Creeper

onsdag, maj 23, 2007

Censur eller inte

Folkpartisten Cecilia Wikström, ledamoten som mest är känd för sitt agg mot fildelning och vurmande för en litteraturkanon, tar nu upp kampen mot nätcensuren.

Det är en fråga som diskuteras allt för sällan, och även om Wikströms fokus säkerligen kommer vara på andra nationers censurerande, så borde hon faktiskt börja här. Med en justitieminister som vill att internetoperatörerna ska öka sin kontroll och rensa ut material de tror kan vara olagligt, så blir det inte yttrandefrihet här heller.

Det var inte så länge sedan vi hade en utrikesminister som fick avgå för att hon hade beordrat en internetleverantör att stänga ner en sida med kontroversiellt material. I sverige skulle troligen vuxna second life-spelare bli dömda för spel vuxna människor emellan, med virtuella avatarer. För att inte tala om den informationsspridning fildelningssajter som piratebay bidrar till när personer i totalitära stater genom nätet kan få tag i förbjuden kultur.

Kampen för yttrandefrihet är viktigt. Viktigast är det dock att städa på hemmaplan först, och inte bara skicka ut pressmeddelanden som låter fint. Skulle Wikström lyckas med sin kamp, så kan hon få införa precis hur många litteraturkanoner hon vill.

---

För övrigt är jag av den åsikten att pollen och vårförkylningar borde förbjudas. Ska samla vuxenpoäng i helgen och både gå på en konfirmation och en parmiddag på landet, vill inte ligga hemma och ha feber då.

Etiketter: , ,

9 Kommentarer:

Blogger Gunnar sa...

Första gången jag hört Wikström säga något vettigt.

Men:
Suck. Lagom otippat att hon vill bestämma över andras censur, men inte bryr sig om hur det ser ut på hemmaplan. Alltid lättare att klaga på andra och vänta på att de ska göra något.

24 maj, 2007 13:20  
Anonymous Anonym sa...

Att CW skiftar åsikter och även många gånge rinte ens är insatt i sitt eget partis politik är ganska bekant för de som läser lokalpressen.

Intressant at hon ex anser det är så himla viktigt med att folk läser, så pass att man måste införa en kanon, så folk läser rätt litteratur, inte slösar tid på icke kanoniserad litteratur, sedan yrka för att så många ska nås av litterature, med biblioteksavgifter, så att även de som inte har råd att köpa sin litteratur, nu kan låna den, mot en avgift. En litteraturkanon samt införande av biblioteksavgifter ser jag som en form av censur. Så oavsett vad man kan tycka om hennes senaste inlägg, så känns det mest som ett i raden av utspel för att inte lokalpressen ska glömma bort henne.

24 maj, 2007 14:04  
Anonymous Anonym sa...

En annan sak värd att fundera över är hur det fria ordet, och censurproblematiken, står sif i ett allt mer privatisera näringsliv.

Exempelvis hur är det ställt med rätten att kritisera företagsledning och brister på en arbetsplats som är privat, jämfört med en kommunal. Hur är det med rätten till insyn i bolagshandlingar. Vilken rätt har chefen på ett privat bolag, jämfört med ex ett kommunalt, att göra efterforskningar i vem som yttrat kritik mot bolaget och dess ledning.

Privata bolag drovs med en form av, som jag ser det, censur, och begränsning av anställdas rätt, att yppa åsikter om förhållanden på sin arbetsplats, samt begr
nsa, dvs censurera, insynen i bolaget från utomstående observatörer.

Det är en form av censur som jag ser som viktig, och allvarlig, i frågor som rör mer än enbart frågor om internet osv. Censurfrågan blir mer och mer kidnappad av frågor som rör fildelning, bloggkommentarer, hemsidor om ditt och datt och annat, som också har sin vikt.

24 maj, 2007 16:13  
Anonymous Anonym sa...

Cecilia Wikströms syn på såväl biblioteksavgifter som det fria ordet beskrivs i den här artikeln:
http://www.gt.se/ledare/1.629200

24 maj, 2007 19:11  
Anonymous Carl N sa...

Wikström mest känd för kanon? Wikström är och förblir först och främst en kårobligatorieförsvarare...

24 maj, 2007 21:48  
Blogger Johanna sa...

Carl N, just det, i min förvirring höll jag nästan på att glömma bort det. Förhoppningsvis så faller ju obligatoriet nu ändå... Annars var jag inte lite sur när hon röstade emot avskaffandet sist...

24 maj, 2007 22:27  
Blogger ~Karin Långström Vinge~ sa...

Haha, är det vuxenpoäng att gå på konfirmation? :)

27 maj, 2007 11:44  
Blogger Johanna sa...

Karin, nja, inte mer än att man känner sig jättegammal när man ser alla konfirmander (har varit scoutledare för ett flertal av dem). Det var nog parmiddagen jag syftade mest på.

27 maj, 2007 21:31  
Blogger ~Karin Långström Vinge~ sa...

Jag märkte att just parmiddag ger många vuxenpoäng.

30 maj, 2007 10:43  

Skicka en kommentar

<< Home