Creeper

måndag, mars 12, 2007

Ullenhag och nyliberalismen

Om man på en liberal skala sätter nyliberalismen åt ena hållet, och socialliberalismen åt det andra, så befinner jag mig nog någonstans i mitten. Jag vill inte kalla mig vare sig det ena eller andra, eftersom jag ser det som problematiskt med både en för liten och en för stor statsapparat.

Därför vill jag inte riktigt försvara centerpartiet från Erik Ullenhags angrepp på DN-debatt, mer poängtera några missar han har.

För det första så är en släng nyliberalism in i alliansen inte alls särskilt fel. Den borgerliga alliansens styrka gentemot dess föregångare på regeringsmakten är att den består av fyra partier, och inte ett enda stort. Att prata om en splittring ideologiskt, borde därför hamna i positiva termer, eftersom det visar på olika infallsvinklar och en bredd i politiken.

För det andra så vill jag dissa centerns nyliberalism. På det ekonomiska hållet så finns det kanske vaga tendenser, men är verkligen marknadshyror ett så radikalt förslag? Att det går att få tag i en hyresrätt inne i centrala Stockholm (om man köar tillräckligt länge) som är billigare än min korridorsetta i lilla Skövde är ett utfall av snedvriden planekonomi, och knappast något socialliberalt. LAS skapar också hinder, och till och med vänsterpartiet försökte hitta vägar att gå runt den när de nyligen skulle avskeda personal.

Att kalla ett parti som i flertalet kommuner styr ihop med socialdemokraterna och på riksnivå stödjer FRA-övervakningsförslaget, för nyliberalt, känns faktiskt riktigt långsökt.

För det tredje så borde faktiskt Ullenhag fundera lite över det egna partiet. Folkpartiets trygghetsvurmande i all ära, men partiet har faktiskt tappat ordentligt på den socialliberala fronten de senaste fyra åren. Varför har man släppt jämställdhetsfrågorna till centern? Var är kraven på personlig integritet och motståndet till den allt konservativare "batongliberalismen"? Varför lägger man inte ner mer tid på att kommunicera ut integrationspolitiken bättre (grundtankarna är ju bra)?

Folkpartiet skulle behöva lite mera nyliberalism istället för att närma sig konservatismen. Partiet har till och med släppt sitt åsiktsprogram inom kulturpolitiken och tycker istället att det fungerar rätt bra. Man har inte ens lyckats få bort filmcensuren för vuxna.

Etiketter: , , ,

3 Kommentarer:

Anonymous Emil Lindahl Persson sa...

Hej!

Med rykten är det ofta så att de fortsätter spridas oavsett substansen i dem.

Den DN-artikel du hänvisar till om Vänsterpartiet stämmer inte. Vi har påpekat detta för dem också.

Mer information finns här:
http://www.vansterpartiet.se/vp/10,36067.cs


Vänligen!

Emil Lindahl Persson
pressekreterare för vänsterpartiet

12 mars, 2007 09:41  
Anonymous Niklas Fast sa...

Det är just sådana här uttalanden som gör att jag tvekar på min lojalitet mot partiet.
Vad syftar Ullenhag på i artikeln? Att det är bra att de (centern) är liberala, men inte för liberala?
Nyliberalismen har blivit ett skällsord främst från vänsterkartellen. Det är mycket tråkigt att Ullenhag (är han på SAP:s lönelista?) nu använder begreppet för att ge sig på våra allierade.
Åsiktsfrihet och debatt i all ära, men snälla Ullenhag, det är löjligt att tro att du vinner något på detta uttalande mer än mer väljarflykt!
Vart står vårt parti egentligen?
/Niklas

12 mars, 2007 18:47  
Anonymous ming sa...

Det är knappast så att en hyreslägenhet i stockholm är billigare än din korridorsetta i skövde. En nybyggd två kan ha en hyra på 10000 kr/månad. Oftast är det mycket billigare att hyra något ute i landet än i någon av de tre största städerna. Nu byggs det inte några hyreslägenheter alls, så nu är det omöjligt för personer med låg inkomst att skaffa bostad. Detta pga marknadsekonomin, man tjänar nämligen mest pengar på att bygga lite och svindyra lägenheter, marknadsekonomin struntar fullständigt i om folk måste bo i husvagnar för att inte bli hemlösa.

17 mars, 2007 15:22  

Skicka en kommentar

<< Home