Creeper

tisdag, juli 01, 2008

Grabbmagasin och tantblaskor

På expressens debattsida pågår det just nu en debatt om herrtidningens vara eller icke vara. Tidningen FHM lade ner för något år sedan, och både Café och Slitz backar i antal läsare. Detta anser några är mycket välkommet, medan andra sörjer herrtidningens död.

Herrtidningar, tjejtidningar, grabbtidningar, tantmagasin, damblaskor och alla andra livstilsmagasin som finns på marknaden blir sådär med lagoma mellanrum påhoppade av folk från höger till vänster. Om man räknar in porrtidningarna i sortimentet (var går egentligen den gränsen?), var det bara någon dag sedan Piteå kommun började fundera på att bli en porrfri stad, och en mackägare fick plocka bort alla nakna överkroppar från butikshyllorna.

Personligen har jag inte så mycket övers till porrtidningarna (varför nöja sig med 2d liksom?), och för herrblaskorna och grabbtidningarna är jag långt ifrån rätt målgrupp. Däremot händer det att jag köper ett och annat livstilsmagasin för kvinnor, senast julinummret av brittiska Glamour.

Att herrtidningar som Café och Slitz tappar i upplaga, vet jag inte vad det beror på. Kanske är det helt enkelt så att männen som tidigare läst det hittat bättre kvalité i andra tidningsmagasin, kanske finns det i dag ett större utbud av magasin och tidningar i allmänhet. Kanske beror det helt enkelt på något annat. Ur en feministisk synvinkel känns läsandet av herrtidningar inte särskilt relevant, oavsett om de har många eller få läsare.

I stället borde det intressanta vara att i dag, år 2008, upprörs fortfarande människor av både herrtidningar och porrtidningar. Att nakna kvinnor fortfarande kan vara någonting provocerande, och att ett par bröst på bild kan orsaka en facklig blockad. Givetvis har var och en rätt att inte tycka om porr, det är inget fel i ens den allra prydaste prydheten (det är säkerligen minst lika sunt som motsatsen så länge det är frivalt), men är verkligen porrfrihet i sig någonting värt att sträva efter?

Finns det inte en massa andra kamper som är värda att slåss och vinna först, även på jämställdhetsområdet?

Etiketter: , ,

2 Kommentarer:

Blogger Erik Jonsson-Glans sa...

Blogge gör en strålande analys av anledningen till grabbtidningarnas död: http://tianmi.info/blogge/posts/07/09/17/Grabbtidningens-dod/

02 juli, 2008 12:00  
Anonymous Anonym sa...

Alltså jag har ingenting emot porr men den attityden som finns i dessa herrtidningar cementerar stereotypa bilder av både män och kvinnor. Detta är destruktivt och bidrar till att både män och kvinnor mår dåligt i hela samhället. Nog kan man göra naket på ett bättre sätt.

03 juli, 2008 11:23  

Skicka en kommentar

<< Home