Creeper

lördag, februari 23, 2008

Medmänsklighet

Helene Odenljung och Ulf Nilsson (båda fp) skriver i dag i GP om att även gömda flyktingar måste ha rätt till vård som inte bara är akut. I den ryms beskrivningar av personer som nekas vård för blindtarmsinfektion, och inte får hjälp förrän läget är livshotande.

Tänk om alliansregeringen kunde ta sitt medmänskliga ansvar och lagstifta för denna humanitära reform. Det hade jag gärna betalat skatt för.

Etiketter: ,

13 Kommentarer:

Anonymous Allan sa...

Att tillåta och låta svenska skattebetalare betala kriminella utlänningars vård är inget annat än ett hån och en missuppfattning om vilkas intressen regeringen företräder. Varför inte lika gärna öppna gränserna på vid gavel?

23 februari, 2008 19:34  
Anonymous Anonym sa...

Allan ! Även om jag delar din uppfattning att svenska skattebetalare inte kan stå för alla kostnader som ett sådant huvudlöst förslag innebär; vill jag be dig att inte kalla dessa människor för kriminella- det vet du inget om.
De är desperata människor som försöker få ett bättre liv. Problemet är att man kan inte hjälpa alla. Glöm inte att under alla tider har människor vandrat i sökande om bättre levnadsförhållanden. I Sverige finns det alldeles för många som pläderar för ökat invandring utan att själv stå för kostnaderna.
Micke

23 februari, 2008 20:02  
Anonymous JohanR sa...

"Vilkas intressen regeringen företräder"?

Skämtar du?

Jag betalar gärna för detta, och för att "öppna gränserna på vid gavel" också. Jag vill att regeringen ska stå för de ideal majoriteten av folket identifierar sig med. Och jag hoppas att medmänsklighet är ett av dem.

23 februari, 2008 21:32  
Anonymous Allan sa...

Anonym: "...vill jag be dig att inte kalla dessa människor för kriminella- det vet du inget om."

Att uppehålla sig inom landets gränser trots utvisningsbeslut är ett lagbrott. Alltså är dessa personer kriminella per definition. Dessutom genererar denna olagliga verksamhet ny kriminalitet. Hur kan man försörja sig lagligt som gömd?

JohanR: Med vilkas intressen undrar jag givetvis om regeringen har förstått att de är anställda av det svenska folket och inte av allehanda tredjevärldenfolk som varken har asylskäl eller är önskade av näringslivet. Du kanske vill öppna gränserna på vid gavel, men vilket resultat tror du en folkomröstning skulle ge i frågan?

23 februari, 2008 21:53  
Anonymous Anonym sa...

Hej Johanr,
tyvärr kan jag inte hålla med dig.
Att öppna för alla är bara en chimär som inte håller.
Vad skall all bo?? Vem skall bygga miljontals bostäder??? Var finns alla jobb som krävs för att bli självförsörjande???
Redan som det är idag kan man se ett underjordiskt slaveri.
Betänk alla kåkstäderna runtom i världen där människorna har fått bosätta sig utan planering.
Är det humant att leva så??
Och till ditt påstående att majoriteten står för vissa idealer:
jag tro att om man utförde en folkomröstning om invandringen skulle det blir andra resultat än vad man tror.
Micke

23 februari, 2008 21:55  
Anonymous Anonym sa...

Hej igen Allan,
som sagt anser jag inte att människor som gömmer sig är kriminella per definition. På sin höjd kan man betrakta dem son lagolydliga. Kanske får de hjälp av släktingar och vänner och begår inga grova brott. Men de skall inte förvänta sig att de skattebetalare som har bekostat utredare, tolkar, advokater,och resten av "ta hand industrin" för att säkerställa deras asylbehov skall betala även icke akutsjukvård trots att deras skyddsbehov har visat sig vara inte tillräckligt.
Eller "som man bäddar for man ligga".

23 februari, 2008 22:20  
Anonymous eriande sa...

Vad du anser är irrelevant lag är lag och ska följas av alla som uppehåller sig i landet.

Förövrigt saknar 28% av internerna på svenska fängelser svenska medborgarskap... men de kanske bara vart lite "lagolydiga" enligt dig ?...

23 februari, 2008 22:28  
Anonymous Anonym sa...

Hallå eriande,
vi talar om gömda flyktingar och icke om lagförda brottslingar.
Det måste finnas en liten skillnad
mellan de olika brotten eller???
Micke

23 februari, 2008 22:35  
Blogger Johanna sa...

Nu är det inte en dans på rosor att leva som gömd i Sverige, oavsett man har rätt till sjukvård eller inte, så något överutnyttjande tror jag vi kan glömma. Innan senaste utvidgningen av EU fördes samma argument, men inget hände då heller.

Förslaget innebär ren och skär medmänsklighet. Dessutom kan det knappast vara ekonomiskt vettigt att vänta med att behandla människor tills dess att sjukdomar/skador är akuta.

Fast för mig räcker det att med att dagens system är humanitärt idiotiskt.

Sen borde vi givetvis öppna upp gränserna så att samtliga människor som bor här, också kan få försörja sig, men det är en annan diskussion.

23 februari, 2008 22:38  
Anonymous Anonym sa...

Det svänger om Folkpartiet. Man hinner inte med svängarna !!!

Brennos

24 februari, 2008 00:31  
Anonymous Allan sa...

Johanna: Om det är argumentet om "social turism" du tänker på så kan du fundera lite över skillnaderna mellan EU och omvärlden. EU:s befolkning är 8 % av världens. Samtliga medlemsstater är stabila med en internationellt sett välfungerande sjukvård. I flera EU-länder är sjukvården t o m bättre än Sveriges. Att jämföra två östeuropeiska länder med hela tredje världen blir därför absurt.

Visst är det säkert inte en dans på rosor att olagligt uppehålla sig i Sverige. Det är inte meningen heller. Har man fått ett utvisningsbeslut så ska man ut. Att gnälla om hur jobbigt det är att hålla sig gömd i Sverige är inte ett dugg bättre än att klaga på hur jobbigt det är att hålla sig undan ett fängelsestraff. Det handlar om lagöverträdare som parasiterar på samhället i båda fallen.

Vi får inte heller glömma att sjukvårdens resurser är begränsade. Om vi börjar låta illegala migranter få tillgång till vår skattefinansierade sjukvård så innebär det att svenska medborgare åter får stå tillbaka, med längre köer eller utebliven vård till följd. Och då är vi redan det västland som har offrat den största delen av BNP på improduktiv invandring.

24 februari, 2008 01:13  
Blogger Johanna sa...

Allan, Vi har uppenbarligen inte alls samma syn på vare sig invandring eller medmänsklighet. Många andra eu-länder har dessutom bättre regler för gömda flyktingar redan idag. Även när det gäller sjukvård.

Men, de barn som göms av sina föräldrar då? Har de också samma fria val?

24 februari, 2008 11:43  
Anonymous Allan sa...

Johanna: Det är alltid tråkigt för barnen som drabbas av sina föräldrars dåliga val. Det är dock inte en anledning att uppmuntra eller underlätta detta. Vi skulle lika gärna kunna säga att det är synd om barn vars föräldrar hamnar i fängelse och därför låta dem begå brott ostraffat. Vore det en bra lösning?

Ett alternativ vore att skydda barnen med ett helhetsgrepp på invandringspolitiken. Vi skulle t ex kunna tvångsinternera asylsökande i läger tills deras ansökningar har behandlats och automatiskt skicka tillbaka alla som kommer med falska papper eller försvårar utredningen på annat sätt. En sådan lösning skulle både hjälpa barnen, snabba upp utredningstiderna för riktiga flyktingar och öka respekten för sveriges territoriella integritet.

För övrigt finns det inget samband mellan inkonsekvens och medmänsklighet. Varför skulle det vara medmänskligare att prioritera de utlänningar som bryter mot lagen för att stanna i sverige istället för svenskar eller de utlänningar som stannar i sina hemländer?

Glöm inte heller att migrationsdomstolen redan har konstaterat att de illegala migranterna INTE är flyktingar vare sig enligt FN:s definition eller sveriges mer generösa. Om de vore det hade de inte fått ett utvisningsbeslut.

24 februari, 2008 17:54  

Skicka en kommentar

<< Home