Creeper

torsdag, juni 05, 2008

Gubbar och surtanter i den amerikanska valrörelsen

Den här skulpturen återfinns i "the Capitol", Washington DC, och visar tre av USA:s mest betydelsfulla kvinnor. En plats är outhuggen och sparad för bysten av landets första kvinnliga president. Den kommer inte förändras de närmaste fyra åren.

Hillary Clinton kommer under dagen (eller kanske i natt för oss här) öppet deklarera sitt stöd för Barack Obama. Hon förlorade det demokratiska premiärvalet till fördel för Obama, och personligen tycker jag det är rätt skönt.

Clinton hade nämligen varit en rätt torr och trist presidentkandidat om det inte vore för att hon var kvinna.

Jag hoppas att den del av hennes primärvalskampanj som varit lyckad, kan få färga av sig och öppna upp för fler kvinnliga presidentkandidater i framtiden. Med det sagt, är jag glad att hon inte kommer ta sig till vita huset detta valet (i alla fall inte som president) då både hon som person och politik är den där vita medelålders gubben personifierad. Förutom att hon har bröst, hör till överklassen och är en del av den amerikanska politiska eliten. Dessutom är hon amerikansk vänster, hör till de där surtanterna som vill reglera mera med ursäkt att hon vill "skydda barnen", har gått hårt fram emot dataspel, och har nära kontakter med hollywood och den piratjagande filmindustrin.

En annan surtant när det gäller dataspel är Barack Obama. Under sin primärvalskampanj har han gått hårt åt GTA IV, och porträtterat spel som personifierat moraliskt förfall. Annars är skillnaderna mellan Obama och McCain desto intressantare. Obama vill dra sig ur Irak direkt, McCain vill stanna, Obama vill behålla nuvarande abortlagstiftning, McCain vill upphäva Roe v. Wade-prejudikatet och ge makt åt delstaterna.

Båda vill att samkönade äktenskap skall avgöras av delstaterna, att illegala invandrare skall ha en väg till legalt uppehåll (Obama vill dock straffa arbetsgivare som anställer någon som uppehåller sig illegalt), förstärka den nationella säkerheten och sänka skatter (om än på olika sätt). McCain vill förbjuda tortyrmetoder som waterboarding, behålla och vidareutveckla frihandelsavtal, och stödjer färre jordbrukssubventioner. Obama å sin sida för en tuffare klimatpolitik och vill ha obligatoriska sjukförsäkringar för fler än McCain vill.

John McCain är visserligen mer gubbe än vad Hillary Clinton är, men han kör med raka kort, och har en långt mer ödmjuk syn i sociala frågor än vad flertalet tidigare republikanska kandidater har haft. Obama är vältalig och karismatisk, men personkulten, (eller ska jag säga gräsrotsrörelsen?) kring honom tenderar ibland till att bli läskigt oifrågasättande. Är det något jag misstror är politiker som visar omänskliga perfekta skal utan repor.

Oavsett vem som faktiskt blir vald i november, kommer valrörelsen bli intressant även ur svenskt perspektiv, med kandidater som båda placerar sig en bit in på en gråskala mellan bra och dåligt.

Etiketter: , ,

6 Kommentarer:

Anonymous Matte sa...

Här visar du verkligen hur konservativ och kristen du är. :(

05 juni, 2008 11:59  
Blogger Johanna sa...

Konservativ?! Många etiketter har jag fått under åren, men det här var nog första gången jag fått höra att jag var konservativ.

05 juni, 2008 12:18  
Anonymous Anonym sa...

Uhm, tycker du verkligen han gick hårt åt GTA IV i den där länken? Tyckte han var väldigt mild och förnuftig; han påpekar att spelet är för vuxna, och det enda han tycks oroa sig över är att många väljer underhållning framför studier.

05 juni, 2008 15:39  
Blogger Dunder sa...

Jag begriper inte riktigt intresset för de där mupparna. Som jag ser det är Ron Paul den enda som haft något vettigt att säga under den amerikanska valrörelsen. De andra verkar mest rabbla tomma plattityder (precis som här, alltså). ^^;;;;

05 juni, 2008 18:38  
Blogger Johanna sa...

Anonym, Nja, Obama är väl betydligt mer subtil än tex. Hillary, men jag tycker det är värt att påpeka hur han refererar till spel. Mer tydligt kanske det är i den här artikeln.

Dunder, jag gillade också Ron Paul, dock så är väl all realpolitik tyvärr rätt full av tomma plattityder, och är svårt att skriva om utan att ta upp dem...

05 juni, 2008 19:34  
Anonymous Anonym sa...

Det är redan avgjort så det blir ingen rysare denna gång heller.

http://www.den-svenske.com/2008-06-04-israel_vann_usas_presidentval.html

Samma alternativ, samma elände för mänskligheten i stort, och för oss arier i synnerhet.

HELL SEGER!!

/Peter

06 juni, 2008 04:31  

Skicka en kommentar

<< Home