Creeper

fredag, februari 06, 2009

Snart obligatorisk datorskatt

Dagen då datorn kommer omfattas av tv-avgiften närmar sig. Lagmässigt finns alla möjligheter, och när Svt väl får ut alla sina program på nätet är det lätt för radiotjänst att fakturera alla som kan tänkas äga en dator, privatperson som företag.

Skall tv-kontrollanterna räkna datorskärmar eller internetuppkopplingar? Blir licensavgiften ens ett val möjligt att välja bort? Vad finns det egentligen kvar som kan försvara avgiftsmodellen framför skattefinansiering eller privatisering? Var finns de protesterande politikerna?

Det finns tre rimliga alternativ för public service-finansieringen:

1. Skattefinansiering. Låt politikerna bestämma en procentsats. Lägg den separat i deklarationen (a´la kyrkskatt) och skeppa pengarna direkt till public-servicebolagen. Var när och hur någon tittar på tv blir irrelevant, pengarna som går till radiotjänst kan få gå till kulturproduktion i stället och studenter slipper lastas med samma avgift som höginkomsttagarfamiljer.

2. Privatisering. Sälj ut public service-företagen och behåll ett öppet arkiv på webben med allt som producerats med tvångsindrivna medel. Låt public service bli en kulturskatt för alla att ta del av, och förflytta tvproduktionen till framtiden. Det finns garanterat människor som vill fortsätta göra bra tv.

3. Låt folk välja. Behåll public service-företagen i statlig regi, men koppla tv-licensen till tillgången av kanalerna. Svenska folket gillar svt och de allra flesta kommer säkerligen fortsätta betala för att kunna titta, men de som vill slippa och välja att lägga sina pengar på annat kan få göra det.

Även om jag själv skulle föredrag alternativ två, kan jag ändå köpa alla tre alternativen. Obligatoriska tv-licenser, internetskatt till statliga tv-företag och ojämnlik avgiftsfördelning är inte okej. Tvåtusen kronor är mycket pengar för många hushåll. Det går att välja bort en tv, ska man behöva välja bort datorn?

---

Till sist: LAS, fack och arbetsdomstol i all ära, de rasistiska malmöpoliserna borde sparkas från jobbet, lagbrott eller inte.

Etiketter: , , , ,

8 Kommentarer:

Anonymous isecore sa...

Jag säger som jag alltid har sagt: jag är mer än villig att betala för det jag faktiskt ser på SVT, men jag tänker inte betala några svepande fakturor bara för att jag råkar äga en TV.

Så, de får gärna fakturera mig för den lilla tid jag ser på SVT i månaden, och i gengäld kan jag betala de örena åt dem.

06 februari, 2009 22:08  
Blogger Johannes sa...

Hur ska man kunna sälja ut public service? Det är ju ett kunskapsföretag. Det finns inga fasta tillgångar eller patent, bara humankapital. Allt SVT producerar kan redan andra producera om de vill.

06 februari, 2009 22:09  
Anonymous Anonym sa...

Konstigt att inte media lyft detta mer. Nyheter24 har skrivit och länkar bl a hit.

http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/128760-du-tvingas-betala

07 februari, 2009 15:05  
Anonymous Kristoffer Nolgren sa...

Jag tror debatten kommer komma upp först då SVT börjar driva in de här pengarna. Att påbörja den processen tror jag skulle varar ett dumt och kortsiktigt beslut som skulle skada förtroendet för Public Service.

Då licensavgiften infördes, byggde den på att man kunde välja att vara eller inte vara del av den nya median. Det är ett argument som inte håller på internet. De allra flesta har inte ett val i dagens samhälle att vara eller inte vara en del av internet, och SVT har inte särskilt mycket med det att göra.

När jag pratade med Eva Hamilton, vd SVT, förra våren var hon väl insatt i den här problematiken. Det ska bli spännande att se hur SVT går vidare med det här.

07 februari, 2009 17:16  
Anonymous Richard sa...

Sedan kan man fråga sig vad SVT/SR/Radiotjänst/m.fl. gör som är så kritiskt att det måste tvångsfinansieras? Det är ändå 6,2 miljarder kronor det rör sig om (~12400 sjuksköterskor). Behöver vi verkligen SVT1, SVT2, SVT24, Barnkanalen och Kunskapskanalen? Det som är så kritiskt att vi behöver tvångsfinansiera det, borde rimligtvis kunna begränsas till en kanal - och där har vi alla granskande reportage, nyheter, debatter, lite barnprogram, osv. Nöjesprogram ska helt lämnas därhän eller drivas på kommersiell basis (reklam eller frivilligfinansiering).

07 februari, 2009 23:07  
Blogger helgonblomma sa...

ta 20-max 50 kr i månaden av alla över skattsedeln och öronmärk de pengarna för en public service kanal som just står för public SERVICE (dvs nyheter, samhällsinformation, samhällsgranskning) - men låt allt därutöver finansiera sig självt ...

de som sedan VÄLJER att lägga pengar på dedikerade prylar som kan ta emot en viss typ av sändningar kan ju betala ...

de som vill ha en massa tramsprogram i en statsknuten kanal kan ju också betala extra ...

ännu bättre vore det ju att överlåta tramsandet och sportfåneriet till de kommersiella kanalerna ...

men det absurda är att de väljer att lägga ut sitt material på ett nät baserat på TCP/IP och vill kräva pengar av alla som har använder det nätet till helt andra saker ...

utan någon möjlighet vad det verkar att göra ett aktivt val att man inte vill ha med deras skit att göra!

där de dessutom vill få in full avgift för var tionde pryl på företagen som tekniskt sett kan ta emot deras dynga?


Upp till kamp!
NU, *innan* det är försent!

08 februari, 2009 13:49  
Blogger helgonblomma sa...

http://docs.google.com/Doc?docid=dchwsf6k_1g2dvjwgc&hl=sv

Början till ett dokument jag ska skicka som rekommenderat brev till Riksradiotjänst i Kiruna.

Det är medvetet rätt provokativt, men jag vill ha en reaktion - och en reaktion NU, så att vi som är motståndare kan försöka formera oss ...

Återigen, det enklaste sättet att undvika alla de "hårklyverier" som blir följden är att dra en avgift på skattsedeln som alla har råd med för att finansiera "public service" - allt därutöver kan de ju hitta självfinansierande modeller för, även abonnemangsbundna tjänster på nätet!

//Alatariel
alatariel (sn4bel-a} users Punkt sourceforge dot net

10 februari, 2009 08:54  
Anonymous FNT sa...

God morgon Gott folk!

Det finns ett massivt, folkligt, motstånd mot den svenska tv-avgiften i dess nuvarande form (trots detta händer ingenting)...

Vi har blivigt allt för passiviserade och accepterar mer eller mindre alla beslut som tas till vår nackdel, oavsett hur absurda lagar och besluten än är.

Men när (och hur mycket) är tillräckligt?

Det finns ca 3 400 000 miljoner människor som betalar TV-avgiften i Sverige dvs. 3 400 000 × 2 076 = 7 058 400 000 Sek per år.

Det är en helt horribel summa!

Nu till den 1:a januari kommer det komma en lagändring som kommer föranleda att alla former av ”tv-mottagare” ska bedömas teknikneutrala. I kombination med SVT lansering av sitt kanalutbud kommer detta således betyda att Datorer, telefoner etc. skall avgiftsbeläggas.

Detta är digerdöden för företagarsverige, studenter och för de som medvetet valt bort TV´n i förmån för Datorn. – Den sista spiken i kistan för att inkassera pengar från samtliga samhällsmedborgare – oavsett om de vill ha programbolagens utbud eller inte (kallas även maffiametod).

TV-avgiften är förlegad i sin nuvarande form och med tanke på det utbud som kommersiella kanaler kan bistå med så vore det inte annat än rättvist att TV-avgiften borde vara frivillig att betala för dem som vill ha programbolagens utbud.

Att betala via skattesedeln är en lösning (dock ingen som jag, eller FNT, ställer mig bakom).

FNT = Föreningen Nej till TV-avgift!

Alla som anser att TV-avgiften är felaktig måste göra sin röst hörd och kräva en reformering eller sätta press på regering och riksdag att i vart fall godkänna en folkomröstning om TV-avgiftens fortsatta existens!

All Makt utgår från OSS - FOLKET!

Vi har nu ett ypperligt tillfälle att påverka för denna sak, eftersom det snart är val!

Välkomna in till oss för att ta del av info, tips, idéer etc. och om detta är något som Ni tror på… bli medlem och påverka för att slippa TV-avgiften en gång för alla! – Ditt stöd och medverkan gör skillnad!

http://www.ingentvavgift.se

10 oktober, 2009 12:09  

Skicka en kommentar

<< Home