Creeper

tisdag, december 26, 2006

Julmat och fetthysteri

På min obligatoriska julroadtrip över södra Sverige har jag nu landat i de småländska skogarna. Julmat i form av allt mellan köttbullar och grönkål, till lax och julgodis gör att jag känner mig som en mindre boll, men det är rätt skönt att få njuta av föräldrarnas kokkonst då och då.

Trist är det att upptäcka fartkameran som står uppställd ett tiotal meter från min mammas hus, lite roligare är det att få köra i hundratio sista sträckan dit.

Juldagen innebar återseende av gamla barndomsvänner. Nästan halva högstadieklassen befolkade utestället i Växjö(och dryga tusen pers till), och mig veterligen gick det betydligt lugnare till än på den galna hästen. Det är avkopplande att umgås med människor som vare sig är politiskt aktiva, eller dataspelsnördar som omväxling i bland.

Världsproblemen har inte tagit semester bara för att många firar jul. Saddam Hussein skall avrättas inom trettio dagar, vilket innebär att alldeles för många aldrig någonsin kommer få upprättelse för de brott diktatorn har begått. Att han faktiskt blir dömd för de anklagade brotten i en rättvis rättegång är minst lika viktigt som att han får sitt straff. Att ännu en människa dör lite för tidigt hjälper knappast någon.

Nästa kvällstidningsuppror efter det med klimatet är om de "livsfarliga" transfetterna. Expressen kräver förbud, men för en gångs skull gör livsmedelsverket rätt och låter branchen själva lösa problemet. Statliga pengar kan läggas på vettigare saker, och bland just matbranchen finns det alldeles för mycket pekpinnar redan. Inte blir det bättre av att de bordlagda 79 pekpinne-punkterna från folkhälsoinstitutet tas upp av regeringen igen. Lika bra att förbjuda julborden också när man ändå håller på.

Nej, efter all julmat längtar jag just nu efter något totalt osvenskt. Pizza eller sushi ligger högt upp på önskelistan. Någon som känner till ett bra sushiställe i närheten av alvesta/växjö (om det ens finns)?

Etiketter:

9 Kommentarer:

Blogger Erik Svansbo sa...

Pizza är faktiskt sjukt svenskt, inte osvenskt.

26 december, 2006 19:43  
Anonymous Erik Jonsson-Glans sa...

Johanna, du får väll göra egen sushi i värsta fall.

27 december, 2006 00:29  
Anonymous Mind sa...

Jag tror inte du har hängt med riktigt i vad transfetter egentligen är och vad de gör för skada.

Det handlar inte om vanligt fett som man blir fet av och som har de vanliga ohälsosamma effekterna. Det handlar om fett som är i princip giftigt och som man klarar sig utmärkt utan. Man behöver inte äta stora mängder transfett för att det över tid ska vara risk för att dö av det. Vi snackar om barn som äter glada kex och liknande saker och därför riskerar att dö.

Man kan tycka vad tusan man vill om det och på olika politiska sätt men att lura i barn gift för att stora livsmedelföretag ska tjäna nån tiondels procent mer pengar är inget annat än rent cyniskt och inhumant. Det handlar om att visa lite medmänsklighet.

Hade det handlat om att vara hysterisk över vanlig fet mat hade jag hållt med dig.

27 december, 2006 04:42  
Anonymous Anonym sa...

Ang. nazi-kameran, Schysst. du får smita dit på natten och sätta den ur funktion. Ska sitta en Canon D70 i den så det är ju ett pris till den som är först att montera ned skiten :D

27 december, 2006 10:46  
Anonymous SixDays sa...

Ang. nazi-kameran, Schysst. du får smita dit på natten och sätta den ur funktion. Ska sitta en Canon D70 i den så det är ju ett pris till den som är först att montera ned skiten :D

27 december, 2006 10:46  
Anonymous Kalle sa...

Stör kameran utsikten eller vad är problemet?

Själv är jag integritetsnörd i alla sammanhang men ser inga problem med just fartkameror? De fotograferar väl bara de som faktiskt kör för fort? Sannolikt får de därmed ner hastigheterna på de sträckor de "övervakar" och det är väl bra?

Till skillnad från vanliga övervakningskameror, datalagring etc så är väl fartkameror ett bra exempel på en åtgärd som verkligen bara drabbar brottslingarna och inte vanlig medborgare? Om man inte tycker att det är en mänsklig rättighet att få köra hur fort man vill, förstås. Men då är det väl hastighetsbegränsningen som sådan man ska vara emot?

Själv skulle jag gärna se en fartkamera utanför mina föräldrars hus där folk kör alldeles för fort.

27 december, 2006 13:08  
Blogger Johanna Nylander sa...

Mind, jag försvarar inte transfetter i sak, de får jättegärna försvinna för min del. Grejen är att det inte är så svart och vitt, och när branchen nu verkar kunna ta tag i det (mcdonalds har börjat) själva så finns det ingen anledning för staten att lägga sig i. För ett mindre livsmedelsföretag är en sån regel något som skulle kunna vara förödande att följa om man inte får tillräckligt med omställningstid på sig.

Kalle, Sjöutsikten är åt andra hållet... Problemet med den här kameran är att den är precis jämte en trafikkontrollplats och kommer pga. den troligen ersätta riktiga poliskontroller, något som jag skulle föredra. Dessutom är den digital och med kapacitet att registrera inte bara fortkörare, utan samtliga förbipasserande för att kolla hastigheten vid en längre sträcka. För det tredje så är den inte så långt ifrån en rondell, så alla vettiga människor håller en hyffsad hastighet förbi kameran ändå, och är sådeles onödig.

Trist är väl att just utanför min mammas hus kommer kameran säkert skapa ytterligare lite tung trafik, eftersom att många lastbilschaffisar redan nu tar grusvägen förbi där, istället för att köra ut på den större vägen och riskerar att passera trafikkontrollplatsen. Den grusvägen är allt annat än lastbilsdimentionerad.

27 december, 2006 15:33  
Anonymous Mind sa...

McDonalds har börjat själva men har sedan sagt att de inte faktiskt kommer att genomföra några större förändringar innan det går igenom en lag om transfetter. De säger att de har gjort "förarbetet" klart, hur man nu ska tolka det. Därför de tagit bort det i Danmark men inte på andra ställen och inte heller kommer att göra det förrän det blir lag på det.

28 december, 2006 12:31  
Anonymous Mind sa...

Glömde säga. Håller med dig om att de borde ha lite tid på sig att ändra, men jag tycker definitivt det borde ned på pränt i en lag. Ett år borde räcka för alla företag att genomföra förändringen.

28 december, 2006 12:33  

Skicka en kommentar

<< Home