Creeper

onsdag, maj 17, 2006

Lag mot grooming eller lite sunt förnuft?

Nu vill Bodström ha en lag om grooming, dvs i lag förbuda sexuella inviter till barn via internet. Det ligger en mängd goda tankar bakom, och syftet är gott, men det finns ett stort problem med lagen, och det är att få den både verksam och effektiv.

I England så har tio personer dömts efter lagen hitintills, något som inte kan räknas som särskilt mycket, och bevisbördan är mycket stor. Jag tror inte att det är något önskvärt att få hit lagen, för att den helt enkelt skapar med problem än lösningar.

Först och främst, Sverige har redan en lag för våldtäkt mot barn. Dit in faller alla de som groomar för att träffa någon, och faktiskt också har sex med minderåriga.

Det som istället riskerar att hända, är att barn får leva i någon sorts plastbubbla utanför verkligheten där man återigen kan lita på allt som står på nätet, istället för att lära sig kritiskt tänkande, att man inte skall prata med okända hur som helst, och att man inte ska klä av sig inför en webkamera. Samtidigt som groomarna hittar nya vägar, pratar med barnen via telefon istället för via nätet när det väl ska till, eller har en ännu oskyldigare image. Sedan så vet vi ju också hur teknikvänlig Sveriges domarkår är, och hur bra det brukar gå i domar när man inför nya tekniska begrepp. Det finns helt enkelt en stor risk för missförstånd.

Nej, lagen om grooming är knappast ett bra och genomtänkt förslag. Det är mycket bättre om det går att lösa utan en lag, genom att man som barn får lära sig vilka idioter som finns, eftersom att det i ett längre perspektiv ger ett mycket bättre skydd. Lite mer föräldrarkoll hade säkert heller inte skadat, samt en stor dos sunt förnuft.

1 Kommentarer:

Anonymous Stefan sa...

Men då går ju Boström miste om att lägga ännu ett lagförslag.

17 maj, 2006 22:50  

Skicka en kommentar

<< Home