Creeper

torsdag, maj 11, 2006

Partiledardebatt, friskolor och integration

Partiledardebatt mellan Reinfeldt och Persson ikväll. Missade början pga. en kvällskurs, men lyssnade desto intensivare sedan. Ett par saker var intressanta.

Debatten handlade till största delen om äldre och jobben, ett ämne som börjar bli smått uttjatat, och jag (i alla fall) har lärt mig argumenten nu. Persson gillar bidrag och höjda skatter, Alliansen vill sänka både skatter och bidrag, men till förmån för fler jobb.

Det jag tyckte var intressant var synen på integration och skolan, och Perssons syn på hur systemet skall vara. Persson motsatte sig starkt religiösa friskolor, friskolor han knappast kan avskaffa pga. internationella konventioner, medan Reinfeldt gillar läget, och vill att friskolorna skall följa svensk läroplan.

Själv har jag stundtals varit kluven i frågan. För någon dag sedan tittade jag på kalla fakta om plymouthbrödernas försök att starta en friskola utanför Hylte i Halland. Det är ett sällskap som defintivt inte skulle få tillstånd till skolstartande, då hela sektidén handlar om total isolering från omvärden. Trots det, så tror inte jag att den situationen gäller alla religösa friskolor, utan skulle tycka att det vore helt klart idiotiskt och fördomsfullt att utgå från att alla religiösa friskolor skulle vara dåliga.

Istället så måste vi ha en fungerande skollag som efterföljs, där krav om öppenhet och objektivitet finns. Persson ville i dagens debatt, helst inte se de skolorna alls. Är det ett tvivel på sitt eget skolsystem? Vad händer med alla missförhållanden i vanliga kommunala skolor då? Finns inte de, eftersom att de är "goda" och oreligiösa?

Dessutom så är Persson ännu mer tveksam till religiösa förskolor. Kanske är jag ett för honom dåligt exempel (då jag inte gillar hans politik), men min tid på ett dagis som drevs av kyrkan, har inte skadat mig något nämnvärt. Risken är väl större att barn istället stannar kvar hemma istället, och inte får någon bild av omvärlden alls.

Men sedan tycker också herr Persson att de hanterat flyktingfrågan bra, och öppenhjärtat tagit emot flyktingar i Sverige. Persson kanske skulle behöva en uppfrächning av minnet, lite migrationverktårta och uppropet för flyktingamnesti han totalt struntade i.

6 Kommentarer:

Blogger EllaBella sa...

självklart finns det alltid immament pedagogik, alltså att läraren påverkar sina elever på grund av sina egna värderingar och erfarenheter, så är det alltid och går inte att komma ifrån. Men att öppna flertalet friskolor som ingen egentligen har någon direkt koll på tror inte jag är bra, det kan nog urarta väldigt fort... Dock ska självklart rätten att både starta egen skola och välja egen skola finnas kvar, men då under rimliga förutsättningar.

(gah, vilket ordbajs det blev, sorry!)

12 maj, 2006 08:09  
Blogger Alexander sa...

Religösa friskolor på förskolestadiet är för mig nästan ok. Men för högre åldrar så ska fanatikerna hålla sina fingrar borta...

12 maj, 2006 08:34  
Blogger rasmus sa...

Om religiösa förskolor, "Barn har rätt till andra värderingar än religiösa"

12 maj, 2006 11:10  
Anonymous Anonym sa...

sänkta skatter och sänkta bidrag leder inte till fler jobb. trycket från låglöneländer och globaliseringens effekter ökar oavsätt sänkta skatter. En hög välfärd och en trygg vardag kostar pengar, just de pengarna som alliansen vill spara in. Samma gammla föraktfulla borgarpolitik som bara leder till försämring för majoriteten av sveriges befolkning.

12 maj, 2006 11:15  
Blogger Johanna Nylander sa...

Självklart måste man ha en ordentlig kontroll över den religiösa förskolan, men är det verkligen rätt medel att inte ha den? För många barn är säkerligen alternativet att inte gå i förskola alls (då den inte omfattas av skolplikten), och bli än mer isolerade. Dessutom så behöver den inte vara dålig.

Men den måste kontrolleras! och följa alla läroplaner, skolplaner och allt. Dessutom så får ju inte heller en religiös förskola/skola tvinga elever till en viss tro, utan skall verka objektivt.

12 maj, 2006 11:21  
Blogger Alexander sa...

Men den måste kontrolleras! och följa alla läroplaner, skolplaner och allt.
Man kan säkert studera samhällsvetenskap genom att läsa partimanifestet från socialdemokraterna och få detta godkännt ... Om man är objektiv så är det väll ingen religös friskola eller?

12 maj, 2006 11:31  

Skicka en kommentar

<< Home