Creeper

lördag, april 21, 2007

Fildelning är en högerfråga

Årets SOM-undersökning från Göteborgs universitet har skapat rubriker om att fildelning inte påverkar antalet biobesök. Resultatet från undersökningen hittar du här, men efter att ha läst igenom dem, så finns det en annan sak i undersökningen som jag tycker är intressantare.

En av undersökningens frågor handlar om vad personer mellan 15-19år tycker om att tillåta all fildelning, och uppdelad efter ideologisk övertygelse (sidan 19 i pdf:en). Fördelningen ser ut så här:

Klart till vänster - 59%
Något till vänster - 75%
Varken till vänster eller till höger - 59%
Något till höger - 83%
Klart till höger - 72%

Förslag om att tillåta all fildelning går således bättre hem hos högersympatisörer än vänstersympatisörer. Kanske någonting för alliansen att fundera på?

Etiketter:

6 Kommentarer:

Anonymous David sa...

Minst lika intressant är det då samma fråga ställs till samtliga personer i studien (människor mellan 15-85 år).

Andelen personer i studien som är positiva till förslaget "tillåt all fildelning" i förhållande till ideologisk postition (sidan 18 i pdf:en):

Klart till vänster - 19%
Något till vänster - 19%
Varken till vänster eller till höger - 23%
Något till höger - 8%
Klart till höger - 21%

Ett förslag om att tillåta all fildelning går alltså i allmänhet bättre hem hos vänstersympatisörer än hos högersympatisörer.

Hela 21% bland de som är "klart till höger" är positva till förslaget. Kanske någonting för Kristdemokraterna att fundera på?

21 april, 2007 12:31  
Anonymous ml sa...

Det där är bara sammanstälda diagram av resultatet av en postenkät. Analysen saknas, andra faktorer än svaren och frågorna finns inte medtagna som påverkande faktorer förutom viss statistik från SFI. Man kopplar samman folks åsikter och uttalanden, med statistik från biografvisningar.


•Regional undersökning i Västsverige
•Slumpmässigt urval av 6000 personer
15-85 år
•Postenkät

För information om vad SOM-Institutet är och vad de sysslar med:
http://www.som.gu.se/SOMseminariet2007/Introduktion_och_presentation.pdf

21 april, 2007 16:07  
Blogger Rainer sa...

Jajaja, vänster eller höger spelar ingen roll här, tror jag. Basically borde det vara en vänsterfråga eftersom det är när man sympatiserar med vänsterpartier (!) att man knske tycker att de stora multinationella företagen är blodsugande monster vilket de faktiskt är. Om Sony BMG betalar typ 150 miljoner $ bara för ett garantiavtal med min heroe Bruce Springsteen då måste alla som köper skivor av andra artister betala en slant till Bruce som redan har betydligt mer.
Ingenting att undra över att folk laddar ner. En CD skiva på Megastore kostar i snitt 179 kronor. Lite mycket för en ungdom. Den legala nedladdningen är jättekrångligt, bra med ITunes, men då måste man köpa ett annat program för att kunna konvertera till mp3.
Fildelning är snarare vänster Johanna, men det jag tror att det är en fråga för hela svenska folket, hela Europa och för alla som har tillgång till ett litet snabbare internet.

22 april, 2007 20:48  
Anonymous ml sa...

Upphovsrätt är knappast förunnat endast stora hemska bolag, utan även mindre företag och enskilda individer. Upphovsrätten skyddar den enskilda personens verk från att utan ersättning exploateras av stora bolag. Det är ocks den som blir en anledning till förhandling om herr Bruce i exemplet skriver kontrakt med ett bolag. Utan den har han inte så mycket att förhandla om, så fort musiken finns nedtecknad eller inspelad så kan han känna sig blåst hur som helst. Självklart skulle det vara underbart för ett stort vinstdrivande bolag, att slippa undan utgifterna för att täckna rättighetsavtal, då ökar man ju vinsten.

22 april, 2007 21:12  
Blogger Johanna sa...

David och Rainer; Rubriken var tänkt att provocera, problemet är att fildelning bland etablerade partipolitiska äldre människor målas upp som en vänsterfråga bland unga, och jag tror att det är en stor anledning till att nuvarande regering till höger inte bryr sig om att plocka upp den. De anser inte att det är en fråga även deras unga väljare anser vara viktig, till och med viktigare än vad vänsterkidsen tycker. Dessvärre så var det sossarna som drog igenom nuvarande lagstiftning...

Så, nej, fildelning är ingen högerfråga, men det är definitivt inte någon vänsterfråga heller.

23 april, 2007 03:21  
Blogger Aewheros sa...

Viktigt att beakta är att det anses som en högerfråga att värna om näringslivet. Jag vet inte hur många som tror dem, men medieföretagen utmålar ju fildelning som oerhört skadligt för just näringslivet (och dessutom för den nationella säkerheten, kulturlivet, mångfalden etc.). Politiker i högerblocket, och kanske ännu mer hos socialdemokraterna egentligen, som tror på RIA med flera är ett problem.

06 maj, 2007 13:28  

Skicka en kommentar

<< Home