Creeper

tisdag, maj 01, 2007

Varför en liberal inte firar första maj

Första maj i dag och första gången på tolv år som socialdemokraterna inte går ut och demonstrerar mot sig själva. Det bör vara en stark förbättring för den arbetarrörelse som finns kvar, i synnerhet när hela vänsterrörelsen har första maj som sin alldeles egna dag.

Själv känner jag mig rätt så nöjd med att vare sig borgerligheten eller liberaler i allmänhet har en dag där man slentrianmässigt protesterar mot allt och alla. Hela grejen med stora tåg, en ledarfigur som talar inför massorna, och sjungande av censurerad sång hör lite för mycket förra århundradet till.

För det är lite skillnad mellan första maj som gigantiskt PR-jippo och andra "vanliga" demonstrationer och manifestationer som sker på grund av ett missnöje i särskild eller särskilda frågor. När demonstrationer kommer från vänsterhåll varje år, och protesterar mot en stat som fortfarande är starkt socialdemokratiskt präglad, blir det lite som att ropa efter vargen fastän vargen inte är där.

Det positiva med första maj är alla de röda fanor och plakat med budskap som gör att man kommer ihåg att man är liberal. Ett avståndstagande från den kollektivism som socialismen står för, och en påminnelse om att liberaler demonstrerar och protesterar för att någonting är fel, inte för att det råkar vara ett visst datum i kalendern.

---

För övrigt så är valborg mycket roligare att fira. Typiskt svenskt är det väl med firandet av aftnar, så om arbetarrörelsen vill ha sin helgdag till sin egen, så anammar jag och med mig säkerligen de flesta andra, just sista april som den viktigaste dagen. Det politiska budskapet i valborg som dag är väl om möjligen en känga till all livstilsmoralism...

---

Förra första maj, när sossarna fortfarande styrde det här landet, så drog jag och Saga till Uddevalla och Lysekil och delade fil med dåvarande justitieminister Thomas Bodström. Så här såg det ut då. I år kan de få demonstrera själva. Dela fil med Beatrice Ask får ske vid annat tillfälle om ingen annan hinner före.

Etiketter: ,

10 Kommentarer:

Blogger Johannes sa...

Första maj är så mycket mer, den internationella arbetardagen handlar väldigt mycket om just internationell solidaritet. Än finns det miljarder människor i världen som kämpar för frihet, första maj är den dagen då vi ska komma ihåg att vi inte alltid haft det så bra som vi har det. Du gör felet som många liberaler gör, att sätta ett likhetsteken mellan staten och socialdemokraterna.

Gillar förövrigt din blogg och har ganska ofta liknande värderingar, om feminism och fildelning, trots att jag är sosse.

Vänliga hälsningar
Johannes Isokivelä

01 maj, 2007 17:12  
Blogger Nils sa...

Hur kommer det sig då att socialisterna på första maj talar så lite om just resten av världen och samtidigt så mycket om att svenska människor som kan arbeta ska få betalt utan att göra det?

(med det sagt tycker jag dock att de borgerliga kunde ha valt en bättre väg i flexicurity-stil, med ökad rörlighet på arbetsmarknaden och mindre farlig arbetslöshet, istället för att behålla den förlegade "(o)anställningstryggheten" och samtidigt öka kraven på de arbetslösa)

01 maj, 2007 17:34  
Anonymous SixDays sa...

Synd att du inte hade cyankalium i filen så hade vi sluppit den där aset Bodström :)

01 maj, 2007 22:02  
Anonymous Morsan och Farsan sa...

Det är klart att du inte gillar första maj eftersom du är liberal. Hade ni liberaler fått bestämma så hade vi jobbat 12 timmars arbetsdagar 6 dagar i veckan för det är bäst för ekonomin. Det är den definition av frihet som ni erbjuder.

01 maj, 2007 22:56  
Blogger Johanna sa...

Johannes, tyvärr har Nils rätt när han säger att första maj inte längre handlar så mycket om internationell solidaritet, utan mer om hur dålig staten varit när det faktiskt varit socialdemokrater och vänstern som utgjort staten. Förhoppningsvis kan en oppositionsroll vara bra för (s) och ge partiet en bättre översyn i vilka frågor man behöver utvärdera sin politik.

SixDays, säpo ansåg oss som tillräcklig stor fara att vi inte fick gå fram till honom alls först, så cyankalium var lite väl att ta i... :)

Morsan och Farsan, det där är inte min definition av frihet. Väx upp och läs mer än rubriken.

01 maj, 2007 23:15  
Blogger Rainer sa...

Ack Johanna, jag gillar verkligen din blogg..

Men första maj är en urgammal demokratisk tradition och den har sin plats precis nu när vänstern är i opposition och borgarnas fördelningspolitik har slagit till så att höghöginkomsttagarna kommer att fira ett nyår med kaviar och champagne eftersom regeringen har fattat beslut som ger dem stora pengar - slopad förmögenhetsskatt, slopad fastighetsskatt som gynnar villarägarna i framför allt Danderyd, Lidingö, Nacka och Vellinge medan finansminsitern påstår att just detta skapar arbetsplatser - med skattelätnad på hushållsnära tjänster kommer de nämnda kanske att få just nu arbetslösa att städa hemma hos dem, men jag befarar att svartarbetarna är fortfarande billigare...
Skulle ändå dela filer med dig dock ingen fil.

02 maj, 2007 00:26  
Anonymous Mattias Lönnqvist sa...

Morsan & Farsan: Läs på är du snäll. Liberalerna i Sverige samarbetade med Socialdemokraterna både kring uppbyggandet av fackföreningar, liksom i kampen för allmän rösträtt.

Ska man vara riktigt noggrann var liberalerna mer positiva till allmän rösträtt (en del socialdemokrater såg det som kontraproduktivt, dvs att blända arbetarna med någonting så att de inte skulle kräva sin rätt i övrigt) och det var liberalerna som var mest drivande i rösträttsfrågan.

Det är också därför som rösträttsrörelsens blomma numera är Folkpartiets blomma.

02 maj, 2007 14:03  
Blogger Nils sa...

Klart att högern inte gillar första maj: en dag när sossarna och vänstern dominerar i medieflödet. Och det är typiskt att en liberal kommer dragande med "demonstrerar mot sig själva"-argumentet till och med när vi är i opposition.

Nåväl. Angående Internationalen. Den har, som du säkert vet, sju verser, och i vår snuttifierade tid nöjer man sig oftast med att sjunga första och sista. De verser du hävdar har censurerats bort tycker jag fortfarande äger sin giltighet:

"Båd' stat och lagar oss förtrycka,
vi under skatter digna ner.
Den rike inga plikter trycka,
den arme ingen rätt man ger.
Länge nog som myndlingar vi böjt oss,
jämlikheten skall nu bli lag.
Med plikterna vi hitills nöjt oss.
Nu taga vi vår rätt en dag."

Och vad kan väl vara bättre att sjunga när regeringen passar på och genomför gigantiska skattesänkningar som till 90 % gynnar de 50 % mest välbeställda. "Den rike inga plikter trycka" indeed!

"Till krigets slaktande vi dragits,
vi mejats ner i jämna led.
För furstars lögner har vi slagits,
nu vill vi skapa evig fred.
Om de oss driver dessa kannibaler,
mot våra grannar än en gång,
vi skjuter våra generaler
och sjunger broderskapets sång."

Och jag vill bara säga, att om fler hade tagit den versen på allvar 1914 hade vi sluppit världskriget. Men det kanske inte hade passat bombliberalerna?

05 maj, 2007 14:23  
Blogger Aewheros sa...

Klart att staten är starkt präglad av det socialdemokratiska partiet och kommer fortsätta vara det länge. Många av de som demonstrerar på första Maj tycker nog dock att partiet inte är fullt socialdemokratiskt nog. Det finns en stor klyfta mellan s och dess väljare och de senare kanske känner att det inte finns något bättre forum för att uttrycka sina åsikter.

Sedan håller jag givetvis med om att den inverkan demonstrationerna har på politikerna trubbas av om man gör dem samma dag varje år av ren vana.

06 maj, 2007 13:13  
Anonymous Mattias Lönnqvist sa...

Nils, du börjar med att citera en av verserna i internationalen:

"Båd' stat och lagar oss förtrycka,
vi under skatter digna ner."

Sedan skriver du:

"Och vad kan väl vara bättre att sjunga när regeringen passar på och genomför gigantiska skattesänkningar[...]"

Så i korthet skriver du "Höga skatter är dåliga, låga skatter är dåliga"

Låt mig gissa, det ska förstås vara "lagom skatter" där lagom är precis den nivå som Socialdemokraternas verkställande utskott för tillfäller förespråkar.

06 maj, 2007 14:17  

Skicka en kommentar

<< Home