Creeper

tisdag, mars 20, 2007

S&M och kvinnorna

Socialdemokraterna har skaffat en kvinna på partiledarposten. Moderaterna som aldrig haft en sådan, skickar istället ut sin partiledare på sympatiturné för att besöka offentliga kvinnodominerade arbetsplatser.

Huruvida Mona blir bra på partiledarposten för sossarna eller inte är inte min sak att uttala mig om. Jag är inte sosse. Tycker mest att det är trist hur media, partiet och hela debatten varit fylld över det faktum att hon är kvinna, istället för att berätta vad hon vill föra för politik. Medierna och kultureliten verkar i alla fall tycka om henne. För tillfället. Får väl bara önska henne lycka till, och att hon förändrar den socialdemokratiska politiken i rätt riktning. Det låter lovande att hon kritiserar flyktingpolitiken, med tanke på att den i dagsläget mest bestått av oheliga uppgörelser mellan S&M, och gått ut på att begränsa invandringen så mycket man bara vågat.

Att kvinnor helt plötsligt blivit en prioriterad målgrupp får landets två största partier borde väl ses som någonting positivt för landets feminister. Tyvärr så tror jag att den här kampen mellan Mona och Fredrik bara kommer leda till negativa konsekvenser. Sverige är idag nästintill jämställt på pappret, men när det handlar om reformer som lagstiftare (eller potentiella lagstiftare) kan göra som faktiskt skulle underlätta för kvinnors vardag, är det att minska på lagstiftning, inte att öka den.

En stor anledning till varför offentliganställda kvinnor har så dålig arbetssituation, är just att de är offentliganställda. I yrkesgrupper där arbetsplatser utsätts för konkurrens, finns det större möjligheter för människor att söka sig till den arbetsgivare som bäst passar in på den enskildas villkor, istället för att som i vårdyrken vara hänvisat till en enda arbetsgivare.

Den största kvinnofällan kan dock inte lagstiftning råda så mycket bot på, utan handlar om attityder. Könsrollerna som både kvinnor och män förväntas hålla sig inom, eller i alla fall i närheten av. Så länge vi förväntas bete oss på så olika sätt, motarbetas när vi bryter mot dem, eller helt enkelt blir förbisedd på grund av dem, så är det attityder och normer det inte går att lagstifta emot. De måste vi förändra själva.

Etiketter: , ,

4 Kommentarer:

Anonymous Vänster grannen sa...

Ja, är det inte intressant att det är ett krig om jämnställdhet mellan kvinnor och män medan diskussionen om infödda och hitflyttade människor knappt existerar?

20 mars, 2007 15:00  
Anonymous Phu&Nasse sa...

Problemet med dålig lön i offentlighet är större än så, det största "problemet" är att det är mest bara kvinnor som arbetar där. I offentligheten hittar du de ända yrkena där det finns högre snittlön för kvinnor än men, tex förskollärare. Få fler män att intressera sig för att vårda så är chansen större att lönerna ökar i offentligheten. Det fattar varken Mona eller Fredrik.

20 mars, 2007 21:46  
Anonymous Anonym sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

25 mars, 2007 13:26  
Anonymous Anonym sa...

är det verkligen bättre löner i de kvinnodominerade privata yrkesgrupperna? enligt kommunal så har handelsanställda kvinnor en sämre snittlön än kommunalanställda dito.

26 mars, 2007 04:31  

Skicka en kommentar

<< Home