Creeper

tisdag, november 25, 2008

Två punkter för en ny dataspelspolitik

Luciano Astudillo har skrivit en rapport för socialdemokraterna om det svenska dataspelsundret. Kul att fler lyfter frågan och för in spelen i finrummet.

Rapporten är nerkortad till sex punkter som innebär att man skall tillföra ekonomiskt stöd, i form av bidrag och "investeringar" (statliga spel någon?), lägga mer pengar på forskning/utbildning samt tillsätta en - ta-da - utredning! Just det, de skall ta branchen på allvar också. Kanske förklarligt om socialdemokraterna inte tagit dataspel på allvar tidigare.

Mer pengar vill ju alla ha, frågan är om de investerings- och bidragsmiljoner socialdemokraterna vill tillföra, verkligen kommer göra någon nytta på rätt ställen. En översyn av utbildningar och lite tillskott på de högre utbildningsnivåerna skadar knappast, men borde inte det initiativet komma från branchen eller högskolorna själva?

Jag har två enkla förslag:

1. Ta bort censurlagstiftningen och olaga våldsskildring. Det skulle ge utvecklare friare händer, och en signal till samhället att det inte är statens uppgift att moralisera över obehagligheter. Ge tillbaka ansvaret för barnen till de som känner dem bäst - föräldrarna.

2. Sänk momsen på spel från 25% till 6%. Det är kultur för bövelen!

Till sist, så här beskriver den brittiska speltidningen Edge det svenskutvecklade spelet Mirrors Edge:
"Its ostensible break from the norm, its sparkling monoliths and its Nordic skies perform some kind of counterbalance, but there is simply not enough depth or reward to the realisation of parkour that lies beyond that sheen."
Brist på djup och belöning, kanske applicerbart på mer än ett svenskutvecklat dataspel?

Etiketter: ,

1 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

3. Inför kompanistryk på "forskare" som skrämmer upp föräldrar att WoW är lika farligt som heroin.

/Alexander Lund "The white boy is back" -coming soon

27 november, 2008 08:09  

Skicka en kommentar

<< Home