Creeper

fredag, maj 12, 2006

Övervakning på internationellt plan

Nu är USA:s övervakning av sina medborgares telefonsamtal offentlig. Det amerikanska organet NSA har bedrivit övervakning, inte bara av medborgarnas telefontrafik, utan även om nyckelord och till viss del innehåll. Allt för att få fram mönster och strukturer för samtalstrafik, för att i sin tur vara en del av "jakten på terrorister".

Givetvis så är det för alla amerikaners bästa, som övervakningen genomförs, och givetvis så rotar man inte i oskyldiga människors privatliv. Allt för att skydda befolkningen så mycket det går.

Den amerikanska presidentadministrationen är också arga för att informationen läckt ut, och menar på att det är ett bakslag i jakten efter terrorister, och beskyller media för det. Samtidigt så pekar mindre officiella källor på att omfattningen av övervakningen är mycket mer långtgående än vad Bush-administrationen vill erkänna.

De flesta argument för övervakning brukar bottna i just viljan att öka säkerheten, och att "den som har rent mjöl i påsen, inte har någonting att dölja". När det gäller just USA, och Bush-administrationen, brukar de flesta svenskar vara tveksamma, och frågan är om den som övervakar inte har rent mjöl i påsen, är det lika stor säkerhetsfråga att övervaka då?

I sverige har vi haft telefonbolagspampar med kopplingar till högerextremistiska rörelser. Inte heller alla poliser, eller alla beslutsfattare är fläckfria. Människor är alltid oerhört subjektiva, och det om något är en otroligt stor andledning till varför vi inte skall ha denna typen av register här.

Tyvärr så kommer denna typen av register redan vara genomförda om ett par år. Europaparlamentet röstade som bekant för förslaget om en datalagringslag, där inte bara telefontrafik, utan också internettrafik skall vara med. Utdrag ur det här registret kommer dessutom USA kunna begära ut, vid tex. polisutredningar.

Oavsett vad justitieminister Bodström hemma i Sverige, eller Bush i USA lovar om att "vanliga människor" inte skall drabbas av någon övervakning, så kommer de drabbas. Det finns ingen tillräckligt stor andledning att föra denna typen av register, de kränker bara människors personliga integritet, och är gigantiska resursslöserier. Dessutom så tycker jag faktiskt att jag borde få ha mitt privatliv ifred, och att polisen borde satsa sina resurser på brottslingar, istället för att spara en massa uppgifter om människor som inte gjort något.

Frasen "oskyldig till motsatsen har bevisats" har bevisligen tappat fotfäste i dagens Sverige. Jag saknar den.

7 Kommentarer:

Blogger rgr sa...

"Det amerikanska organet NSA har bedrivit övervakning, inte bara av medborgarnas telefontrafik, utan även om nyckelord och till viss del innehåll."

Det som framkom igår från USA Today refererade endast till trafikdata som vem som ringer vem, när och hur länge och inte faktisk avlyssning. Då undrar jag var du fått uppgifterna om nyckelord och innehåll från. Kolla t.ex. på USA Todays frågor och svar-sida.

12 maj, 2006 14:47  
Blogger Johanna Nylander sa...

Svenska medier som tv4 rapporterade om det återkommande under förmiddagen.

12 maj, 2006 15:23  
Anonymous Lillebror sa...

Frasen "oskyldig till motsatsen har bevisats" har bevisligen tappat fotfäste i dagens Sverige. Jag saknar den.

Ord!

12 maj, 2006 23:32  
Anonymous Caldaean sa...

Det lär inte framkomma om det faktiskt "bara" var loggar över samtal/email/dylikt eller om det var full buggning, eftersom Bushadministrationen sett till att hela utredningen läggs ner. Kort och gott: I Usa gör man som man vill och kommer undan med det. Nu ska de dessutom kunna göra samma sak i både Europa och här hemma i Sverige. 1984? 12 år sent, men i alla fall.

13 maj, 2006 00:07  
Anonymous Anders Gardebring sa...

caldaean skrev:
"Kort och gott: I Usa gör man som man vill och kommer undan med det."

I Sverige med.. Kolla bara på sossarnas alla skandaler som lett till... ingenting.

13 maj, 2006 09:27  
Anonymous Anonym sa...

Du säger:
"Givetvis så är det för alla amerikaners bästa, som övervakningen genomförs, och givetvis så rotar man inte i oskyldiga människors privatliv. Allt för att skydda befolkningen så mycket det går."
Jag vet inte om du är ironisk ?
Det neokonservativa ledarskapet i Vita Huset har inga som helst moraliska aspekter på någonting i sitt ledarskap. Det gäller varken inrikespolitik eller utrikespolitik. De naiva svenska liberaler som inte förstått att ambitionen aldrig någonsin var demokrati i Irak utan en kontroll över landet med baser om ca 100.000 man för de kommande tre decennierna kan inte heller förstå detta. När Jay Garner tillsammans med ett antal think tanks och administratörer la fram sin stora efterkrigsplan för Rumsfeld 2003 blev svaret "shelve it".
Anledningen att Irak ser ut som det gör idag är för att Vita huset vill att det ska se ut så, ett kaos som gör att baser i Irak 30 år framåt är motiverat, utifrån det som ses som de egna intressena i regionen. Och detta gäller även inrikespolitiken, att kunna kontrollera vem man vill när man vill är ett naturligt drag från ickedemokrater. Den mycket hemska sanning som varken liberaler eller andra vill se är att de neokonservativa styrande i dagens USA varken är konservativa eller egentligen republikaner. De är amoraliska ickedemokrater med en dold agenda. Här kan vilka lögner som helst användas och det "krig mot terror" som Bush tjatar om är ett krig för att få makt, för att genomdriva det "new american century" av neokonservativ imperialism som den dolda agendan föreskriver. Och fienderna finns och blir hela tiden fler inte minst *i* USA eftersom den politik som genomdrivs blir tydligare och tydligare. Klart som fan att man måste övervaka folk då.

22 maj, 2006 23:54  
Blogger Johanna Nylander sa...

Ironi kanske inte är rätt ord, men det är "säkerheten" och "för amerikaners bästa" som Bushadministrationen offentligt skyller övervakningen på. Givetvis är det bara enkla undanflykter för att kunna genomföra terrorkriget och få ökad kontroll över medborgare.

Makt, tror jag boven i dramat helt enkelt heter. Å så lite pengar med, men det brukar ju alltsom oftast innebära samma sak.

23 maj, 2006 00:00  

Skicka en kommentar

<< Home