Creeper

onsdag, mars 12, 2008

Dagens citat

"Handel har alltid varit grunden till fattigdomsbekämpning. Att vi handlar med världens mindre utvecklade länder gör att de kan bygga sitt välstånd. Det är också fattigdomsbekämpning som kommer att skapa möjlighet för dessa länder att satsa på miljövänlig teknik. Minskad konsumtion, tullar, hinder och subventioner av egna varor är det i särklass bästa sättet att tvinga fattiga länder fortsätta vara fattiga."
- Magnus Andersson (CUF-ordf) på DN debatt.

För övrigt verkar han dela min åsikt att kilometerskatt är dåligt för miljön.

Etiketter: ,

6 Kommentarer:

Anonymous Rebenga sa...

Vilket himla skitsnack av Magnus Andersson!

Det är inte handel som kommer att ge fattiga länder frihet eftersom det ligger alldeles för mycket i de rika ländernas intresse att hålla fattiga länder fattiga. Vi ger dem kortsiktig hjälp men ger dem aldrig chansen att hämta sig.

Hur skulle världen se ut om vi inte kunde få fattiga länder att producera våra produkter till låga priser? Hur ska vi då kunna fortsätta våran maniska konsumption om fabriksarbetarna i Indien och Taiwan ska ha samma löner som svenskar eller amerikaner? Kommer aldrig att gå för sig. För att inte prata om Afrika.

Nej, därmed så talar vi som är rika vackert om hur vi ger massor med hjälp till de fattiga länderna, men bakom ryggen smäller vi till dem med den andra handen och ser till att de fortsätter vara fattiga så att vi kan utnyttja deras arbetskraft utan att behöva betala vettiga priser för den.

Magnus Andersson är lika illa som Michael Jordan var när folk påpekade att barnarbetare i fattiga länder syr hans skor och han försvarade sig med att han bara spelar basket och inte kan ansvara för barnarbetarna. Magnus Andersson gömmer sig bakom liberalt skitsnack samtidigt som han vet att rika länder ser till att hålla de fattiga där de är.

12 mars, 2008 03:06  
Blogger Peder sa...

Rebenga: Öppna ögonen och titta dig omkring i världen så ser du att du har _totalt_ fel, man kan inte ha mera fel än vad du har!

Verkligheten talar sitt tydliga språk, du behöver bara lyfta dina ögon ifrån kartan din för att inse att du är totalt vilse, frågan är om du vågar lyfta blicken.

12 mars, 2008 07:57  
Anonymous joel sa...

rebenga, läs vad magnus andersson skriver istället.... Det är ju just tullar och västvärldens handelshinder som gör att u-länderna aldrig kommer ikapp. DEt är därför Magnus och vi andra i CUF tar fighten för FRIHANDEL, dvs utan tullar och hinder...

12 mars, 2008 08:21  
Anonymous Matte sa...

Hur det kan vara fattigdomsbekämpning att handla med länder som bryter mot männskliga rättigheter går ut över mitt förstånd. Att sedan så kallade nyliberaler som gärna ser sig om försvarare av individens fri och rättigheter påstår detta gör det hela bara absurt. Frihandel eller globalisering är bara ett sätt att tjäna pengar på människors olika värde. Att inte se detta är att blunda för verkligheten och skratta hela vägen till banken.

12 mars, 2008 21:36  
Blogger Peder sa...

matte: Det är via handel som levnadsstandarden i länderna stiger, sedan när folk inte behöver fundera över hur de skall överleva dagen så börjar de fundera över andra saker som t.ex arbetarskydd och arbetsmiljö.

Det du förespråkar är att folk skall tvingas kvar i tillståndet att fundera över hur de skall överleva dagen!

13 mars, 2008 10:42  
Anonymous Matte sa...

Peder: Nej det är verkligen inte vad jag förespråkar, du verkar mest vara ute efter att provocera men jag ska ge dig en chans till.
Vad jag förespråkar är att handelssektorn lyfter blicken från vinstkurvorna en sekund och tänker efter i stil med: "Alltså seriöst grabbar ska vi verkligen göra affärer med Förenade Arabemiraten där dödsstraffet tillämpas på homosexuella." Eller "Nog för att kineser är väldigt flitiga och lojala arbetare men borde vi inte försäkra oss om att det inte är barn som tillverkar våra varor."

13 mars, 2008 16:57  

Skicka en kommentar

<< Home