Creeper

söndag, april 06, 2008

OS i Kina vs. schlager i Vitryssland

Jag har inte bloggat så mycket om OS i Kina innan, mycket för att jag inte bryr mig så mycket alls om sport längre, och är alldeles för dåligt insatt i huruvida en bojkott av evenemanget skulle göra nytta eller skada.

Om man nu inte av någon sorts princip skall bojkotta hela evenemanget, så tycker jag heller inte att man borde bojkotta invigningen. Idrottarna som är med borde få göra som de själva vill, om de vill gå med i tåget eller inte, men det är ju på själva invigningen som de delar av OS som inte bara handlar om själva tävlingen märks.

Det är troligen inte helt långsökt att tro att Kina under invigningen kommer försöka måla upp en bild över att allt är frid och fröjd i landet. I så fall borde man låta dem göra det, och se på invigningen över vad det faktiskt är - skapat av en diktatur.

Jag kan tycka att Peking aldrig borde blivit godkänd som OS-stad från första början. Men å andra sidan kan man fundera på om det verkligen skall vara olika regler för olika stater, beroende på statsskick. I så fall borde man också fundera på vilka länder som skall få vara med och tävla.

Ta en annan tävling med stort mediauppbåd som exempel: Eurovision Song Contest. Det är visserligen inte någon världsomspännande tävling, men det finns både demokratier och diktaturer i startfältet, och inga politiska röster har höjts för att hindra Sveriges deltagande i den europeiska melodifestivalen. Trots att en av de tydligaste reglerna i festivalen handlar om att det land som står för det vinnande bidraget, efterföljande år är värd för festivalen.

Nu vet jag inte om det beror på att ingen någonsin riktigt räknat med att Vitryssland skall vinna melodifestivalen, men vad skulle hända om landet faktiskt skulle ta hem segern? Hade de politiska ungdomsförbunden krävt att Sverige skulle bojkotta tävlingen först då? Och är det i så fall okej att tävla med diktaturer, så länge de inte får någon uppmärksamhet?

Och om bojkottsrösterna hade uteblivit vid en melodifestivalfinal i Vitryssland, vad är det då som skiljer mellan att tävla i musik än idrott? Eller är en OS-bojkott bara ett enkelt sätt att tvätta sitt eget samvete?

Etiketter: ,

2 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Bra inlägg.
/Daniel

06 april, 2008 23:21  
Blogger vänsterwiki sa...

Eftersom det oftast är rödvinsvänster som protesterar och vill bojkotta kan det kanske tänkas att Vitryssland godkänns. Det är ju trots allt en gammal kommunistisk relik. Kina som är marknadsorienterat och kapitalistiskt, trots partifärgen hos de styrande, är ju något annat.

09 april, 2008 09:16  

Skicka en kommentar

<< Home