Creeper

fredag, maj 19, 2006

Ökad fildelning och uppskjuten buggningslag

Trots att lagstiftningen skärpts så fortsätter fildelningen att öka. Ungefär nio procent av Sveriges vuxna befolkning fildelar numera enligt en undersökning från "internet world institute".

Priserna anges som andledningar, vilket kanske inte är så konstigt om man skall tro på marknadsekonomiska principer. Kunder har inga problem med att betala för det som är värt sitt pris, medan överpris på tex. skivor leder till bojkotter. Filmindustrin försöker satsa rätt och erbjuder nedladdningstjänster samtidigt som "samlar-DVD" har blivit ett inredningstekniskt inslag i folks bokhyllor.

Lika så är WoW-spelandet en regelbunden utgift hos många unga. Det är företag som insett att marknadsanpassning är viktigare och smartare sätt att behålla sina kunder på, än att lobba mot lagstiftning och inspärrning av film-, spel- och musik-älskarna.

Intressant är också att det är mer gammal än ny musik som laddas ner. Där om någonstans borde musikindustrin kunna satsa mer på att göra attraktiva samlarobjekt i musiksamlingsform, för kan film och spelindustrierna så borde väl de också kunna?

---

En annan positiv nyhet är att buggningsförslaget bordläggs och inte kommer kunna antas förän tidigast om ett år. Övervakningsivrarna får bakslag. Tyvärr så handlar bordläggarnas reservationer inte om ett totalt motstånd från lagen, utan mera detaljer som vilket efterspel en buggad person har rätt till, samt möjligheten att bugga tidningsredaktioner. Bordläggningen var väntad, och ytterliggare ett år till kommer kunna gå med mer debatt i frågan. Välkommet.

10 Kommentarer:

Anonymous Mattias Lönnqvist sa...

Visst är det positivt att buggningslagen skjuts på framtiden (och förhoppningsvis aldrig blir verklighet)

Mer tråkigt är att folkpartiet inte bidragit till detta, utan snarare stött det liggande förslaget.

Normalt sett brukar jag vara stolt över att kalla mig folkpartist, men just idag ligger mina sympatier hos centerpartiet.

19 maj, 2006 16:35  
Blogger Johan sa...

mkt bra skrivet!

dock synd att fp inte håller med.

19 maj, 2006 17:22  
Anonymous Slabbe sa...

Mina sympatier ligger hos piratpartiet, det enda (mig veterligen) seriöst är mot buggning av vanligt folk. Inte ens centern (!) har en sund syn på 1.200.000 svenskar som fildelar.

Skönt att läsa något viktigare i bloggen som inte infekteras av danielsson-nylander-affären.

19 maj, 2006 18:57  
Anonymous Anonym sa...

Knappast ngn som har uppskattat kostnaderna som skapas hos helt vanliga företag och privatpersoner som inte litar på att den hemliga avlyssningen förblir hemlig.

Personligen har jag investerat i brevduvor dom kommer att få en rykande åtgång för secure communication...

19 maj, 2006 19:42  
Anonymous Anonym sa...

"Trots att lagstiftningen skärpts..."?

Kan det inte vara så att det tvärtom är tack vare att lagstiftningen skärpts?

Politrukerna har en förmåga att underskatta sin valboskap. Den reagerar inte alltid på det sätt som de förväntar sig. Ibland kan det rent av bli obstinata reaktioner när det blir alltför tydligt att avståndet mellan den styrande klassen och "vanligt folk" har blivit alltför stort.

På kort tid har det blivit väldigt olagligt att dela med sig av sina kulturupplevelser. Upp till två års fängelse har det värderats till, och dubbla straffet är på G. Detta tack vare att fp och m sällat sig till s när det gäller att gå mediaindustrins ärenden.

Fyra års fängelse är mycket det. Mer än exempelvis normalstraffet för våldtäkt. Och definitivt mer än för misshandel. Att däremot bara ljuga inför KU och hela svenska folket är däremot helt straffritt. Undrar hur väl dessa förhållanden är förankrade i den svenska folksjälen.

Nä, till höstens val finns det, som Slabbe mycket riktigt påpekat, bara ett enda alternativ om man vill vara säker på att hejda den pågående marschen in i Bodströmssamhället: Piratpartiet.

20 maj, 2006 00:23  
Blogger Johanna Nylander sa...

Mig veterligen så är det Bodström och justitiedepartementet som jobbar på det nya lagförslag som kommer skärpa straffen för upphovsrättsbrott, inte m och fp.

Alla partiledare utom Persson har faktiskt uttalat sig negativt om konsekvenserna med lagarna, så jag har i dagens läge svårt att tänka mig att de kan stödja en sådan lag.

20 maj, 2006 00:32  
Anonymous Anonym sa...

Ja du Johanna, jag önskar verkligen att jag kunde dela din förtröstan på våra makthavare, men spåren förskräcker.

Jag tror faktiskt, att de flesta av våra 349 knapptryckare ärligt tror att de värnar om kulturarbetarnas bästa när de steg för steg skärper den fullständigt tokiga tolkningen av "upphovsrätt" som innebär den USA-inspirerade "kopieringsrätt".

Jag tror faktiskt, att de inte har en aning om vart alla royalties m.m. tar vägen, och i vilka fickor de till slut hamnar, de har helt enkelt litat på de enda remissinstanser, som fått uttala sig i dessa frågor, dvs. sådana som står upphovsrättsindustrin nära.

Men det är just därför Piratpartiet behövs i riksdagen. Det är det enda parti, som tar dessa frågor på allvar, och som kan garantera att dessa frågor kommer att belysas från mer än en vinkel i framtiden.

20 maj, 2006 01:11  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

Piratpartiet? De vågmästarslanen!

Vad gäller buggning så måste du lova att bua varje gång man löser ett brott i t.ex. CSI med hjälp av buggning. Släng gärna en tegelsten på teven!

22 maj, 2006 00:15  
Blogger Johanna Nylander sa...

Hrm, tror faktiskt jag tagit upp CSI-effekten nån gång tidigare... bara för att det blir bra tv så är buggning, dna-register osv. nånting bra...

allt som är med på tv är sant. och allt som står på internet. och allt som står i tidningarna. för att inte glömma bloggarna... :)

22 maj, 2006 03:05  
Anonymous Luther sa...

Hurra för ökad fildelning!

Det är ett oerhört viktigt budskap till de talanglösa kulturmånglare som, med hjälp av Antipiratbyrån och liknande snikorganisationer, suger levebrödet ur skaparna till musik, film och böcker.

Bort med film- och musikdirektörerna!

Tack Ipredator och alla andra anonymiseringstjänster som tillhandahålls.

Som konsument betalar man gärna för en attraktiv produkt. Men helst vill man betala rätt pris för rätt kvalitet levererat på bästa möjliga sätt. Än så länge slåss film- och musikbranschen med omodern distribution till överpriser. Rätta till dessa fel så kommer konsumenterna.

Tills dess håller jag mig till TPB. Bättre tjänst finns inte. Om sidan skulle bli kommersiell skulle jag betala.

21 juli, 2009 21:41  

Skicka en kommentar

<< Home