Creeper

lördag, september 12, 2009

Rädda Norge

Pär Gustavsson och undertecknad försökte rädda Norge. Bilden är troligen tagen av Joanna Olsson.

För rätt så precis fyra år sedan befann jag mig i Oslo och valkampanjade med Ung Venstre. Vi var ett gäng unga liberaler från västsverige som ville rädda Norge från en rödgrön sörja till regering. Trots att vi skrev en sång om oljefonden gick det sådär. Vänsterkoalitionen segrade, men Venstres siffror ökade stort. Vår insats var givetvis avgörande (eller inte).

Nu är det dags för val igen, och i de svenska nyhetsflödet har det inte skrivits så mycket om valet. Malin Siwe gäspar lite åt hela cirkusen och på Expressen varnar man för Fremskrittspartiets främlingsfientliga politik, och drar paralleller med Dansk Folkeparti.

Det jag kommer ihåg bäst från valet 2005 var den framåtanda som fanns i Venstre. Ett litet parti som stod lite på kanten vid makten, hade någon ministerpost som de förlorade, men ändå var glada för att de fick med sig rösterna från folket. Venstre höll miljöfrågorna högt, förstod att fildelning och integritet hörde ihop och kombinerade klassisk liberalism med realpolitiska krav. Trots att man då satt med i regeringen drev partiet radikal politik, och ungdomsförbundet var inte bakbundna till politisk korrekthet.

Denna gången har jag inte följt valet alls, men vill ändå önska Norge lycka till, med ett hopp om att den protektionism som både Frp och vänsterblocket står för, får så lite utrymme som möjligt. Det finns alternativ till rödgrön sörja även i Norge...

Etiketter: , ,

2 Kommentarer:

Blogger Linus Samuelsson sa...

Finns det verkligen ett liberalt alternativ till den nuvarande regeringen? För mig syns det vara en kamp mellan ett i huvudsak socialdemokratiskt och ett i huvudsak konservativt regeringsalternativ med ett hyfsat liberalt parti i varje block.

12 september, 2009 12:55  
Anonymous Anonym sa...

Haha, först blev jag helt förvånad: kallar sig vänsterfolk för liberaler nu helt plötsligt? :-) Språkförbistring...

12 september, 2009 13:41  

Skicka en kommentar

<< Home