Creeper

söndag, oktober 22, 2006

Piratjagande scouter, kvoteringsmotstånd och ambulansfärd...

Lite summering över helgen som har gått...

Det är inte bara i Kina som scouter skall jaga fildelare. Los Angeles har följt efter där scouterna kan ta märken för att lära sig upphovsrätt. Alldeles för mycket George Orwells 1984 över det hela. Jag längtar tillbaka till mina egna år som scoutledare och barnen tog märken för kunskaper om natur och närmiljö (och upphovsrätten säkert bröts någon gång under en filmkväll i kyrkan).

---

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni har tagit bestämt avstånd från kvotering. Mycket välkommet. En dålig sak (för få kvinnor i bolagsstyrelser) löser man inte med en annan dålig sak (kvotering efter kön). Fokus ska istället ligga på att fler kvinnor skall hamna på verkliga maktpositioner. Bra målsättning, och kan bli spännande att se en strategi dit. Troligen är en kamp mot fördomar och lite bekämpande av könsroller en bra start.

Regeringen måste också jobba för att kvinnor och män ska ha lika förutsättningar för att ta sig fram på arbetsmarknaden. Jämställdhetsbonus vid föräldraledighet, ökade kostnader för diskriminering, avdrag för hushållsnära tjänster och en möjlighet att starta företag inom hela vårdsektorn är vägar åt rätt håll. Sen måste det alltid vara upp till företagen att sätta sina egna styrelser; och de som väljer bort kompetenta kvinnor pga. kön, kommer heller inte lyckas i längden.

---

På tal om svensk sjukvård höll jag igår natt bli riktigt vänster. En lyckad fest med singstar och tequila (inget av det senare för min del dock), slutade med en ambulansfärd till akuten, då en vän ramlade in i ett bord och fick ett jack i pannan. Diskussionen på sjukhuset gick ungefär såhär:

Sjuksköterska: Ja, jag ser att du fyllt tjugo
Min vän: Ja?
Sjuksköterskan: Vi behöver nog sy det här, men det kommer kosta tvåhundra kronor att träffa doktorn
Min vän: Okej, tar ni kort?

Hela situationen fick mina tankar till en gammal sketch om ett framtida moderatsverige där brandmännen tog betalt innan de släkte branden. Sen insåg jag att sjukvårdspolitiken efter en månad med borgerlig regering nog allt får räknas som socialdemokratisk. Egenavgifter är säkert dessutom rätt smart för att slippa överutnyttjande av vården, men just då och där kändes det fruktansvärt absurt och idiotiskt. Sen har jag lite svårt för det där att man ska betala någonting man skattat för en extra gång...

---

Annars är det obligatorisk läsning av dagens ledare i expressen. "Legalisera fildelning" är rubriken, och den innehåller bra krav. Hoppas både att Reinfeldt och Ask tar åt sig.

1 Kommentarer:

Anonymous Mattias Lönnqvist sa...

Avgifter i vården är en svår fråga, och en fråga om avvägningar.

Å ena sidan har vi redan betalt (ca) 10% av vår inkomst till landstingen, och majoriteten av detta går till vård (en del går till kollektivtrafik, kultur, etc) så i princip har vi redan betalt för oss.

Å andra sidan visar undersökningar att en helt avgiftsfri vård leder till ett överutnyttjande; om det är gratis kan man lika gärna åka ner till akuten för småblessyrer istället för att boka en tid hos husläkaren dagen därpå.

Det är därför vi har högkostnadsskyddet så att man vid mycket kontakt med sjukvården inte ska behöva betala allting själv. Det blir fortfarande ganska dyrt om man har många specialistbesök, men det blir inte riktigt lika dyrt.

Det viktiga -- oavsett om, eller vad, vården kostar -- är dock att ingen blir nekad vård för att man inte har pengar med sig. Saknar man kontanter och inte kan betala med kort (förvånande många vårdinrättningar tar exempelvis inte American Express) så måste man få vård ändå och istället få en faktura.

23 oktober, 2006 11:40  

Skicka en kommentar

<< Home