Creeper

torsdag, april 24, 2008

EU på jakt efter dataspelsförsäljarna

Jag gillar inte att upptäcka nyheter som berör Sverige genom amerikansk media. Ännu värre blir det när man inte hittar något om det i svenska medier sedan.

Det handlar om EU-kommissionen som gett sig in i dataspelsfrågan och nu ger återförsäljarna av spel två år på sig för att bli bättre på att ålderskontrollera köparna av spel i butik. Detta med bakgrund av att:
"Allmänhetens oro för att videospel kan leda till aggressivt beteende, förstärkt genom skottdraman i skolor, som i Helsingfors i november 2007, har fått flera nationella myndigheter att förbjuda eller spärra videospel som ”Manhunt 2”. Som svar på detta har kommissionen sett över den befintliga lagstiftningen till skydd för minderåriga mot skadliga videospel i alla EU:s 27 medlemsstater"
I stället för att syssla med fakta, så går EU-kommissionen på "allmänhetens oro" och vill styra upp PEGI-systemet ännu mera, "sprida kunskap" om systemet (med vilka pengar då?), oroa sig över "potentiella psykologiska effekter" och allra helst integrera åldersgänserna i lagstiftningen. När föräldrar redan i dag har ansvar över vad deras barn köper.

Förutom att lagstiftning i sig alltid kommer vara tandlös när det gäller att skydda barn från en produkt, om föräldrar inte tar något ansvar själva (för PEGI-gränserna är långt ifrån perfekta), så borde man från dataspelsbranchens håll verkligen oroa sig över vad EU-kommissionen sysslar med. Dataspel är ett hyffsat nytt medie (som visserligen funnits hela min livstid, men ändå), och från statliga och överstatliga nivåer verkar nya saker vara helt okej att reglera lite hur man vill. Nästan som att man måste reglera allt nytt, bara för att man kan. Det är naivt att tro att EU-kommissionen kommer ge sig när det gäller reglerandet även om PEGI skulle efterföljas överrallt till punkt och pricka, i synnerhet när stora länder såsom Storbritannien och Tyskland har förbjudit vissa våldsamma dataspel helt och hållet.

Det värsta med det här är att EU-kommissionen inte ens håller sig till fakta, utan utfärdar ett direktiv baserat enbart på moralism. Det finns fortfarande inte någon forskning som konstaterar att våld i dataspel är farligt, inte ens för små barn. Att en galning gått in med vapen skjutit folk på en skola i Finland beror inte på dataspel. Det är en tragisk och fruktansvärd händelse, men dataspel är inte orsaken, utan endast en billig bortförklaring och ursäkt för att slippa ta i tu med verkliga problem som sociala faktorer eller bristande psykvård.

Att man samtidigt går ut och säger att spelares och spelskapares yttrandefrihet är viktig, är en rätt klen tröst.

Jag undrar fortfarande när alliansregeringen kommer avskaffa censurlagen. Det är inte en dag för tidigt.

---

För övrigt har jag svårt för språket i EU-kommissionens svenska pressmeddelande. De har översatt "video game" till "videospel". Det heter "dataspel", eller möjligen "dator- och tv-spel" alternativt "datorspel och konsollspel".

Etiketter: , , , , ,

8 Kommentarer:

Anonymous isecore sa...

Det enda man vill åstadkomma med denna häxjakt på datorspel är att hitta en snabb, prydlig och enkel syndabock att skylla på.

På 80-talet var det videon, på 90-talet var det internet. Idag är det datorspel som förstör hjärnorna på våra arma små ungdomar.

24 april, 2008 18:41  
Anonymous Anonym sa...

Glöm inte bort de förädiska rollspelen. Man skrattade ju så man kiknade av att höra alla dessa "experter" uttala sig i ämnet efter det där styckmordet i Halmstad för ett par år sen. Summa sumarum torde bli att den härskande generationen är rädd för sånt den inte förstår.

Jag förväntar mig snarast att regeringen lägger fram ett lagförslag mot kvantmekaninken, och på EU nivå borde man snarast ta upp ofoget med universums skapelse. Sådana obegripligheter kan ju få folk att hitta på vilka tokigheter som helst

24 april, 2008 20:10  
Blogger Martin sa...

Det var väl serietidningar någon gång också, 60-talet eller så? Och rockmusik, naturligtvis.

Det roligaste är ju att människor som inte fick se på video när de var i tonåren på 80-talet nu har barn som inte får spela datorspel. Helt fantastiskt, faktiskt.

25 april, 2008 01:10  
Blogger Mikael M sa...

Ännu värre är att upptäcka de nyheterna på Zagolandet. Och inte står det något vidare sedan i swenska media. Genom din länk läste jag att kineserna nu är fler på internet än amerikanarna. Då, blir det väl så..., att vi snart läser i kinesiska media om vad som händer i lilla pluttilutt Sverige

25 april, 2008 13:54  
Blogger Bearwalk sa...

...och på 40-talet var det jazzen, har jag hört.

40-talet: jazzen
50-talet: serietidningarna
60-talet: rockmusiken
70-talet: ???
80-talet: videofilmerna
90-talet: videospelen

Vilket blir detta årtiondes domedags-plotdevice? Internet eller mobiltelefonerna? (Jag tycker iofs att båda dessa verkligen *håller* på att fördärva den unga (läs: småbarn) generationen...

Videospel är f ö ett ypperligt ord, som jag slogs för under det sena åttiotalet. Det handlar ju om spel som konsumeras primärt genom en videokanal. Att sen källan är en persondator, en konsol eller en mobiltelefon är ju en parentes i sammanhanget. Ungefär som att bilar kan drivas av olika sorters motorer och olika sorters bränsle.

06 maj, 2008 13:03  
Blogger Joakim sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

07 maj, 2008 17:56  
Blogger Spanarn sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

12 maj, 2008 00:20  
Blogger Johanna sa...

Ett par renodlade reklam-kommentarer undanstädade. Håll er till ämnet om ni kommenterar. Vill någon tipsa om en blogg, skicka ett mail.

14 maj, 2008 08:17  

Skicka en kommentar

<< Home