Creeper

måndag, mars 17, 2008

Hur kan de sova på nätterna?

Papperslösa är de människor som hör till de mest rättslösa i vårt svenska moderna samhälle. Inte ens något som grundläggande mänskliga rättigheter gäller, om du av någon anledning inte kan visa upp rätt papper.

Som papperslös är "omedelbar akutvård" det enda du kan räkna med, men inte ens den är ovillkorad, utan personen i fråga krävs på hela kostnaden efteråt, bara för att den inte kan visa upp rätt papper. Till och med USA, som ofta kritiseras för sitt sjukvårdssystem skriver av akutsjukvårdsräkningarna för den som inte kan betala.

Men det är inte bara den omedelbara akutvården som är nödvändig. Om man inte får tillgång till den vanliga sjukvården för att man inte klarar av att betala hela kostnaden (som är långt högre än egenavgifterna), kan det ha lika dödliga konsekvenser.

Om detta skriver ett antal personer på dagens brännpunktsida i SvD. Mänskliga rättigheter gäller oberoende vilka papper man kan visa upp, och även om det finns några landsting som tagit saken i egna händer, så har vi fortfarande ett regelsystem för papperslösa som är under all kritik.

Förutom folkpartisterna Helene Odenljung och Ulf Nilssons debattartikel i GP för några veckor sedan, har det varit tyst i frågan från allianspolitiskt håll. Regeringen har nyligen antagit en proposition om vård för asylsökande, som inte omfattar de som lever gömda eller är papperslösa. Trots att man där hade chansen att rätta till ett grundläggande fel.

Var är de högljudda protesterna från kristdemokraterna och folkpartiet? Varför kan en fråga som könsneutrala äktenskap(som trots allt bara handlar om vad man skall kalla någonting för) nästintill orsaka en splittring i alliansen, samtidigt som brott mot mänskliga rättigheter bara verkar generera tystnad? Var är medmänskligheten? Var är försvaret för alla människors lika värde?

Men, det är väl lätt att blunda för mänskliga rättigheter, om man tror det kommer kosta att upprätthålla dem.

Etiketter: , , , ,

3 Kommentarer:

Anonymous martin sa...

Tack för en bra text! Tråkigt nog verkar allmänheten av SvDs kommentarsida att döma tycka att sjukvård, migrationsverk och polis borde slås samman för att sedan blint styra vårdtillgången efter lagparagrafer. Glöm inte patientkortet hemma i fortsättningen ;)

17 mars, 2008 12:00  
Anonymous Chrille sa...

Du har fel. "Papperslösa" är personer som kastat sina pass och som saknar flyktingstatus. Kort sagt personer som av någon anledning håller sig kvar i Sverige med näbbar och klor i strid med gällande lagar. Det finns ingen anledning att tro att de kommer att behandlas dåligt i sitt hemland, men de ljuger om varifrån de kommer.
Att "papperslösa" skall få gratis vård, som en "mänsklig rättighet" är helt absurt. Svenska skattebetalare får inte gratis vård, subventionerad men inte gratis. Och här ser man varför det finns en poäng med att vara "papperslös". Svenskar kan lämna plånboken hemma, gå in på vissa sjukhus (läs: Skåne län) och kräva gratis sjukvård.
Jag vill inte betala skatt för att betala sjukvård för alla lycksökare som kommer till Sverige. Det 'r ett brott mot samhällskontraktet och kränker mina mänskliga rättigheter att ta ut skatt för att landstingspolitiker skall känna sig "goda". De som vill känna sig goda eller betala skatt för "fripassagerare" kan få göra det på frivillig basis.

18 mars, 2008 10:48  
Anonymous martin sa...

INGEN har sagt att den skulle vara gratis. Däremot har man talat om vård på lika villkor, alltså på samma villkor och för samma kostnad som för övriga i samhället.

19 mars, 2008 01:05  

Skicka en kommentar

<< Home