Creeper

måndag, oktober 23, 2006

Är godisberoende farligare än spelberoende?

DN har idag en stor artikel om hur dåligt det är att godistillverkare sponsrar barnidrott. Skälet som tas upp är ett folkhälsoperspektiv, och att det får barn att äta mer onyttigheter.

En annan stor sponsor till barnidrott är Svenska Spel. Förra året fick riksidrottsförbundet en miljard av spelmonopolinnehavaren. Alla som någonsin tvingats sälja en bingolott till förmån för idrottsklubben vet hur nära de båda står.

Det är inte bara Svenska Spel som staten styr. En rätt välkänd statlig instutition är Folkhälsoinstitutet. Ett av institutets elva mål är att minska spelberoendet. Folkhälsoinstitutet tar till och med upp problemet om spelberoende ungdomar:
"Många ungdomar riskerar att bli spelberoende. För trots att ungdomar spelar om pengar i mindre utsträckning än vuxna är det en större andel av unga som får spelrelaterade problem."
Ett riktigt problem alltså. Men ändå så får Svenska Spel sponsra barn och ungdomsidrott med en miljard. Det om något borde ju uppröra.

Nä, sluta godismoralisera, och avskaffa spelmonopolet. Det senare kanske för folkhälsans skull? Det är ju populärt att skylla allt på den numera...

För övrigt tycker jag fortfarande att det är en viss ironi jag fick två av de få (mindre än fem) trisslotterna jag någonsin spelat i mitt liv, som tack för att jag deltog i en av Svenska Spel utskickad enkät om spelberoende.

3 Kommentarer:

Blogger Jimmyroq sa...

Konsekvens är fint. Jag tycker vi ska ha godismonopol istället. Sött- och fettbolaget ska det heta. Allt i folkhälsans namn.

23 oktober, 2006 02:35  
Blogger Blissing sa...

Iofs är exemplet Bingolotto lite lustigt. Eftersom detta är ett av de spel som Svenska Spel faktiskt INTE driver.

23 oktober, 2006 12:28  
Blogger Johanna Nylander sa...

Blissing, mitt fel. Hade för mig att Folkspel låg under Svenska spel de också. Gör ju iof inte saken bättre...

23 oktober, 2006 12:48  

Skicka en kommentar

<< Home