Creeper

onsdag, maj 17, 2006

IDAHO och vaniljsex och parrelationer

Idag så är det inte bara Norges nationaldag, utan också Internationella dagen mot homofobi (IDAHO), vilket uppmärksammas på flera platser runt om i landet. Eftersom att den politiska bloggosfären tyvärr verkar bestå av mest vita heterosexuella män som knappast lär blogga om dagen (motbevisa mig gärna!), så tänkte jag försöka göra en insats på området.

För trots att homosexuella och heterosexuella idag har nästintill samma rättigheter på pappret, så är det långt kvar innan alla fördomar försvinner.

Hatbrotten ökar, Åke Green friades, och den inkuderingen av homosexuella i hets mot folkgruppslagen måste konstateras till ett totalt misslyckande. Samtidigt så skrev präster på en protestlista inför kyrkliga välsingelser av homosexuella senast i November, tillsynsmyndigeten i Stockholm moraliserar över klubbar som är lite mer queer och kändisar skriver under listor för att bevara äktenskapet hetrosexuellt. Knappast ett tolerant Sverige.

---

Idag så släppte folkhälsoinstitutet(Fhi) sin rapport om ungas sexualvanor. I den konstaterades det att "En heterosexuell parrelation är inte längre en självklarhet" och en avdelningschef för Fhi kommenterar att "Jag är allvarligt orolig för hur nästa generation ska klara att hantera sin sexualitet om vi inte uppmärksammar denna utveckling". Även om man kan hoppas på att avdelningschefen mest syftade på kondombristen, så lyser rapporten med negativa toner.

Att en heterosexuell parrelation inte längre är en självklarhet borde istället ses som någonting positivt. Det visar på att unga i alla fall, inte sätter heteronormativiteten i centrum, utan istället ser till att ha det kul under täcket. För även om monogamt vaniljsex kan vara bra, så finns det inget som säger att det skall behöva vara norm, och till och med Fhi borde tycka att en öppnare syn om sexualitet är bra.

För trots den svenska synden så lever vi i ett rätt starkt moraliserande samhälle, där staten har bestämt att unga människor helst inte skall ha någon sexualitet alls, och ännu mindre sexualitet som kan vara det minsta lilla queer.

10 Kommentarer:

Anonymous Jimmyroq sa...

Vill du utveckla sista stycket lite? Jag har aldrig känt att staten på något sätt blandat sig i mitt sex, måste erkännas. Visserligen är jag vit (men solbränd), man (nåja...) och hyfsat hetero, men ändå...?

Äktenskap är ju bara tjaffs som vettiga människor antingen kan avstå från eller ta det för vad det är, en ceremoni utan egentligen innehåll.

17 maj, 2006 17:00  
Blogger Johanna Nylander sa...

Fhi är en statlig myndighet som verkar vara av den åsikten, tillsynsmyndigheten i stockholm har gått till moraljakt på klubbarna dekadance och patricia, politiker vill förbjuda reklam med sexuella anspelningar och parrelationerna är fortfarande norm i sexualundervisningen (eller var i alla fall på min tid, för fem år sedan).

Några exempel i alla fall där staten indirekt är och petar i sängen...

17 maj, 2006 17:10  
Anonymous Jimmyroq sa...

Jag ögnade igenom Fhi:s rapport och jag tycker inte riktigt att den refererade bilden av den stämmer, utan tvärt om är den ganska neutral i sin framställning. I allafall så långt jag kommit. Oron kan jag till viss del förstå, när det handlar om att folk gör saker som de egentligen mår dåligt av men känner att de borde på grund av grupptryck och normbildning. Jag tycker det är fritt fram att göra precis vad man vill sexuellt så länge som ingen tar skada av det, men det är nog där problemen kommer. Det är inte alla som kan hantera det och kanske särskilt inte 13-åriga tjejer som viker ut sig på Lunar, har kollat på porrfilm och fått intalalat för sig att gruppsex är ett måste.

Men jag är ju ganska gammal så klart...

17 maj, 2006 17:35  
Blogger Johanna Nylander sa...

Jag kan hålla med om det skrämmande i rapporten som innebär att pojkars sexualitet sätts som viktigare än flickors, och där flickor får "ställa upp" för pojkarna. Att däremot tycka att det är ett problem att ungas sexualitet blir mer mångfasetterad och inte längre utgår från en monogam heteronormativitet tycker jag är positivt. Dock så tror jag faktiskt att de flesta tjejer generellt sett har ett bättre sexliv idag än vad motsvarande grupp hade för 10(20?) år sedan.

och det är inget fel med hetreoparsex, bara det att alla inte har det.

17 maj, 2006 18:34  
Blogger Farsan_Baloo sa...

Johanna: Inget i skolans styrdokument om sexualundervisning säger något om parrelationen. Att det ändå ofta hamnar där beror på att lärare är som folk i allmänhet ofta är. Ganska inskränkta!

17 maj, 2006 21:52  
Blogger PrBe sa...

Att Åke Green friades i HD är enligt mig något positivt
I övrigt instämmer jag med ditt inlägg.

” Dock så tror jag faktiskt att de flesta tjejer generellt sett har ett bättre sexliv idag än vad motsvarande grupp hade för 10(20?) år sedan”

Kanske det, men man skall nog vara försiktig med att jämföra bra sexliv och välbefinnande mellan olika generationer av den enkla anledningen att "lycka" inte tycks ha något samband med levnadsvillkor

17 maj, 2006 23:27  
Blogger Jacob sa...

Ganska roligt (fyndigt) att RFSL väljer att fixa förkortningen IDAHO. Det är förmodligen den näst mest homofobiska staten, efter Utah...
Var det dig man hörde om på nyheterna nu? Folkpartister som sprider rykten på sina bloggar...
Humor.

18 maj, 2006 08:25  
Anonymous Anonym sa...

Är det du på bilden?

18 maj, 2006 15:50  
Anonymous Anonym sa...

"Eftersom att den politiska bloggosfären tyvärr verkar bestå av mest vita heterosexuella män"

Oj, vad hemskt. Du om någon borde kunna komma på något sätt att berika den svenska bloggsfären med främlingar - där kan man iallafall inte begå gruppvåldtäkter, rån, mord, misshandel, etc. Internet är bra fantastiskt, inte sant?

19 maj, 2006 00:12  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

"vita heterosexuella män"

-Vilken hudfärg har du själv?


"politiker vill förbjuda reklam med sexuella anspelningar"

-Ja, det är skörden efter årtionden av feministisk draksådd...

21 maj, 2006 00:43  

Skicka en kommentar

<< Home