Creeper

söndag, december 31, 2006

Summering av året som gått

Det är snart nytt år, och det är dags för någon form av summering.

Det bästa på frihets- och integritetsfronten 2006 måste vara bytet av justitieminister. Beatice Ask har fortfarande inte gjort så mycket, men hon har en helt annan inställning än Bodström på ämnet integritet. Tyvärr är det inte hon som enbart styr politiken (vilket är skönt också), och lagar som datalagringsdirektivet kommer att implementeras i svensk lagstiftning.

I ett världsperspektiv har kritiken mot supermaktens ledare i väst tacksamt nog ökat. Samtidigt har vi i Sverige en vänster som försvarar Hizbollah. I ett val mellan Israel och Iran väljer jag lätt Israel, även om världen är långt ifrån svart och vit. En studie i både färg och gråskalor är någonting många politiker bör lära sig.

2006 var året då fildelningsfrågorna var heta. Det började magstarkt med Piratpartiet som säkert chockade en och annan skivbolagsdirektör när de kom i början av januari. I juni vände vindarna något och piratbukten blev utsatt för en rättsosäker överdimensionerad polisrazzia. Vad som kommer hända i den soppan är fortfarande oklart, åklagare Roswall försöker hala ut historien så långt det går och inblandningen från USA är fortfarande inte uppklarad.

2006 var också året då bara Göran Persson av partiledarna försvarade lagen om nedladdning, samtidigt som det från politiskt håll har bestämts noll om frågan. Ett par personer har blivit dömda för spridning av upphovsrättsskyddat material, en person har friats vid överklagande.

I skuggan av dokumentären könskriget har debatten om jämställdhet och feminism varit lågmäld. Den mest diskuterade frågan har varit hushållsnära tjänster. Något som är principiellt viktigt, men kanske trots allt inte kommer kunna påverka så många. En höjdpunkt var när nuvarande jämställdhetsministern skrev en artikel på expressens sidan fyra om makt och kärlek.

Under hösten har prostitutionsdebatten väckts till liv igen. Petra Östergrens bok om porr, horor och feminister upprörde många. Något som behövdes i en annars allt mer nymoralistisk debatt där feminister krävt förbud istället för rättigheter. Det borde vara tvärtom.

I bloggandet har det under hösten rått lite efter-vals-torka. Vårens stormar kring danielssonaffären lade sig när han avgick, sanningen om vad han egentligen gjorde har tyvärr fortfarande inte kommit fram. Kulturpolitik har nog varit det hetaste ämnet, och jag har fått diskutera både författarlöner och public service för lite större publik än bara den som hittar in till bloggen.

Nästa år ska jag försöka tona ner på partipolitiken (det blev rätt mycket folkpartiet i valrörelsen), men tänker fortsätta vara både tokhöger&kommersialismdyrkare, populistpingla och liten vän. Så det så!

Men, först blir det nyårsfirande. Fest hos i Skövde och Linda, Carro och jag gjorde smörgåstårtor idag. Eller rättare sagt; Linda gjorde tårtan, Carro hjälpte till och jag vispade grädde, hackade gurka och diskade. Hela tretton personer kommer vi bli i den lilla lägenheten på trettio kvadrat. Björn har tagit sig ner från stockholm och tydligen fått epitetet "kvällens kattunge" av Karolina Lassbo. Sött. Mindre kattunge och mera skägg hade dataspelsmakaren som intagit Jespers lägenhet. Lillasyster gillade spelet han skrivit manus till i alla fall. Måste ses som gott betyg. Kommer bli trevligt värre, och förhoppningsvis bättre än förra årets fest.

Så...Gott nytt år!

Etiketter: , , ,

5 Kommentarer:

Blogger fatima sa...

Ett riktigt gott nytt år på dig Johanna!
I Halmstad ska 2007 präglas av ideologiskt debatt och upplysning från oss folkpartister. Det är dags att vara tydliga med vad socialliberalism är och att feminismen är en naturlig del i den liberala ideologin.
/Fatima, Halmstad

31 december, 2006 08:36  
Anonymous Lars Olofsson sa...

Gott Nytt År!

01 januari, 2007 01:42  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

Piratpartiet - för att det finns liberaler som inte kan hålla rågången mot anarkister.

P.S. Sverige har undertecknat ett internationellt fördrag mot piratkopiering. Pacta sund servanda...

01 januari, 2007 16:43  
Anonymous conflicto sa...

Ja efter könskriget har det varit för tyst...men lyssna på Konflikt i P1 som sändes 23 dec, en hel timme om genus, manbild, våld å krig. www.sr.se/p1/konflikt

03 januari, 2007 11:43  
Blogger Martin sa...

Kan inte den nya regeringen bringa klarhet i eventuell amerikansk inblandning i TPB-härvan?
USA vill ju tillämpa sin lagstiftning i övriga världen, så det är dags att vi får veta hur det ligger till egentligen...
Jag lärde mig ett nytt ord på nyheterna häromdan (inte egentligen, men jag vill bara skriva det): utomterritoriell lagstiftning...

Gott nytt år, förresten...

05 januari, 2007 20:22  

Skicka en kommentar

<< Home