Creeper

söndag, februari 25, 2007

Kyrkan och aborterna

De flesta har redan hunnit kommentera den katolske biskopens och företrädaren för pingstkyrkans debattartikel i dagens DN. Eftersom att jag tillbringat helgen på ett kallt vandrarhem med bakgrund som (enligt utsago) abortklinik under tiden det var förbjudet i Sverige, så har jag inte sett debattartikeln förrän nu.

Göran Hägglund försvarar utländska kvinnors rätt att göra abort i Sverige som vilken annan vård som helst. I konsekvensens namn borde vi annars förbjuda kvinnor att få söka all annan vård i landet utan specialtillstånd från socialstyrelsen (vilket är enda sättet för en kvinna som inte är medborgare i sverige att få utföra en abort i landet).

Det anmärkningsvärda med debattartikeln har dock inte med själva sakfrågan att göra, utan hur katolska kyrkan och pingströrelsen anser sig veta hur dess medlemmar röstar, samt blandar sig i politiska sakfrågor som organisation. Det är stor skillnad mellan att diskutera det moraliskt/etiska eller teoligiskt riktiga med en abort, och sedan efter det ge råd över huruvida det är ett bra val eller inte, mot att gå ut i media och kräva ändring från politiker, eftersom att alla skall följa deras åsikter.

Abort är inte en enkel fråga för den som hamnar i valet mellan det och att föda ett oväntat barn. Den som hamnar där skall få största möjliga stöd och respekt. Preventiva metoder är det bästa, och det borde finnas mer resurser på det området.

Abort är dock en mycket enkel fråga politiskt. Det handlar om att möjliggöra ett val (om än svårt) som faktiskt räddar liv. Varje år dör närmare 70000 kvinnor av illegala aborter i länder där aborter är förbjudna, oftast av religiösa skäl.

Jag hoppas att kristdemokraterna har kurage nog att stå emot de två ledare som vill företräda någon sorts kristen höger. Religion och politik hör inte ihop, tyvärr så vill människor som gillar makt ofta få det till det.

Etiketter: , , ,

12 Kommentarer:

Blogger Karl Dahlberg sa...

Det intressant är vilka de skule rösta på då? De röda? För de tycker ju illa om aborter?

Låter ju mer som ett desperat försök att låtsas om som de har inflytande...

Fö hoppas jag att det var trevligt på teambuildnigen och att de något skeva lådorna höll att stå på... Akademiker skall inte snickra... så enkelt är det

25 februari, 2007 22:53  
Blogger Johanna sa...

SD är väl det parti som är mest abortfientliga och konservativa i allmänhet... Tror dock inte att de får så mycket röster därifrån. Du har nog helt rätt i det där desperata försöket (handlar mer om makt än religion).

Haha, lådorna funkade utmärkt att stå på (tror vi kom upp åtta pers på de tre största). Dessvärre lyckades jag dra på mig en förkylning eftersom det knappt fanns någon värme på stället och vi var alldeles för mycket utomhus...

25 februari, 2007 23:09  
Anonymous Slabbe sa...

Kyrkoledarana lägger sig snarare i den interna debatten. Många kristdemokrater håller inte med partiledningen i denna fråga. Och pingstvänner mfl hoppas få kd att åter ta ställning för "det ofödda barnet".

Politik och religion hör inte ihop, kanske kan vara sant. Men kd är sprungen ur pingströrelsen. Lewi Petrus var både pingstpastor och partiledare. Abortfrågan var en av de frågor som drev fram att partiet startade en gång i tiden.

26 februari, 2007 06:54  
Anonymous Eh sa...

"Varje år dör närmare 70000 kvinnor av illegala aborter i länder där aborter är förbjudna, oftast av religiösa skäl."

Dör 70000 kvinnor i varje land där abort är förbjudet eller totalt? Var hämtar du uppgiften?

Hur många barn dör förresten i illegala & legala aborter världen över? I Sverige?

Några hundra tusen? Oproblematiskt?

Hur många kvinnor väljer mot sin vilja att göra abort (socialt tryck, rädsla, brist på stöd från oss i rika världen, brist på stöd från Dig)??

26 februari, 2007 10:08  
Anonymous Fritänkaren sa...

Varje gång någon vill värna om de ofödda barnens rätt till liv kommer arga röster som skriker att religion och politik inte hör ihop. Själv förundras jag över att man tydligen anser att man behöver vara religös för att anse att allt mänskligt liv är okränkbart. Hur kan det vara ok att släcka en människas liv bara för att den har en viss egenskap tex. ej ännu född? Ska vi utöka denna "rättighet" att släcka liv även till nyfödda eller kanske handikappade som inte har någon chans att klara sig själva? Tänkvärt? Kanske bekvämare att avfärda dessa funderingar som religösa eller gamla så att man slipper tänka till...

26 februari, 2007 11:56  
Anonymous Ateisten sa...

Om man tror på tomtar och troll, andeväsenden, brinnande buskar, etc så har man klart visat att man inte är en logiskt tänkade person och därför straffar ut sig från att få påverka andra.

Religion är ett opium och alla vet att personer som är höga verkligen inte är rationella, logiska eller smarta.

26 februari, 2007 12:14  
Anonymous Anonym sa...

Vi i Sverge har ju en syn på abort och att kvinnan ska bestämma och det är ju bra..Men jag är rädd att det kan vara faligt om vi ska bestämma över andra länders lagar..Sen måste man ju oxå om man låter kvinner komma hit oxå ta ansvaret för eftervården och att det inte händer dom något när dom kommer hem...

Ola

26 februari, 2007 12:47  
Anonymous Bengt Malmgren sa...

Så länge tro och liv hänger ihop och tron inte bara är ett utanverk, så måste tro och politik också höra ihop. Så länge det handlar om människovärde och rättvisa kan man inte tiga bara för att ens övertygelse är baserat på kristen tro. Det vore förfärligt om man skulle beläggas med munkavle bara för att man är kristen. Så kan väl inte en liberal tänka!
Du säger att kyrkoledarna tror sig veta hur deras medlemmar röstar. Det säger de väl inte alls! De säger bara att de vill använda sin demokratiska rättighet att påverka. Ingen samfundsmedlem är tvungen att följa deras åsikter, vi lever i ett fritt land.

26 februari, 2007 22:15  
Blogger Johanna sa...

Det är stor skillnad mellan att själv vara emot abort eftersom att man definierar liv vid befruktningen, och att kräva att alla ska ha samma syn som en själv genom att kräva lagstiftning på området.

Jag har som politiker ingenting emot att katolska kyrkan och pingströrelsen predikar om liv, foster och det fruktansvärda i aborter från predikstolen, men att kräva restriktivare lagstiftning, det är att missbruka en maktställning och blanda ihop religion och politik. Som kristen tycker jag dock det är idiotiskt, eftersom jag ser möjligheten för utländska kvinnor att göra abort i sverige som en handling som faktiskt kan rädda liv.

27 februari, 2007 10:51  
Anonymous Anonym sa...

Såg att det var någon som undrade var uppgiften om att 70 000 kvinnor dör varje år pga osäkra aborter kommer ifrån. Detta är siffror från FN, många anser också att denna siffra är bra mycket högre i vekligheten.

Sedan var det någon annan som var orolig för eftervården för de kvinnor som skulle komma för att genomgå abort i Sverige. Jag håller med om att det är en viktig aspekt, men den gäller all vård som kvinnor kommer för att få i Sverige.

27 februari, 2007 23:56  
Anonymous Anonym sa...

Att 70 000 kvinnor i världen dör till följd av illegala aborter är givetvis tragiskt, men om de hade ansvarstagande män vid sin sida som ville bli snälla pappor så hade kvinnorna inte velat genomföra abort.

I sverige dör inga kvinnor av aborter, men däremot dör över 30 000 ofödda barn. Är en kvinna mer än 30 000 gånger mer värd än ett barn?

/Ephron

28 februari, 2007 17:54  
Anonymous Anonym sa...

Jag tycker att en kvinna ska ha rätt till abort av fler anledningar, men däremot borde tjejer se över vad de sysslar med själva!
Har vänner som "lyckats" med minst 5-7 aborter & snarare satt det i system än att skydda sig, då är man banne mig en idiot!

Själv har jag aldrig behövt abortera & har nu mer 2 barn under samma tid, jag har inte experimenterat med min kropp eller liv, men skulle jag av medicinska skäl behöva avbryta en grav. så vill jag kunna göra det, eller om man skulle råka ut för en våldtäkt, alla aborter är inte enbart av själviska orsaker!

Det borde vara varje kvinnas rätt, men icke att missbrukas...efter några aborter så borde tjejer testa skallen istället & få hjälp om man inte fattar bättre!
/L

08 mars, 2007 02:07  

Skicka en kommentar

<< Home