Creeper

tisdag, augusti 08, 2006

"Pojkar spelar bort sina liv"

Nästan en miljon svenskar kan vara beroende av att spela fotboll. Ungefär 240 000 av dem beräknas vara ungdomar, och uppgivna föräldrar berättar om tonåringar som förlorat vänner och andra fritidsintressen. Forskningsinsatser om problemet diskuteras på regeringsnivå.

Forskningen om fotbollsberoende är knapphändig, men kuratorer, psykologer och tonårsföräldrar vittnar om att problemet tycks växa. "Vi vet ganska lite om effekterna och vilka psykologiska mekanismer som kan finnas, samt hur ungdomar och vuxna drabbas, säger en talesman hos utredarna, och fortsätter: "Ingen politiker på hög nivå har tagit i frågan. Vi måste stödja den lilla grupp som har svåra problem. De försummar arbete, vänner och familj".

Det finns ett fåtal behandlingshem som redan har börjat ta emot klienter som är fotbollsberoende. På den första behandlingshemmet som skrivit kontrakt med en kommun, så kommenterar man så här: "När föräldrar försöker gå in och begränsa spelandet möts de av en väldig aggressivitet. Den bilden har vi inte stött på bland andra spelberoende. Det kan bli slagsmål."
I höst skall behandlingshemmet ta emot tio familjer. Omsorgsnämndsordföranden i den lilla kommunen (s) kommenterar: "Vi fick information om förtvivlade föräldrar som inte klarade av att hantera situationen. Barnen sa att de inte vill leva om de inte fick spela fotboll." Politikern fortsätter och berättar att det inte finns någon kunskap om problemet inom kommunen: "Får familjerna hjälp direkt tror vi inte att det blir kostsamt i framtiden för samhället. Vi måste arbeta förebyggande".

Det finns ingen studie på hur många svenskar som är fotbollsberoende. Organisationen Rent Spel, som bland annat jobbar mot fotbollsvåld, pekar på att omkring 240 000 ungdomar spelar fotboll. Siffran bygger på amerikanska studier som jämförts med svenska förhållanden, så som hur många fotbollsplaner som finns runt om i landet. Då tar man ändå inte in de som får i sig fotbollsberoendet passivt, och bara sitter hemma i soffan och tittar på spelet.

---

Det är precis så här det resoneras om dataspelsberoende. Missbruk? Knappast. Originalartikeln från SvD hittar du här. Siffrorna över hur många fotbollsspelande ungdomar det finns, kommer härifrån.

Skillnaden mellan fotbollsspelandet och datorspelandet är att datorspelandet är någonting nytt. Alla föräldrar har inte hållit på med det, och de positiva effekterna nedvärderas, eller ignoreras. Med tanke på att det idag till och med finns datorspel som främjar fysisk aktivitet, så kan man inte heller prata om att datorspelande förslöar.

Det största och farliga samhällsproblemet idag verkar istället vara förbudsberoendet, som varenda institution verkar ha.

---

Uppdatering: Jag gör som kommentarsuppmaningen och dammar av Rasmus inlägg om Fair Play. En ännu mera välargumenterad granskning hittar du här. Jag skulle kunna säga ännu mer om dem, men tyckte att artikelrippen var talande i sig.

15 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

du kanske borde sätta dig in mer i vad som skapar ett beroende samt hur och vad man gör i ett MMORPG (onlinerollspel, det som dataspelsberoendet oftast handlar om)

så du iallafall kan försöka förstå istället för att vara så satans populistisk hela tiden.

08 augusti, 2006 21:58  
Anonymous SixDays sa...

"Vi vet ganska lite om effekterna och vilka SPYKOLOGISKA mekanismer som"

Jag är faran som lurar i natten, jag är internetdemonen som påpekar dina stavfel! Jag är darkwing duck...eller ja SixDays, rätt nära :)

08 augusti, 2006 21:58  
Blogger Johanna Nylander sa...

SixDays: Ändrat :) Internetdemoner är bra att ha.

Anonymous: Jag skrev min a-uppsats om spelartyper i MMORPG, på vilket sätt är jag populistisk?

08 augusti, 2006 22:09  
Anonymous Johan sa...

Moralpaniken är överdriven, men med så här tunn argumentation spelar du den bara i händerna. Jag sitter ett tvåsiffrigt antal timmar framför skärmen många dagar och har ägnat en hyggligt stor del av mitt liv åt fotboll. Det går inte att jämföra: folk fastnar inte i fotbollen på samma sätt som i datorspelandet. Jag har aldrig stött på någon som gett upp i princip allt annat för fotbollsspelandet. Man sköter sitt liv vid sidan om. Man går i skolan. Man har inte mycket annat val; du kan inte spela fotboll fjorton timmar om dagen. Du orkar inte. Din kropp behöver vila mellan träningarna om du skall bli bra. Däremot finns det faktiskt inga större problem med att sitta framför skärmen sexton timmar om dagen – det finns perioder där jag gör det själv. Jag har aldrig stött på någon som gett upp allt sitt liv för fotbollen. Jag har stött på ett antal sådana vad det gäller datorspelandet. Du som faktiskt spelar och med din utbildning måste väl också ha mött ett antal?

//JJ

08 augusti, 2006 22:18  
Blogger Johanna Nylander sa...

Johan, fast det är precis så här tunn argumentation som datorspelsmissbrukarfanatikerna för. Fotboll kanske inte är världens bästa exempel, men det finns defintivt de som hängivit sig som fotbollsfans på ett närmare religiöst sätt, där verklighetsuppfattningen inte är särskilt rådande.

Men att från ett osunt datorspelande koppla att det finns 40000 missbrukare i sverige, och slå på alarm-löpsedlar när det inte finns någon som helst forskningsgrund på att datorspelande ens skulle vara det minsta farligt, det är att missleda folk.

08 augusti, 2006 22:35  
Anonymous Anonym sa...

egentligen beror allt missbruk på EN sak: svaga cp:n till människor. precis som kvinnor som blir misshandlade

08 augusti, 2006 22:37  
Anonymous Johan sa...

Men om din argumentation är lika tunn som den som du vill slå hål på, varför för du den över huvud taget? Varför inte göra någonting fungerande istället? För det här håller inte. Det du vill komma fram till – att man slår på paniktrumman utan vetenskaplig grund – är bra, men här har du helt enkelt fel eftersom det liknelsen inte håller, punkt slut. Dålig argumentation kommer bara att stärka dem som inte håller med dig i deras övertygelse om att du har fel.

//JJ

08 augusti, 2006 23:29  
Anonymous Saint sa...

Fairplay i debatten igen, kanske dags att gräva fram Rasmus eminenta artikel "Fair-Play och Moralpaniken"? http://www.eudoxa.se/content/archives/2005/03/eudoxas_rapport_3.html

Att dra paralleller till sport är en ganska vanlig retorik både vad gäller våld och beroende; eftersom sport (då snarare betraktare av den) skapar mycket mer av båda. Och du har helt rätt, Johanna, retoriken Fairplay m fl kör med är så pass tunn att de som faktiskt tror på den behöver ruskas om en smula.

Moralpaniken i U.S.A. är ju redan överdriven ( http://www.gamepolitics.com ), men där stoppar branschorganisationerna de lagar som särbehandlar spel från annan media. I Sverige har ju Birgitta Sellén (c) försökt driva igenom liknande lagar baserat på grov felinformation ( http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=10&dok_id=GT10361&rm=2005/06&bet=361 ), så snart kanske karusellen mot den blinda moralpolisen går igång även här.

Det är ju inte direkt som någon frågar oss utvecklare. Men det är klart att grundläggande undersökningar är kanske inte på tapeten när man vill vinna moralpoäng hos de som hellre klagar än förstår.

08 augusti, 2006 23:51  
Blogger Karl Dahlberg sa...

Förmodligen är rapporten en av de vanliga när det gäller larm, dvs "min-icke -fullständiga-forskningsrapport-behöver-mer-pengar"-sorten.
Dock så tror jag inte att din jämförelse med fotboll är korrekt heller, det känns lite som att jämföra äpplen och morötter.
Jag vill faktiskt påstå att dataspelsberoende är ett reellt problem, eftersom det leder till ett asocialt beetende. MMORPG, IRC, IMS kan inte ersätta socialt samspel. Ser man till vad Maslow skrev om människans behov i sin behovstrappa. Dataspel fungerar som ett behovssubstitut, vilket, enkelt uttryckt, är dåligt. jag har dessutom sett folk försvinna in i dataspel, speciellt MMORPG, speciellt DAoK, när det var aktuellt.
Har aldirg hört talas om någon som har hamnat snett med Maslow pga av fotboll...
//Karl - Datanörd och spelentusiasm, som dock är Sambo med en SocialPsykolog

09 augusti, 2006 00:03  
Anonymous Toxi sa...

Jag tror nog MMORPG generellt sett är dåligt exempel på asocialt spelmissbruk, tex Everquest kräver ganska extensiv social interaktion för att nå den högre nivån av spelandet (sk. high end gaming) såsom sk. raidning. Dock så kanske ett sådant spel gör att personer som lägger ner allt för mycket tid försummar sina sk. RL vänner till förmån av spelrelaterade vänner. Dock så har de flesta jag lärt känna, ofta spelat i klunga dvs kompis gäng som alla börjar spela ett visst spel tillsammans.

Nu så kanske detta inte gäller alla typer av MMORPG's, men jag tror nog ett missbruk/spelberoende är mer skadligt om det sker med traditionella singelplayer spel då den sociala närvaron ter sig bli mer åsidosatt än vid MMORPG fallet.

09 augusti, 2006 00:55  
Blogger Coola Morsan sa...

Moralpanik kring nya vanor och beteenden är ju en sak, och något som hetsas fram med jämna mellanrum. Det är värt att genomskåda och att motarbeta. Men jag förstår föräldrarna som lider av att se sin ungar förtvina socialt framför datorn. I början är det kanske lätt att tycka att datorintresset är positivt och gagnar skolan och allt möjligt, men med stora hem, egna rum med egna datorer istället för relationer blir det svårt att bryta när bruk blir missbruk.

09 augusti, 2006 01:33  
Anonymous Pelle sa...

Är datorspelande tvunget att missbruk? Naturligtvis inte!
Är datorspelande ett potentiellt missbruk? Javisst!

Det finns många som är mer eller mindre missbrukare av datorn och ett enkelt sätt att experimentera är väl att säga till sig själv - nu sitter jag inte framför datorn och spelar i en vecka. Lyckas man - då är man troligtvis inte nära ett missbruk. Har man enorma svårigheter - ja då har man nog ett psykologiskt problem med datorn.

Missbruk är ju inte samma sak som att vara en illaluktande bostadslös våldsman. Det är bara ett psykologiskt fenomen som är svårt att ta itu med då det påverkar vårt rationella tänkande.

Tycker du är lite okänslig som ironiserar över det såhär fräckt. Visst finns det de som är motionsberoende också,men det är nog mycket enklare att bli det framför en dator då belöning där kräver nästintill ingen uppoffring och är direkt och i större mängd.

Det ÄR ett problem som inte ska ringaktas bara för att man själv kanske inte är drabbad.

09 augusti, 2006 15:56  
Anonymous Sven Svensson sa...

Visst handlar det om moralpanik, men jämförelsen mellan datorspel och fotboll är knappat meningsfull. Att bemöta dumma påståenden med lika dumma motargument är inte speciellt produktivt, utan ger bara legitimitet till ens meningsmotståndare. Hade du däremot stoppat in "TV-tittande" så hade jämförelsen varit mycket mer träffande och fått avsedd effekt.

10 augusti, 2006 09:20  
Anonymous Ronaldinha sa...

Dubbel fotbollsmissbrukar är man alltså, både lirar och kollar för mycket fotboll för att vara normal. Men kul är det!

04 april, 2007 02:20  
Anonymous tarmplack sa...

Fotbollsberoendet är definitivt ett stort problem. Har förlorat många vänner och klienter just pga. detta.

http://tarmplack.wordpress.com

09 september, 2008 23:57  

Skicka en kommentar

<< Home