Creeper

söndag, augusti 13, 2006

Kuba är en republik enligt Aftonbladet

Lagom tills diktatorn Fidel Castro fyller åttio år, så kallar den svenska tidningen Aftonbladet Kuba för en republik, sätter diktatur inom citattecken, och publicerar en kubaromantisk artikel där fängslade oppitionella bara nämns i förbifarten.

Enligt aftonbladet så har inte Castromotsåndarna någon förståelse för Kubas framtid, utan är bara arga. Aftonbladets Kuba är ju ett land med bättre sociala rättigheter än i vissa stora demokratier.

Behöver jag skriva någonting mer?

Aftonbladsartikeln via HAX. Jonas Morian skriver också klokt.

2 Kommentarer:

Anonymous Rasmus Kaj sa...

Artikeln i Aftonbladet var inte så farligt obalanserad om man läser hela. Men att låta Castros egna ord stå omemotsagda som avslut kanske inte var så bra.

"- Revolutionen är alla kubaners och dess idéer delas av alla. Och idéer dör inte. Revolutionen kommer därför att leva vidare långt efter mig. De enda som kan förstöra revolutionen är vi kubaner själva."

Eftersom det faktiskt förekommer upplopp så är första meningen uppenbarligen lögn ...

22 augusti, 2006 12:51  
Anonymous Rasmus Kaj sa...

Tillägg till min kommentar: Att Aftonbladet kallar kuba för en republik är inte så konstigt som det kan låta. Det heter helt enkelt så. Många komunistdiktaturer är/var "republiker" (östtyskland hette ju till och med "Tyska Demokratiska Republiken"), så det är nog helt enkelt dags att inse att "republik" inte betyder mer än att man inte kalla statschefen för "kung".

Vad gäller barndödlighet (en av få fungerande indikatorer på folkhälsa) ligger Kuba betydliget bättre till än andra diktaturer (undantaget Brunei), och på samma nivå som USA. Men de har en bit kvar till den nivå de västeuropeiska länderna ligger på.

22 augusti, 2006 13:10  

Skicka en kommentar

<< Home