Creeper

onsdag, januari 03, 2007

"Helst skall kulturpolitiken inte ens kunna ändras på"

Leif Pagrotsky med sällskap upprör sig på SvD Brännpunkt över att Cecilia Stegö Chiló under sin korta tid som kulturminister halverade avtalsperioderna för public-service-sändningstillstånden. Artikelförfattarna har givetvis en annan politisk agenda på kulturområdet än den borgerliga majoriteten, och därmed är det inte så konstigt att man författar en debattartikeln i ämnet. Men dagens brännpunkt handlar inte bara om huruvida alliansens kulturpolitik är dålig, utan också om det otroligt radikala att en ny regering vill kunna göra någonting på det kulturpolitiska området överhuvudtaget.

När socialdemokraterna suttit i regeringställning nästintill oavbrutet de senaste sjuttio åren är det inte konstigt att det funkar rätt bra med sexåriga avtalsperioder för två av de statliga bolagen (sr och svt). Det är rätt lagom tid för omförhandligar, och man kan vara rätt trygg med att det är de själva som får bestämma över utvecklingen.

Nu är det dock så att sveriges befolkning röstade fram en annan majoritet att styra landet de närmsta fyra åren. Utan att gå in på de sakpolitiska frågorna, (där jag kan tycka att "timbrohögern" är för kulturkonservativa ibland), så måste det också få vara möjligt för den nya majoriteten att säga sitt även om public service och pressstödet.

För socialdemokratin så är dock alltid socialdemokratisk politik bäst, och därför kritiseras inte bara motståndarnas politiska sakfrågor, utan också motståndarnas försök till att genomföra sina sakfrågor.

Etiketter: ,

3 Kommentarer:

Blogger Mikael M sa...

För att fatta mig kort; OM man vill avskaffa Public setvice, är det väl konsekvent att även avskaffa presstödet? Hur blir det? Kanske en tid av nyhetens behag. Sedan då? "Ordning och reda igen?"- med hjälp av.....

03 januari, 2007 11:06  
Anonymous Anonym sa...

Nu vill jag förvisso inte kännas vid begreppet "Timbrohöger", emedan jag är liberal (http://www.smedjan.com/etta.asp?sida=display&nr=1157).
Men av samma anledning blir jag ju lite nyfiken på vad på Timbro som skulle kunna kallas "kulturkonservativt"? Två smädande epitet på en gång, liksom.

Mattias $

04 januari, 2007 16:25  
Blogger Mikael M sa...

När - och OM - man avskaffat public service - presstöd -...vore det väl dags att löpa linan ut, inget politiker/partistöd heller,,,då mot avskalad rå konkurrans, den som har mest pengar, störst muskler/käft och inte minst MEST pengar vinner. Så var det på tiden nazityskland byggdes upp, ur kaoset, arbetslöshet m m skulle en ny stat byggas upp. Mitt grundtips är, pass upp med utvecklingen, alla kan inte hantera den, se bara hur mycket skit det finns på TV redan nu. Det är naivt att tro att alla är lika förståndiga och avregleringar alltid leder till att förståndet tar makten.

05 januari, 2007 10:54  

Skicka en kommentar

<< Home