Creeper

torsdag, augusti 24, 2006

KD är fortfarande lika konservativa som vanligt

Tre saker är värda att komma ihåg från partiledarutfrågningen med Göran Hägglund:

- Homosexuella är fortfarande en andra klassens medborgare. Trots att Göran Hägglund säger sig tro att homosexuella skulle vara lika bra föräldrar, så vill han inte att de ska få adoptera.

- Äktenskapet är den ultimata samlevnadsformen. Ensamstående är inte lika bra föräldrar, vare sig de är ensamstående mammor, eller ensamstående pappor.

- Homosexuella skall inte få gifta sig. Det är viktigt att det heter annorlunda för att man inte skall blanda i hop det. Sänder fel signaler.

Kristdemokraterna är fortfarande det konservativa högerspöket i alliansen, vill begränsa kvinnors möjlighet till abort, och ser den så kallade kristna värdegrunden som den viktigaste pelaren i samhället.

Personligen tycker jag inte att det är särskilt kristet att vara intolerant och döma andra människor. Där har tydligen jag och Göran Hägglund olika uppfattningar.

5 Kommentarer:

Anonymous Peter Jönsson sa...

Lyssnade du till vad han sa angående abort? Han sa ju uttryckligen att han inte vill inskränka aborträtten.

24 augusti, 2006 21:57  
Anonymous Andreas sa...

Nja, jag tyckte att Hägglund hade rätt vettiga svar på frågorna och dessutom var han rolig och karismatisk. Dock håller jag med om att han kanske har lite väl konservativa tankar när det gäller homosexuella och ensamståendes rättigheter, men som han sa "Vuxna har inte rätt till barn, men barn har rätt till föräldrar", det kan vara värt att fundera över.

24 augusti, 2006 22:13  
Blogger Johanna Nylander sa...

Peter, aborträtten uttalar han sig om här. Även om han inte vill förbjuda abort, så tycker han att lagen skall ses över, och KD i stort vill ha kortare aborttid, något som skulle slå hårt på väldigt unga samt sjuka kvinnor (riktigt unga tjejer upptäcker oftare en graviditet senare).

Andreas, Barn har rätt till bra föräldrar, och jag tror inte att homosexuella automatiskt skulle vara sämre, det finns tvärt om statistik för tryggare uppväxt och färre skilsmässor m.m. i den "gruppen". Att bara tycka att kärnfamiljer med mamma och pappa adoptera, tror jag är att missa många människor som skulle vara utmärkta föräldrar, och knappast någonting som skulle gynna barnen i längden.

25 augusti, 2006 01:07  
Anonymous Peter Jönsson sa...

"- Vi har en situation där många läkare som är aktiva inom den här verksamheten pekar på det faktum att vi kommer att få dilemma där den övre gränsen för abort tangerar den tidpunkt när man kan rädda för tidigt födda barn."

Om det stämmer så kan jag inte så några problem i en öppen debatt om saken. Om det är så att tiden från där ett foster kan överleva utanför livmodern närmar sig de sista abortveckorna måste man väl i alla fall kunna diskutera detta?

25 augusti, 2006 01:35  
Anonymous Rasmus Kaj sa...

Vetenskapen går frammåt, inom några år kommer man antagligen att rent medicinskt kunna ta ut ett barn ur livmodern väldigt tidigt och få det att överleva. Vänta ytterligare några år så kommer man att kunna ta ägg och spermier och genomföra en befruktning helt utanför livmodern och få ett foster att överleva.

Det innebär inte automatiskt att det då vore rätt att förbjuda abort helt.

Så visst kan man ta en diskution om när det medicinskt och etiskt är rätt att dra gränsen. Men en religös åsikt att om vi över huvud taget ska tillåta abort så ska gränsen gå så tidigt som möjligt har inte i en seriös diskution att göra.

Vad gäller att "EU-anpassa" abortlagstiftningen så visst vore det bra om hela EU hade samma regler. Men Sverige är (eller har i alla fall varit) ett föregångsland i den här frågan, det är inte vår lag som bör anpassas efter bland annat katolska länder som italien och irland, där det förts nyligen har blivit tillåtat med abort över huvud taget.

27 augusti, 2006 21:54  

Skicka en kommentar

<< Home