Creeper

tisdag, mars 06, 2007

Aftonbladet har inte koll på blodgivningsreglerna

Aftonbladet kör just någon sorts blodgivningskampanj, och tar upp problemet med att män som har sex med män inte får ge blod. Jag håller med om att det är ett problem. Längre karenstid borde vara den naturliga lösningen om homosexuella män fortfarande kan betecknas som en riskgrupp när det handlar om HIV-smitta.

Det aftonbladet helt verkar bortse från är att socialstyrelsens blodgivningsrekomendationer ändrades den 8 december förra året. De verkar inte kommit fram till blodgivningscentralerna än, och inte ens blodgivningssidan geblod.nu, men de finns likväl där.

Jag har skrivit om det tidigare, men det tåls att upprepas, eftersom att de nya blodgivningsreglerna är både betydligt mer restriktivare, och kommer bli betydligt svårare att efterfölja.

Nu är du inte bara portad från blodgivningscentralerna för gott om du har injicerat narkotika, fått betalt för sex eller är man och haft sex med en man. Har du haft sex med någon av dessa personer får du heller inte ge blod, något som det tidigare var sex månaders karenstid på.

Det gör hela systemet till fruktansvärt osäkert eftersom det handlar om saker som det inte finns några garantier för att du vet någonting om. Att aftonbladet nu kör en blodgivningskampanj utan att informera sig om gällande regler gör också att den faller fruktansvärt platt. Det rör sig visserligen om kvällstidningsjournalistik och skapandet av sjyssta rubriker, men om en av aftonbladets kampanjer inte håller sig med uppdaterad fakta, hur står det då till med alla de andra?

Etiketter: ,

3 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Alltså detpoängen med reglerna är ju att undvika blodgivare med starkt riskbeteende. I detta fallet nämligen analsex och de mångna tillfälliga sexuella kontakterna inom bögsvängen,( som myten säger). Dock blir det ju diskriminerande när bara bögar med detta beteende förbjuds lämna blod utifrån dessa riskkriterier. Eftersom analsex ökat bland heteros borde det ju diskvalificera även många av dem från blodgivning. Det är ju aktiviteten i sig som sagt som är riskfaktorn. Så alla som utövar analsex samt har haft sex med fler än X partners sista åren borde väl inte lämna blod, oavsett om man är man el kvinna hetero el homo...

/L

06 mars, 2007 15:44  
Anonymous Mind sa...

Kan inte annat än att hålla med ovanstående inlägg. Det borde vara aktiviteten i sig, inte läggningen, som avgör.

06 mars, 2007 21:38  
Blogger Johanna sa...

Det är riskbeteende som borde avgöra, och det har mindre med att göra med vad man gör i sängen, (har du sex med samma person(er) hela tiden och vet att den personen inte har någon form av blodsmitta är det säkert hur du än har sex). Byter du dock sexpartner så är det redan idag 3månades karensdag, för någon i ökad riskgrupp 6månader, och det borde vara fullt tillräckligt.

Idag blir det istället osäkert, och hur många (som inte levt monogamt med samma person i hela sitt liv) vet egentligen säkert att ingen av de man haft sex med vare sig injicerad någon form av droger, sålt sex eller (om du är tjej) haft sex med en annan man?

06 mars, 2007 23:05  

Skicka en kommentar

<< Home