre chef på polisen i den staden jag jobbade. Lyckades få fram att det egentligen inte var brist på bevis utan brist på resurser. Det lades för mycket på att utreda IT-brottslighet vilket man får anta att Piratebayräden hamnade under. Man tycker att de kunde ha sparat in på poliserna där och skickat några att utreda viktigare saker såsom mordförsök men icke sa nicke. I mitt fall var det ingen stenrik skivbolagsdirektör som råkat illa ut.

Och vad får det för konsekvenser? Tja, jag orkar inte ens bry mig om att anmäla brott längre utan söker egna lösningar.

03 januari, 2007 17:06  

Skicka en kommentar

<< Home