Creeper

söndag, november 16, 2008

Med ett leende på läpparna

För det allra mesta skriver jag om saker jag tycker är fel, och när staten beslutar om förslag jag inte gillar. Största anledningen till det är att det den senaste tiden varit rätt kassa beslut på områdena kultur och it, som jag ofta skriver om.

Men, ibland träffar även regering och riksdag rätt i beslutsdjungeln, och då bör man berömma det också. I dag fick jag ett stort leende på läpparna när jag såg att vi äntligen förbjuder klusterbomber (såna där som ofta träffar fel och inte detonerar på en gång), och att regeringen klubbat igenom arbetskraftsinvandringsförslaget.

Visst, inget är perfekt. Det finns fortfarande en massa andra regeringar som också borde ta sitt ansvar för klusterbomberna, och Sveriges beslut tog onödigt lång tid, men nu är det äntligen taget. När det gäller arbetskraftinvandring lyser de behövliga reformerna för de papperslösa med sin frånvaro, men det är långt bättre än dagens regler.

Nu ska jag fortsätta vara glad en stund och återkomma med klagomålen nästa vecka.

Etiketter: , , ,

5 Kommentarer:

Anonymous Schonke sa...

Konspirationsteoretikern i mig kan inte låta bli att fundera på om Sveriges beslut att förbjuda klusterbomber nu inte har något att göra med lanseringen av den "smarta" projektilen Excalibur som utvecklats av Bofors i samarbete med Raytheon Missile Systems i USA. :)

17 november, 2008 04:29  
Anonymous Duke sa...

(såna där som ofta träffar fel och inte detonerar på en gång)
Detta uttalandet är ganska felaktigt. Alla vapen har en viss procents risk att de inte exploderar när de ska. En klusterbomb är lite förklarat ett skal med många små bomber. Att det finns fler odetonerade bomber kvar efter en klusterbomb är för att den består av många bomber. Du gärna förklara vad du menar med träffar fel?

Klusterbomber som med alla andra vapen finns de i flera olika utföranden. Den Svenska varianten Bombkapsel 90 har i stort sett eliminerat problemet med odetonerade bombkapslar. Så varför Sverige skriver under detta avtalet är bortom all rim och reson.

Schonke
Excalibur är en artillerigranat och har inte det minsta med klusterbomber att göra.

17 november, 2008 05:44  
Anonymous Schonke sa...

Tror att Johanna syftar på att clusterbomber har en större träffyta än en traditionell bomb och på så sätt en större risk för att träffa oönskade mål.

Som sagt så var det endast den lille konspiratiosnteoretikern i mig som tyckte det var lite lustigt eftersom båda används för målförstörande ändamål på långa avstånd. Mer troligt är väl att denna frågan legat på bordet länge, troligtvis ända sedan Sverige skrev på Ottawakonventionen om att förbjuda truppminor 1997.

17 november, 2008 07:45  
Anonymous Schonke sa...

Finns även ett traktat från Maj i år angående avskaffandet av klusterbomber som är underskrivet av 120 länder och som troligtvis ratificeras i Sverige med detta beslut.

http://www.clusterconvention.org/

17 november, 2008 08:00  
Blogger Dennis Nilsson sa...

Den dagen vi själva blir utsatta för klusterbomber kommer vi att tänka om, och inte tillverka dem. Det gäller även de övriga länder som inte vill skriva på.

Hur "roligt" vore det ifall det funnits gamla outlösta klusterbomber, från andra världskriget, längs våra gränser, och ute på öarna i vår skärgård?
De skulle än idag dödat och lemlästat oss!

För den som undrar hur illa det är att leva med klusterbomber så rekommenderar jag tittning på den prisbelönta dokumentären "Bomb Harvest";

http://www.bombharvest.com
På You Tube; http://www.youtube.com/watch?v=Qt9U4UM4lXo

Tipsa gärna vänner och bekanta att titta på denna dokumentär.
Alltid lär man sig något.

25 november, 2008 10:49  

Skicka en kommentar

<< Home