Creeper

måndag, april 23, 2007

Björklund knappast efterträdare till Leijonborg

Leijonborg har beslutat sig för att avgå. Det var väntat och äntligen. Vem som blir hans efterträdare återstår att se, men en person borde faktiskt gå att räkna bort redan nu. Det är Jan Björklund.

Om folkpartiet väljer Björklund som ny partiledare i höst har man nämligen inte åstakommit någonting. Han har ungefär samma ideologiska kompass som Leijonborg, och hur bra han än lyckats folkligt i skolfrågorna, så kommer han aldrig bli den förnyare som folkpartiet behöver.

Lämpligare vore då Cecilia Malmström, Nyamko Sabuni eller Johan Persson. Den sistnämnde hoppas jag personligen på räknas bort eftersom han skulle innebära en batongpolitik som snarare skulle skifta mot brunt än orange.

Gissningsvis har Malmström bäst utgångsläge, hon skulle ses både som en föryngring och en förnyelse, samtidigt som hon är uppskattad både internt och för sitt parlamentarikerjobb, men framför allt så är hon fantastiskt kompetent. Hon har inte heller profilerat sig som vare sig särskilt vänster eller höger inom partiet, utan har faktiskt hållit sig på den mera liberala banan.

Mer emot sig har Sabuni som anses för kontroversiell, liksom Birgitta Ohlsson. Båda skulle platsa utmärkt på posten, och hade definitivt gjort mig mer partipolitisk direkt. Tyvärr så klarar knappast det starka patriarkatet i partiet med det än på länge...

Etiketter: ,

12 Kommentarer:

Blogger Erik Svansbo sa...

Att kalla Johan Persson för brun implicerar att han skulle vara nazist... Är det verkligen sanst? Eller lämpligt?

23 april, 2007 14:42  
Blogger Mikael M sa...

Ja det är lite synd att gå på skvalmedias rubriceringar om batongpolitiker. Du har blivit fränare (?)- en ny missnöjesfalang på gång? Teori och praktik är inte samma sak, d v s, lätt att göra en casting om hur pjäsen skall besättas, en helt annan sak att genomföra den i praktiken.

23 april, 2007 16:11  
Blogger Johanna sa...

Erik, det är väl ändå lite att ta i. Jag associerar den bruna färgen till det totalitära, och med sin övervakningsiver hela förra mandatperioden tycker jag det är befogat.

och på tal om batongpolitiker, ja, jag vet att både Pehrsson och Björklund har sina bättre sidor, men det finns de i partiet som faktiskt håller sig till det liberala, någonting både Björklund och Pehrsson svävat långt utanför.

23 april, 2007 17:42  
Blogger Gunnar sa...

Jag delar inte din analys alls, men har du rätt är det bara att gratulera. Dels för att du får en bättre partiledare och dels för att du kan bli rik.

Odds från Unibet:
Björklund, Jan 1.25
Malmström, Cecilia 4.75

Nästan fem gånger pengarna på någon som har "bäst utgångsläge" är inte så illa. Satsa hårt! ;)

23 april, 2007 18:57  
Anonymous Anonym sa...

Jag håller på Birgitta *hoppas*

23 april, 2007 19:17  
Anonymous Slabbe sa...

Hoppas Fp får en ledare som vågar vara socialliberal och som inte söker enkla lösningar för att vinna röster.
Lejonborg önskar vi lycka till, när han i framtiden kommer ta pensionärernas mobiltelefoner på symötena i missionsförsamlingen.

Jan Björklund eller Johan Persson skulle inte verka för den goda liberala tanken, men du Johanna skulle å andra sidan framstå som en vettig liberal. :)

23 april, 2007 21:50  
Anonymous SixDays sa...

Johan Pehrson vore ju ett fail utan like, den mannen är verkligen en "hjälte" http://www.encyclopediadramatica.com/index.php/An_hero

23 april, 2007 23:02  
Anonymous Anders Gardebring sa...

Läge att hänga på kampanjen "Vem som helst, men inte Jan Björklund?" ?
http://www.katallaxi.se/2007/04/23/och-nu-da/

Eller Pehrsson för den delen som sagt...

24 april, 2007 01:25  
Blogger Magnus Andersson sa...

Att man har lagar för avlyssning och att man med dessa under rättsamhällets nödvändiga lagar rörande integritet och rättigheter vid politsiär verksamhet söker möta ett hot där den organiserade brottsligheten blir mer högteknologisk samt militanta islamister och en radikal islamisk värld i dag planerar och utför många terrorattentat samt snart har kärnvapen, är det verkligen nyanserat?

Ja-ja, jag har flera gånger kallats nazist av liberaler, för min åsikt att invandringspolitiken i dag är lite för generös, så tro inte att jag är överraskad att Johan Person nu är "brun".

24 april, 2007 01:31  
Blogger Magnus Andersson sa...

När man läser kommentarer av liberaler här inser jag att jag måste satsa snarast på att FP åker ur riksdagen 2010! Mjuka till er i tomhets-liberalism bara! (Liberalism står ju iofs inte för nånting så mitt uttryck var kanske en tautologi.)

24 april, 2007 01:35  
Anonymous Anonym sa...

Ja du, Leijonborg har lett fp till höger de senaste åren. Bra stt han slutar nu, tyvärr för sent. Valet i höstas ledde partiet i regeringsställning, men med en rejäl tillbakagång. Viktigt är att hitta en efterträdare som profilerar fp igen till det det ursprungligen är, ett liberalt parti i mitten.

24 april, 2007 10:48  
Blogger jimpan sa...

Jag hoppas du har rätt, Johanna. Fast ännu mer önskar jag att du hade fel om Birgitta Ohlsson (dvs att hon inte kan komma på tal).

25 april, 2007 11:59  

Skicka en kommentar

<< Home