Creeper

fredag, december 29, 2006

Politiska ungdomsförbund och dess effekter

Johan Ingerö gör ett kortare tillbakabesök på bloggen och skriver om de borgerliga ungdomsförbunden. Även om kritiken mot just det liberala ungdomsförbundet är hård, så rekomenderas inläggen.

Till skillnad från Johan så tror jag dock att engagemanget i flyktingpolitiken är både bra och vettigt, även om det kanske inte ger så mycket mediapoäng. Att i idédebatten faktiskt vara för fri invandring är i dag sällsynt, men kanske någonting som skulle kunna matcha det för tjugo år sedan galna kravet om homoadoptioner.

Vad det gäller vurmandet för centerns ungdomsförbund, så är det bara att gratulera. Tyvärr blir det ett problem när CUF är radikala och liberala, samtidigt som centern på lokalnivå ofta samarbetar med socialdemokraterna och verkar vara med intresserade av maktkampen än om vilka idéer partiets ungdomsförbundare har. I kommuner som den jag befinner mig i nu är centern som starkast, och i Alvesta bryr man sig inte särskilt mycket om marknadshyror (det fungerar ändå, om lägenheterna inte hyrs ut, måste man sänka hyran), utan mer om EU:s jordbruksstöd och elpriser.

Sen så tror jag också att det är bra att kuf-nivån sjunkit. TP-kvällar i all ära, men jag tror Isobel hade ett par poänger när hon kritiserade ungdomsförbunden för drygt ett år sedan...

Etiketter: ,

1 Kommentarer:

Anonymous Mikael Ståldal sa...

LUF:s engagemang i flyktingpolitiken skulle kunna vara bra och vettigt om det kombinerades med att föra fram radikala och genomtänkta idéer om hur Sveriges invandrings-, och flyktingpolitik bör förändras.

Tyvärr har det mest blivit aktivism i enskilda fall och krav på att ansvariga ministrar och myndighetschefer bör avgå. Det duger inte, en partipolitisk organisation har ansvar att föreslå konkreta förändringar i lagar och regler, inte bara klaga på hur enskilda fall hanteras.

Det är inget fel med aktivism i enskilda fall, men det kan inte vara en partipolitisk organisations huvuduppgift att syssla med det.

Att bara vara "för fri invandring" räcker inte, man måste även skissa vägen dit och fundera över hur politiken på andra områden (t.ex. arbetsmarknad och integration) måste förändras för att det ska funka. Den som bara säger "fri invandring" blir nog inte riktigt tagen på allvar.

29 december, 2006 20:30  

Skicka en kommentar

<< Home