Creeper

måndag, mars 19, 2007

Tjejer och lagidrott som innehåller bollar

Jag har inte längre någon större fascination för sport. När jag var liten spelade jag både fotboll, innebandy och dansade (bl.a. en termin balett), men nu så tittar jag på os när det sänds, och delar av EM och VM i fotboll. Handlar det om spel, så ska det gå fort och innehålla bilar, men även det är sällan.

En av anledningarna till att jag aldrig blev någon fotbollsnörd är mina upplevelser från de fem år jag hade som spelare. Att spela fotboll som tjej skiljer sig nämligen en hel del från att spela fotboll som kille. Det handlade om allt ifrån att jag fick som nioåring inte spela i den fotbollscup som alla killarna i laget medverkade i, eftersom att jag var just tjej. Till hur det sedan bildade tjejlaget nerprioriterades till förmån för de yngre killarna, eftersom de enligt klubben var mer värda att satsa på.

Förhoppningsvis är det lite bättre nu än det var då mellan 95 och 99, men kvinnlig lagidrott som innefattar bollar (utom möjligen beachvolleyboll) är fortfarande nergraderat jämför med den manliga motsvarigheten. Attityder från ryggdunkande klubbstyrelseledamöter i både små och stora föreningar är säkerligen en av orsakerna, allra oftast män. Idrotten i stort kostar varje år sex miljarder av offentliga medel, eftersom att samhället tycker att det är värt att stödja.

Det är inte själva idrotten det är fel på. Det är ryggdunkandet och understödjandet av gamla förlegade normer och värderingar. När barn och ungdomar i klubbarna får lära sig att killar är mer värda än tjejer. Attityden att tjejer och bollsporter inte går ihop, och när till och med idrottslärare delar upp klasser efter kön och låter tjejerna syssla med klassisk gymnastik när killarna spelar innebandy.

Etiketter: ,

2 Kommentarer:

Anonymous mmikael sa...

Det där med att killar skulle vara mer värda en tjejer är sån (förlåt) skitsnack. I själva verket är det precis tvärtom och det visar sig tydligt i att det t.ex. är män som socialiseras att dö för kvinnor och inte tvärtom. Männen på Titanic t.ex. tog med sig normen att kvinnor är mer värda än män ner på havsbottnen.

Och i övrigt när det gäller sporten, ja det är säkert så att männen inom idrottsrörelsen lagt mer fokus på killarna. Men jämför det med hur mkt den "jämställda" kvinnorörelsen lägger ner "tid" och "energi" på män och killars problem.

Jag har idrottat mkt och det är inte kul att idrotta med tjejer, för man spelar inte på samma premisser om tjejer är med. Man går inte in i tacklingar/kroppskontakt osv mot tjejer och kvoteringspassar dom fast dom inte kommer kunna förvalta bollen lika bra osv.

... Om det är ett sånt problem med att män som startat idrottsrörelser och en sportkultur från ingenstans som blivit starkt förknippat med män och mäns kultur (eftersom kvinnorna inte gjort samma sak), varför gör inte kvinnorna motsvarande? Det är ju ändå mest manliga tränare som tränar kvinnor, mest fädrer som tar med sina döttrar till sporten osv även om det börjar ändras. Det är kvinnor som genom männen fått inträde i männens sfär - dom har inte byggt upp något eget - och det är inte kvinnorna som hjälpt in kvinnorna!

Det är alltid mäns ansvar att bereda väg för kvinnor tydligen. Varför ställs inte krav på kvinnorna att starta idrottsföreningar för sina döttrar? Varför beskylls inte kvinnor och tjejer för att inte göra sina tjejidrottstjärnor stora? Hade dom gjort det och stöttat varandra som män stöttar varandra så hade kvinnosporter haft lika mycket publik och kvinnliga idrottare alltid tjänat lika mkt som manliga idrottare.

19 mars, 2007 15:41  
Blogger Dawg /afk sa...

Jag spelade fotboll i ett herrlag i 10 år (87-97), under alla de åren hade vi en tjej som spelade med oss i alla matcher, cuper, etc. faktum var att hon var bättre än många av oss andra och spelade på samma vilkor som oss killar -hon hade exakt samma premisser. Det fanns inget som stoppade henne att spela med oss (nu spelar hon proffisonell bandy(dock för damer)). Min flickvän spelar rugby i ett herrlag, inga undantag görs där heller (varje gång ja ser henne har hon nya blåmärken), inga undantag görs i kampsportsammanhang jag varit med i heller. Ärligt talat undrar jag vafan kvinnor ska ha speciella jävla regler för (skrivna som oskrivna), aldrig stött på en kvinna som behöver vårdas om för minsta sak när dom sportar. Kvoteringsbollar etc, visst kommer alltid förekomma, men kan man bevisa att man kan göra nått med bollen kommer man få fler bollar (inte kvoterade sådana) ochd et samma gäller vem som helst. Har alltid trott och kommer alltid tro att idrott inte är genusskilljande, däremot borde man titta på viktklasser om man ska hålla på och ha det hur jävla jämt och rättvist man nu vill ha en sport. En tanig kille e inte fysiskt tåligare etc än en tanig tjej, och en fet tjej är inte söligare än en fet kille. Ta plats tjejer... Men det finns en poäng som Johanna säger, förlegade normer och värderingar hos vissa klubbar och vissa lärare, lika mkt som vissa personer alltid kommer ha åsikten att man inte kan ha samma premisser när man spelar med kvinnor som när man spelar med män. "Är man med i leken får man leken tåla"....så enkelt är det.

20 mars, 2007 15:02  

Skicka en kommentar

<< Home