Creeper

fredag, februari 06, 2009

Vi borde digitaliserat böckerna för länge sedan

Det märks att det börjar närma sig rättegången mot Piratebay. Sydsvenskan kör på söndag en upphovsrättsspecial som redan ligger ute i betaversion på nämnda portal. Får hoppas på att de är så framsynta att de snabbt lägger ut den slutgiltliga versionen också...

För den som fortfarande inte har läst förundersökningen finns den att hämta här. Själv hoppas jag fortfarande på ett debattklimat som kan fokusera på framtiden i stället för att konservera befintliga modeller. Som att illegala fildelare lägger mer och mer pengar på legalt material, och att upphovsrättsindustrin återigen motbevisats i frågan om vad orsakerna till minskade vinster är.

Samtidigt har omröstningen för Medina-rapporten skjutits framåt i tiden till veckan efter Piratebay-rättegången i stället för dagarna innan. Det är bara att hoppas att den kan vara stoppad tills dess, och inte glöms bort i vimmlet som kommer råda veckorna innan här i Sverige.

Fildelningen på böcker har främst handlat om det annars klumpiga ljudboksformatet. Nu kör Google tvångsdelning på svenska författare, vars förbund givetvis är arga. Med tanke på att google fortfarande kapar sidor lite här och där på alla verk som fortfarande är skyddade, är det knappast en förlust för författarna. Å andra sidan kan man tycka att svenska Kungliga Biblioteket borde digitaliserat alla svenska verk för länge sedan.

---

Till sist: Obama har hamnat mitt i en upphovsrättstvist och Christian Engström skriver hos Neo om liberalism och piratpartiet.

Etiketter: , , ,

2 Kommentarer:

Anonymous maths sa...

samtdigt har väl författare som jan guillou det ganska gott ställt. en till uppdatering: http://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/127751-google-fildelar-svenska-bocker

06 februari, 2009 17:03  
Blogger Claes Leo sa...

Det flesta författare tjänar mycket lite på sina böcker, få tjänar som Jan Guillou eller Liza Marklund.

09 februari, 2009 11:33  

Skicka en kommentar

<< Home