Creeper

måndag, mars 17, 2008

Foton, upphovsrätt och Dagens Nyheter

Det där med upphovsrätt är alltid intressant, i synnerhet när man tar upp upphovsrättsligt skyddade verk som inte är musik och film.

Nu rapporteras det om att en av världens största bildbyråer i samband med New York-guvernören Elliot Spitzers egna lilla prostutitionsskandal, har kopierat bilderna från kvinnan i frågas MySpace-sida. Utan att ha gett någon ersättning för det. Allmänintresset har fått gå före.

Om det är rätt eller inte, är en intressant moralisk fråga. Inte minst när det inte ens handlar om "kopiering för eget bruk" som "vanlig fildelning" handlar om, utan om kopiering som uppenbarligen sker för ett kommersiellt bruk. Personligen tycker jag att det senare borde garantera någon form av ersättning till upphovsmannen, men det finns gråzoner även här. Inlänkar till bilder på nätet är ett exempel på det.

Inte ens den ideella upphovsrätten respekteras i det här fallet, då till och med Dagens Nyheter anger MySpace som fotograf.

Fast, våra upphovsrättsliga regler bestäms ju av de stora företagen snarare än upphovsmännen i det här landet, så det kanske inte är särskilt konstigt.

Etiketter: , ,

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home