Creeper

måndag, april 30, 2007

Folkpartiet borde blicka mot venstre

Jag är inte jätteinsatt i norsk politik, men i mitten av september 2005 befann jag mig i Oslo några dagar för att hjälpa folkpartiets systerparti Venstre i valet. Den då borgerliga regeringen fick i valet inte fortsatt förtroende, men Venstre femdubblade antalet mandat i stortinget (motsvarigheten till riksdagen).

Venstre är ett socialliberalt parti som trycker hårt på miljöfrågorna. De är skarpare i feministiska frågor, gillar arbetskraftsinvandring, ogillar förslag om sexköpslagar, vill underlätta småföretagande, lätta upp moralismlagar och vill tillåta fildelning.

Det är en politik som uppenbarligen fungerat i vårt nordvästra grannland, så varför kan det inte fungera här? Folkpartiet som nu behöver gå emot en förnyelse av både sin politik och politiker har ett gyllene tillfälle att blicka ut mot just Norge.

Folkpartiet kommer troligen aldrig bli precis som jag skulle vilja ha det, men en förändring åt venstres håll hade varit en bra början.

Etiketter: ,

4 Kommentarer:

Anonymous SixDays sa...

Pardon my norska men det känns som att Venstre inte har ett jävla skit att göra med Folkpartiet Facisterna. De verkar ju snarare vara varandras motpoler.

Inom open source världen händer det ibland att folk blir förbannade på ett projektsledning av nån anledning och bestämmer sig för att "forka", dvs att man gör ett nytt program baserat i grunden på kod från det befintliga programmet men med en annan riktning att gå mot.

Det är något folk inom FP borde göra, starta ett helt nytt parti och ge fascistpacket fingret och gå på en riktig liberal lösning som i ordets sanna mening och inte hitta på en massa tredjeriket idiotier som lögnhalsarna i FP gör.

Bara min tanke. Kan ju kalla partiet för venstre med :)

30 april, 2007 21:14  
Blogger Lennart Regebro sa...

I varenda val där folkpartiet har tryckt hårt på liberalismen har man gått framåt. Och varje gång det händer skyller man på nåt annat.

1985 skyllde man på Westerberg.
2002 skyllde man på språkkkravet.

Dom riktiga katastrofvalen har också skett när man har ignorerat liberalismen i budkapet. Som när man körde med "Jobb, Vård, Skola". Det gick åt helvete. Det skyllde man också på annat.

Det kan vara en slump såklart, men hur vore det om man nästa val skyllde på liberalismen, och prövade det?

02 maj, 2007 08:34  
Blogger Gi sa...

Om FP blir mer som Venstre kan de bli ett parti värt att rösta på. Det fanns en tid då jag kallade mig folkpartist, mer precist mellan 2001-2004. Jag har läst delar av Venstres program, och om de funnits i Sverige hade jag nog röstat för dem (beror iofs mycket på hur trovärdiga de hade varit i sina uttalanden). Förresten, dit parti har en ny lysande idé om . >_<

03 maj, 2007 08:45  
Blogger Johanna sa...

Lennart Regebro, risken är nog rätt stor att det blir ett "Jobb, skola, vård"-val i år igen. Eller "skola, skola, skola"-val...

gi, Jag upplever det som att venstre har stor trovärdighet i Norge, så det borde inte vara några problem. Ang. de nationella proven så tror jag visst de kan fylla sitt syfte, inte minst för att de är mindre trångsynta än lärare kan vara. (kanske borde ta den diskussionen under den tråden, nu när jag hunnit skriva ett helt inlägg på ämnet)

04 maj, 2007 07:41  

Skicka en kommentar

<< Home