Creeper

tisdag, mars 20, 2007

Replik till Torekull, av Torekull

Bertil Torekull är ute och härjar på DN-debatt igen. Den här gången har han fått replik på sin egen debattartikel, och raljerar tillsammans med Lars Bringert om hur svensk press skall klara digitaliseringen och etableringen på nätet.

Att Torekull inte har så bra koll på nätet var rätt tydligt när han jämförde Carl Bildts bloggande med Hugo Chavez och hans mediapersonlighet med Goebbels (det senare i radio).

Bakgrunden till Torekulls artikel verkar vara det där allmänna hotet från nätets mångfald. Att ministrar kan få skriva vad de vill utan att bli censurerade av sensationslysten media, eller att det inte längre krävs ett utgivningsbevis för att agera opinionsbildande är någonting positivt för demokratin.

Torekull vill snarare ha en kontrollerad och självcensurerande press med utbildade journalister. Nätet är enligt honom ytligt, snuttifierat och lider av brist på överblick. Om det nu är så farligt, varför startar inte Torekull sin egen blogg, fyller den med inlägg av "stil", och skapar sitt eget forum.

Fast. DN-debatt är väl finare, bättre och lite mera kontrollerat. Lite intressant är det dock, att han, i allt sitt motstånd mot Bildts bloggande, faktiskt skickar in en replik till DN-debatt, som grundar sig i ett blogginlägg från utrikesministern, för inte är det sig själv som Torekull replikerar emot?

Etiketter:

7 Kommentarer:

Anonymous Blogge Bloggelito sa...

Du är jävligt skärpt för att bara vara 20 år. Eller du kanske har hunnit bli något år äldre utan att ha uppdaterat inforutan...

20 mars, 2007 02:19  
Blogger Johanna sa...

Tack! Ålder är uppdaterad. Fyller inte 21 förrän i höst.

20 mars, 2007 09:12  
Anonymous Anonym sa...

sa han "välskrivna läsupplevelser"?

Kan det vara så att när ambitionen övergår från att beskriva en relevant del av verkligheten för läsaren till att skapa en serie känslor i läsarens inre så har något gått förlorat?

Ja just det, kontakten med verkligheten. Men verkligheten är ju en social konstruktion, eller?

20 mars, 2007 11:13  
Anonymous Lore sa...

Det enda ljusa med hela den här blogghysterin är att den bekräftar något jag alltid trott, nämligen att journalister och medier i allmänhet blivit väldigt... fästa vid den makt de faktiskt har.

De whinar ju om att att Bildt kan säga vad han vill på bloggen utan att bli oemotsagd. Jag antar att man kan diskutera med ett pressmeddelande....

20 mars, 2007 12:11  
Anonymous Lore sa...

Err... Emotsagd skulle det vara där. >_>

20 mars, 2007 12:12  
Blogger Mikael M sa...

Bloggar (och hemsidor)är bland det mest sensationella som hänt i mediasfären sedan man uppfann TV:n. Det finns många zoombies som vill ha det exakt som det var tidigare, så har det varit förr i historien, (inte bara när det gäller media)

20 mars, 2007 12:39  
Anonymous Mind sa...

Jo, det ligger nog nåt i det. Jag tycker det är hur bra som helst att politiker börjar blogga. Jag tycker inte alls om Bildts politik men jag skulle aldrig använda hans blog som någon slags ursäkt för att attackera hans person på grund av det. Jag tycker det är bra att Bildt bloggar, man får mer insyn i hur människan tänker än genom löpsedlar och dylikt. Sen är det ju inte bara Bildt som bloggar, även vårt kommunalråd i Jokkmokk bloggar, www.annahovenmark.com. Jag tycker tidningarna kan fortsätta att göra det dom oftast är bättre på än bloggare. Gräva. Överlag har de mer resurser till det och kommer nog inom överskådlig framtid att fortsätta ha det.

21 mars, 2007 15:32  

Skicka en kommentar

<< Home