Creeper

tisdag, mars 13, 2007

Vi lever faktiskt på 2000-talet

Vissa personer och företag verkar inte insett att vi redan är inne i 2000-talet. Påven är en sådan. Istället för att slå vakt om grundläggande kristna värderingar som lika värde, solidaritet och att vända andra sidan till, så kämpar Påven vidare emot skilsmässor, aborter och celibatliv för präster.

Var är medmänskligheten, respekten för människors fria val och insikten att vi inte är perfekta? För att inte tala om Påvens direkta uppmaning till katolska lagstiftare att använda sin makt för att inskränka andra personers frihet. Påven sysslar inte med religion och tro, han sysslar med makt.

Religion och politik bör inte blandas ihop. Vare sig det handlar om abortfuntamentalister i Sverige, eller avhållsamhetsfundamentalister i tredje världen. Påven är en maktinrättning som mer riktar sig in på politik än teologi, och istället för att syssla med saker som meningen med livet, och vad man ska tro på, så skadar man i sin jakt på den perfekta människan desto fler på vägen.

Etiketter: ,

8 Kommentarer:

Anonymous Niklas Fast sa...

Katolska kyrkan är bland de mest konservativa organisationerna i världen.
Vissa säger att om inte organisationer förändras går de under, men denna organisation har gått från att varit en liten förföljd sekt nära utrotning till en 2000 år gammal organisation med en miljard medlemmar världen över.
Benedictus XVI är intelligent och mycket konservativ. Tro inte att Vatikanen omprövar sina ståndpunkter under de närmsta århundradena.

13 mars, 2007 20:22  
Blogger Mikael M sa...

Kunde inte låta bli att klämma in en kommentar hos Norpan ang vackra byggnader i Rom - men det kanske aldrig publiceras.

13 mars, 2007 20:43  
Blogger Ludvig sa...

Du verkar inte ha fattat att det är en omöjlighet att helt skilja "religion" (ideologi) och politik åt.

/Ludvig Hoffman, svensk "abortfundamentalist"

13 mars, 2007 23:37  
Blogger Johanna sa...

Ludvig, jag tycker det går alldeles utmärkt. Religion handlar om teologi, inte ideologi.

14 mars, 2007 01:10  
Anonymous JuriS sa...

Nej, det går inte att skilja religionen från politiken. Det är förvisso sant att de handlar om teologi och ideologi.
En religiös övertygelse kan leda till moraliska ställningstaganden. Inte konstigare än andra övertygelser. Att förstå och tolerera det är det som verkligen är tolerans.

14 mars, 2007 07:27  
Anonymous Mind sa...

Religion ska vara något personligt, inte någon institution. Förståelse för religiösa människor blir lätt daltande, och det leder till att människor dör i förtid. Exempel, att ta "hänsyn" till religioners åsikter om stammcelssforskning osv leder till förseningar vilket blir verkliga siffror på ett x antal döda människor varje år. Detta är bara ett exempel. Så nej tack, inget mer "förståelse" och daltande hit o dit med religioner. Folk går runt och är rädda på att trampa på religiösa människors mycket ömma tår. De borde ha valt nån annan saga att tro på om de ska gå runt o vara så lättstötta hela tiden. Ta mig inte fel nu, jag har nära vänner som är religiösa, men en sak som de ALDRIG har gjort är att försöka övertyga mig om deras religion, de har aldrig blandat in den i politiska diskussioner osv osv, det har varit något som är deras personliga ensak och så länge det är på det viset kunde jag inte bry mig mindre, det är helt ok då det funkar på det viset. Man kan säga att jag tycker religion är skit då det kommer till den nivå att folk börjar dö på grund av den. För att summera, sluta dalta.

14 mars, 2007 11:57  
Anonymous Mind sa...

Ojdå, nu var jag så upprörd över religionens dåliga inflytande att jag glömde ämnet. Jo, det går att skilja på religion och politik, det har Johanna rätt i. Däremot i praktiken är det mycket svårt och jag känner bara ett fåtal som klarar av det. Så i det har Ludvig en poäng. Verkligheten var en gråskala i detta fall. Ord som "omöjligt" blir lite starka när det handlar om människors ställningstaganden, det finns alltid nån som klarar av det.

14 mars, 2007 12:02  
Blogger Ludvig Hoffman sa...

"Religion" handlar om mycket mer än någon teoretisk "lära om Gud" (teologi). Min kristna tro är totalt grundläggande för mina ställningstaganden i livet. Det är den klippa min värdegrund är förankrad i. Kristna har väl alltid kallats intoleranta, men i början kallades de även "gudlösa" och "ateister"...


"Teologi måste resultera i doxologi" som en av mina teologilärare sa.

14 mars, 2007 12:25  

Skicka en kommentar

<< Home