Creeper

tisdag, maj 15, 2007

Är ni nöjda nu vänstern?

Kulturministern Liljeroth och jämställdhetsminister Sabuni skriver idag på DN debatt om de sex miljoner som kommer gå till scenkonsten för att få kulturen lite mera jämställd.

Det handlar visserligen bara om sex miljoner, en liten summa för regeringen, men det är sex miljoner för mycket av skattepengar som kommer gå till kultur för vuxna. Bättre politik hade det varit att inte understödja den ojämställdhet som finns i kulturlivet alls, utan lämnat subventioner och bidrag till förmån för en marknad.

Ett fel berättigar inte ett annat, och bara för att skattepengar går till patriarkal kultur, innebär inte det att det är rättfärdigat att lägga mer skattepengar för att rätta till det. Jämställdhetspolitik borde ha ett fokus på hela marknaden, och inte bara på en orättfärdigad sektor.

---

För övrigt vore det intressant att se vad en uppluckring av upphovsrättslagstiftningen skulle innebära för jämställdheten på kulturområdet. Andelen kvinnor som är upphovsrättsinnehavare inom musikbranchen, jämfört med bara verksamma inom samma område hade i alla fall jag velat se siffror på... Ytterligare ett statligt bidrag till snedvridning inom kulturen?

Etiketter: ,

11 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Åhh, jag förstår marknaden är bättre på kultur och ser till att det blir mer jämlikt. Ja, jag ser det på alla andra fronter i samhället...
/rikard

15 maj, 2007 08:31  
Anonymous J sa...

så patriarkatet är skapat av de statliga bidragen? haha, herregud.. men oroa dig inte, vi begär inte mer av en 20åring.
och att uttala sig om skatter som student.. hmm.. blev det 8- eller 900 kronor betala i skatt förra året?
Det är ju tur att liberalerna ser till att skattepengarna hamnar där de bör; i projektet för att avskaffa förmögenhetsskatten.. hur mycket var det nu igen? jo just ja, 4 miljarder kronor för att INLEDA projektet.
Ja, varför ska vi då bry oss om att luckra upp patriarkala ställningar inom kulturen? För alla vet ju att det är det statliga bidragen som skapat dessa.

15 maj, 2007 09:10  
Blogger Em. sa...

personligen är jag nöjd när nyamko klämmer fram de tre små orden "jag är feminist". i övrigt kan du läsa tidigare kommentarer ytterligare en gång.

det enda jag inte instämmer i är den automatiska skepticismen mot hur mycket skatt du betalar. själv betalar jag många många tusen som hårt sommar- och extrajobbande student. tidigare gladeligen till sjukvård, skolor och anständiga nivåer att leva på för andra som inte har det så bra som jag. nu mindre, fast istället till städhjälp åt folk som köpt för stora bostäder/trädgårdar.

15 maj, 2007 09:36  
Anonymous Mattias Lönnqvist sa...

em: Bortsett då från att hushållsnära tjänster är en vinstaffär för staten, dvs det är ingen kostnad.

Men, det är klart, det blir ju inte en lika snitsig poäng om man håller sig till sanningen...

15 maj, 2007 10:14  
Anonymous Anonym sa...

Varför nöja sig med upphovsrätten? Avskaffa äganderätten rakt av bara!

15 maj, 2007 12:04  
Blogger Johanna sa...

Har inte påstått att jämställdheten är bättre på marknaden än i offentlig sektor (är nog rätt mycket sak samma i långa loppet), men jag ser ett problem i att staten lägger pengar på scenkonst och kultur för vuxna i allmänhet (vilket är slöseri med mina och andras skattepengar) och därmed gynnar rätt så inskränkta patriarkala strukturer. Sex miljoner till för att få kulturen lite mindre patriarkal gör inte det felet bättre.

För övrigt är väl mitt deklarationsbesked en offentlig uppgift, så varsågod att ta reda på. Men förra året hade jag tre olika jobb, vid sidan av studierna och på sommaren, så det blir mer än 800-900kronor. CSN är ingenting man överlever på så lätt.

15 maj, 2007 12:19  
Anonymous Johan sa...

Jag har förstått att du tycker att det är ett problem i att "staten lägger pengar på scenkonst och kultur för vuxna i allmänhet", men hur kommer du till att det "därmed gynnar rätt så inskränkta patriarkala strukturer"... Förklara gärna vilka strukturer du då menar!

15 maj, 2007 13:12  
Blogger Johanna sa...

Johan, jag delar i stort sett den problembeskrivning om strukturer(som att män generellt hamnar på höga positioner och kvinnor sysslar med barnteater, för att hårddra det lite)som Liljeroth och Sabuni har i debattartikeln, men tycker de har fel lösningar.

15 maj, 2007 13:53  
Anonymous Anonym sa...

Kämpa på


www.omduvisstemittnamn.blogg.se

15 maj, 2007 22:28  
Anonymous Anonym sa...

"att staten lägger pengar på scenkonst och kultur för vuxna i allmänhet (vilket är slöseri med mina och andras skattepengar)"

Kan du vidare utveckla varför det är fel?

Varför skulle "vänstern" vara nöjd över att 6 löjliga miljoner delas ut till ett ridåprojekt, medans man blåst _delar_ ab kultursektorn på momsavdrag, och de som fick dra av all moms, de får istället sänkt stöd... Med en enbart liten insikt i hur produktioner setts upp, finansieras och går runt ekonomiskt, så ser man ganska snabbt att det är inte de stolta biljettbetalarna som många gånger får evenemang att gå runt. Men de vill gärna tro det själva, att det är deras biljetter som gör att allt går runt.

Men varför ens yttra sig när kulturnihilsmen är på högsta modet. Ska man göra film ska man göra det i en sheriffbil och åka runt och håna människors varierande aktiviteter, ska man göramusik ska det vara eld, raketer och yttaerligare en återanvänd e-type-melodi. Om man inte kan räta sig efter de kraven, då ska man förintas i det kulturnihilistiska samhället enligt Alliansen, och Folkpartiet.

Hade pengarna inte gjort mer nytta om de verkligen går till produktion av kultur? Först drar man ned på pengarna, manmärker att det är ett korkat drag eftersom det rör upp många väljare, då kommer man på idén att lägga ut en ridå, med en struntsumma för at ge sken av att man bryr sig om kulturen.

Med tanke på alliansens förvirrade arbetspolitik, syn på medlemsskap i ekonomiska föreningar (a-kassa) och att kulturarbetare inte ska arbeta inom kultur, utan turism och reklam (och konkurera med de som arbetar inom turism och reklam istället...) så borde det väl snarare vara vettigare att se till att de som arbetar, och vill arbeta, och är utbildade på sitt område, får stöd att göra det. Isätllet för att skapa ännu fler arbetslösa och deltidsarbetslösa kulturarbetare, som mellan produktioner ska försöka få jobb på finlandsfärjor och turisytbyråer.. Där de som är utbildade inom turism och reklam, faktiskt borde söka jobb istälelt...

Men men.

18 maj, 2007 14:33  
Anonymous Anonym sa...

Så det råder ej jämställdhet, och det är dessutom en patriarkal kultur. Ska vi ta det som fakta, eller kan du kanske vidare utveckla din definition av kultur och precisera inom vilka områden som du just ser det patriarkala vara överlägset. Att "uppluckra" upphovsrätten skulle leda till en mer jämställdhet, det kan du kanske också precisera lite. Varför skulle det vara så? Upphovsrätten är neutral inför klass, ökn,ålder, etc. Den är inte värderelativistisk. Sen kommer du tydligen åter igen med dängan om att marknaden ska få bestämma. Märkligt mantra. Som sagt, trots välbesökta scener och konsertlokaler, är det trots det ingen "marknad" som skulle kunna bära den egentliga kostnaden på biljettpriset. Den kulturpolitik du då förespråkar är att de ska antingen upphöra att existera, eller att de som har råd med ett dubbelt eller tredubbelt biljettpris enbart ska ha möjligheten att gå. Det lustiga är att på de tillställningar jag arbetar är en stor del av publiken en slags övre medelklass, och i samtal med dessa slås man ofta av hur de lever med villfarelsen att de är övertygade om att deras biljett betalar evenemanget., och där med behövs inget kulturstöd. Att lärarna man möter på skolevenamng inte har den inställningen, men trots detta har knapert att få ihop de kraftigt subventionerade biljettpriserna är en annan femma. De förstår sin ekonomiska situation ur ett annat perspektiv.

28 maj, 2007 15:58  

Skicka en kommentar

<< Home