Creeper

onsdag, juli 02, 2008

Det kom ett massmail från Roger Tiefensee

Jag har, i likhet med många andra som använt sig av Expressens mailformulär och skickat ett protestmail till de riksdagsledamöter som röstat för FRA-lagen. I dag fick jag, i likhet med många andra, ett massmail med svar från den centerpartistiske riksdagsledamoten Roger Tiefensee.

Rogers svar löd:

"Hej,

Tack för ditt mejl om FRA. Det är lite synd att du inte skickar ett
personligt mejl utan använt dig av Expressens massmejl, eftersom det
innehåller felaktiga påståenden. Ett mejl mellan två svenska användare
kommer inte som Expressen påstår att "avlyssnas av FRA" oavsett om det
skulle passera landsgränsen.

Inrikes trafik förmedlas utan att den som kommunicerar kan påverka hur
detta sker. Operatörerna väljer vanligtvis den billigaste transportsträckan
vilket kan medföra att inrikestrafik kommer att gå över landets gräns och
tillbaka. Därför kan det inte helt uteslutas att inrikestrafik rent
tekniskt skulle kunna bli åtkomlig för FRA. Det innebär dock inte att
trafiken får inhämtas - för det krävs att trafiken är relevant för svensk
utrikes-, säkerhets- eller försvarspolitik eller för kartläggning av yttre
hot mot landet. Om sådan trafik ändå skulle hamna i FRA:s system finns
tydliga bestämmelser om förstöring av kommunikation som saknar relevans för
signalspaningens ändamål.

Om du har andra frågor du vill ha svar på kan du titta på dessa frågor och
svar som finns på regeringens hemsida.
http://www.regeringen.se/sb/d/3013/a/78411

Mvh / Roger"

Jag tänkte att det var lika bra att svara med samma mynt, så mitt svar blev följande:

"Hej!

Tack för ditt svar. Det är lite synd att du inte skickar ett personligt mail, utan använt dig av samma massmail till alla du svarat (till expemel till Nils Gustafsson, Sebastian Bay och Markus), eftersom det innehåller felaktiga påståenden. Ett mejl mellan två svenska avsändare kommer visst som Expressen påstått att "avlyssnas av FRA" oavsett om det skulle passera landsgränsen.

Inrikes trafik förmedlas utan att den som kommunicerar kan påverka hur detta sker. Operatörerna väljer vanligtvis den billigaste transportsträckan vilket kan medföra att inrikestrafik kommer att gå över landets gräns. Om man dessutom som jag, använder sig av webmail hos en utländsk operatör (tex. gmail, hotmail, etc.) kommer mina mail, inklusive detta, alltid gå över "landets gräns". Därför kan det inte uteslutas att inrikestrafik rent tekniskt skulle kunna bli åtkomlig för FRA. Det innebär att trafiken kommer inhämtas, eftersom att alla typer av övervakningssystem som granskar trafik som rör sig via utländska servrar kommer vara tillgänglig för FRA. Oavsett hur många regler som säger att FRA måste förstöra denna typ av kommunikation, kommer den fortfarande vara FRA tillgänglig, och för att kunna förstöra den, måste de också inhämta informationen.

Det jag, och många andra protesterar emot är denna informationsinhämtning och övervakning som FRA nu fått lagstöd för. Det har redan i dagarna kommit fram att det funnits läckor inom FRA, och inget övervakningssystem har någonsin varit fritt från missbruk. Att FRA kommer få tillgång till mail som detta, e-post till journalister, och alla andra samtal över internet tycker jag är oacceptabelt.

Som allianssympatisör känner jag mig djupt besviken, och ser så länge FRA-lagen finns kvar, ingen möjlighet att rösta på något av sittande partier, eller riksdagsledamöter.

Om du vill ha fler argument emot FRA-lagen, eller har några frågor du vill ha svar på kan du titta på FRA-wikin: http://frapedia.se/wiki/Huvudsida

Mvh / Johanna"

För övrigt känner jag mig såååå mycket tryggare när Reinfeldt säger till TT att försvarsunderrättelsverksamhet är av mer "diffus art" än vad som beskrivits. Eller inte.

Etiketter: , , ,

18 Kommentarer:

Anonymous Magnus sa...

Tror bannemej att jag ska "låna" ditt svar på riksdags-Rogges massmail, när jag svarar på det han skrivit... ;-) Det är nästan lite skrämmande att se den okunnighet som råder bland riksdagsledamöterna, och i ljuset av detta är det kanske inte så konstigt att lagen gick igenom.

02 juli, 2008 23:16  
Blogger Mary sa...

Lovely Johanna...

JAg lånar också ditt svar ;-)

02 juli, 2008 23:27  
Blogger Johanna sa...

Låna på :) Han har ju trots allt skickat ett massmail där han klagar på att andra använt sig av massmail... :)

03 juli, 2008 00:01  
Blogger Nic sa...

*gapskrattar*
Johanna! du är bara så störtskön alltså! vilket helt underbart svar!
Jag lånar också ditt svar, dock inte till att mejla tillbaka med (jag fick också samma svar som alla andra av Roger) utan till att läsa upp HÖGT på fikarasten för mina polare!

SUPERBT skrivet Johanna! Tack!
Nic

03 juli, 2008 00:09  
Anonymous Anonym sa...

Jag skulle anta att felet han gör här är att inte direkt länka till de lobbyister som tutat i honom "sanningen om Fra-lagen". Vi som inte har tillgång till dessa lobbyister, kan ju inte annat göra än bilda oss en uppfattning utifrån eget kunnande och andras. Därför måste Fra-lagen bort

03 juli, 2008 01:30  
Blogger Wilhelm Raab sa...

Ah, underbart, även om jag förutsätter att den typen av svar bara kommer få herr riksdagsman att gå in i försvarsläge och inte läsa vad du faktiskt skriver, och därmed inte fatta ett skit mer än han redan förstått... eh.. inte mkt, vad gäller den här frågan.

Tråkigt att debatten handlar om "ni förstår inte" fram och tillbaka istället för den faktiska frågan. Var det så i riksdagen också, de retoriska tjuvnypen enligt manus där gick väl mest ut på vilka som var dumma ur motståndarpartierna?

03 juli, 2008 03:00  
Blogger Martin sa...

Jag undrar... hur framgångsrikt ett helt nytt liberalt parti skulle vara i nästa val. Ett riktigt liberalt parti, med liberala värderingar och en liberal politik... Johanna?

03 juli, 2008 08:24  
Anonymous figge sa...

Även jag följer med och lånar ditt svar :)

03 juli, 2008 08:47  
Anonymous Anonym sa...

Bra svar! Jag har själv redan författat ett eget, så jag kan inte "låna". Det som jag själv skulle vilja tillägga i ditt svar är att det ur integritetssynpunkt inte skulle vara ett dugg mindre kränkande om avlyssningen enbart skedde av kommunikation med utlandet (vilket ju inte är fallet, men ändå). I en global värld tycker jag att det är mycket provinsiellt att använda det som ett argument för att FRA-lagen är acceptabel. De flesta har ju vänner, släktingar, bekanta osv. utanför Sveriges gränser och tycker att det är obehagligt om någon myndighet ska granska allt som sägs i kommunikationen med dessa.

03 juli, 2008 09:35  
Anonymous Anonym sa...

Få jag "låna" ditt svar?

03 juli, 2008 17:40  
Blogger Malte Lewan Neelsen sa...

Beträffande "utlandet" skrev jag ungefär så här på en annan sajt: "Du skriver att “Signalspaningen sker i trafik som går över gränsen, det är en första begränsning, signalspaning får enbart avse utländska förhållanden”. Men här i Öresundsregionen innebär det att signalspaning sker i trafik tvärs igenom vår egen region. Alltså så fort Anna ska be Søren att han ska köpa med en liter mjölk på vägen hem. Ännu en lag påhittad i nationalstatens centrum av folk som inte tror funktionella gränsregioner ens existerar."

03 juli, 2008 18:19  
Blogger Klara sa...

haha, underbart svar! :D

03 juli, 2008 21:42  
Blogger Johanna sa...

Tack alla! Svaret är fritt att lånas och modifierat för den som känner det.

Jag har också fått svar från moderaten Göran Pettersson som mest vill att man ska gå in på hans blogg. Om någon klurar ut ett bra svar till honom är jag intresserad att ta del :)

03 juli, 2008 23:06  
Anonymous aa sa...

Jag tror att vi måste dra slutsatsen att statsministern inte riktigt har klart för sig vad FRA-lagen innebär. Han har gjort flera uttalanden som antyder en klar brist på förståelse.

För övrigt anser jag att expressens formulär var olämpligt.

05 juli, 2008 07:46  
Blogger Björn Felten sa...

Det känns ju lite meningslöst att försöka svara på de där djupingarnas massutskick, men så här svarade jag i alla fall Göran Pettersson:

Jag håller nu som bäst på med att besvara de cirka 35 000 mejl som kommit till min inbox via Expressen.

35.000? WOW, det är mer än dubbelt så många som de knappt 15.000 röster som ditt riksdagsmandat motsvarar.
Vad drar du för slutsatser av det? Att vi, den oupplysta (det har vi ju till och med statsministerns ord på) populasen inte begriper vad som är bäst för oss?

Att vi inte fattar hur internet fungerar?

Att vi inte kan läsa och förstå lagtexten -- bara för att majoriteten av 349 obscent höga inkomsttagare själva inte orkat sätta sig in i vad propositionen innebär kanske?

Snälla, du som vet allt, upplys mig, stackars okunnige röstboskap, vad det är för hemska hot mot vår säkerhet, som motiverar att vi skrotar hela RF 2 kap för att få denna lilla extra säkerhet som du utlovar.

05 juli, 2008 11:13  
Blogger Tools sa...

HAHAHAHAH

Sjukt bra!

06 juli, 2008 12:13  
Anonymous Anonym sa...

ok. förbjud signalspaning i kabel.
i praktiken ingen svensk underrättelsetjänst längre. lev så.
men tror ni att en regering med ett faktiskt ansvar vill leva så?

08 juli, 2008 00:34  
Anonymous Anonym sa...

Ang, massmail, det var ni som började. Inte trovärdigt att vara
upprörd för att svaret är ett massmail. Skulle han svarat alla
spammare med ett individuellt mail?

08 juli, 2008 00:37  

Skicka en kommentar

<< Home